用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 運動資優,問升中選校及其他支援
go

運動資優,問升中選校及其他支援 [複製鏈接]

運動資優11歲,讀緊津貼小學,運動、跳舞、繪畫出色,學業成績普通,未入港隊前是band 1尾成績,入咗之後花太多時間訓練,學業成績跌到band 2,頭痛緊升中選校,呀女想考近屋企嘅band1 英中,佢鍾意嘅原因是近屋企可以瞓晏d,但我知道好谷多功課她會讀得辛苦,重點係應該唔會收佢。有朋友建議林大輝band2直資英中,但離屋企好遠…如入讀可能要搬屋。之前都諗過體藝,但連呀女教練都話唔同以前,又係好谷而且是band1未必收我女。我應該會自行一間近屋企的band2學校打打底。唔知沙田、九龍區仲有咩中學啱呀女,可以比佢試吓?預咗要搬屋,因為訓練地點太遠花太多時間搭車。

1    0    0    0

GO5019 發表於 21-9-28 10:24
港隊運動員11歲,讀緊津貼小學,運動、跳舞、繪畫出色,學業成績普通,未入港隊前是band 1尾成績,入咗之後 ...

林大輝係band 3, 至於體藝大約band 2頭至band 1尾, 如果係band 2生, 建議可以試體藝!

不過無論林大輝定體藝, 呢2間都係英中,  如果英文科麻麻地, 學科上除咗中文及中史係中文, 入到去都會辛苦的!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 GO5019 的帖子

你好,想問下運動資優點知道的,同埋想知入港隊有咩要求,謝謝指教~

港隊運動員11歲,讀緊津貼小學,運動、跳舞、繪畫出色,學業成績普通,未入港隊前是band 1尾成績,入咗之後 ...
其實港隊運動員係唔係問教練會更好?

0030 發表於 21-9-29 10:42

你好,想問下運動資優點知道的,同埋想知入港隊有咩要求,謝謝指教~ ...

香港好多運動的港隊(代表隊/青年軍)都係由U10(小四)開始,由會薦去選拔

0030 發表於 21-9-29 10:42

你好,想問下運動資優點知道的,同埋想知入港隊有咩要求,謝謝指教~ ...

其實係因為入選咗港隊,我先知道係資優,至於入港隊,每項運動都有個總會,他們會有甄選。

王家爸爸 發表於 21-9-29 11:29
其實港隊運動員係唔係問教練會更好?

因為我女項運動沒有校隊,不是游泳田徑球類嗰d,所以選校都係家長自己諗,教練唔會有咩意見。

gracelam 發表於 21-9-28 17:42
林大輝係band 3, 至於體藝大約band 2頭至band 1尾, 如果係band 2生, 建議可以試體藝!

不過無論林大輝定 ...

明白,謝謝。

系參加左總會的訓練先會甄選?thx

0030 發表於 21-9-29 17:07

系參加左總會的訓練先會甄選?thx

不一定,呀女是參加私人的訓練再考入去的。呀女幼稚園時老師叫我俾佢學跳舞,我就帶佢學芭蕾舞,到小學跳中國舞,暑假時學不同的運動,游水、網球、體操、踩單車,每項運動也是學起碼半年,不是同一時間學,如果佢好鍾意同埋有潛質,教練會睇到,而小朋友也會學到成績出嚟。
所以一開始不是因為要入港隊而學嗰樣運動,初心係希望佢健康,培養做運動嘅習慣,搵到自己嘅興趣。

GO5019 發表於 21-9-29 16:53
其實係因為入選咗港隊,我先知道係資優,至於入港隊,每項運動都有個總會,他們會有甄選。
...

入咗港隊=運動資優?還是港隊另有評估得出的結論?
你打算由佢不理學業繼續發展呢項運動落去?呈分試不嘗試拉返上band 1?
講真,孩子還小,呢啲嘢會堅持幾耐無人知,過兩年仲係咪港隊無人知,運動這條路真的很艱辛但入左一間中學就一定係6年,亦影響以後嘅路

運動資優11歲,讀緊津貼小學,運動、跳舞、繪畫出色,學業成績 ...

港隊考直資都應該會入。不過升中後,追唔追得上冇人知。如果入左港隊,一星期起碼玩你三,四日,仲要每日三,四粒鐘,跟住仲要代表到香港出赛三,四次先有幾會有special  offer 入大學。

運動員唔易做,練完就散哂,如果手損腳爛,運動員生捱就bye bye, 愽唔過,咪搞。呀女當年中二玩左一年,即刻退隊,因為覺得條路難行。
:-D :-?

傻太 發表於 21-10-14 20:27
入咗港隊=運動資優?還是港隊另有評估得出的結論?
你打算由佢不理學業繼續發展呢項運動落去?呈分試不嘗 ...

細路可以堅持幾耐冇人知,但做父母一定會支持佢。成績差咗係事實,我接受到,反而佢有啲接受唔到,我仲要安慰同鼓勵佢,現在每星期訓練五天3-4小時,睇到佢好努力唔怕辛苦,我覺得呢種磨練對佢以後做人好有幫助,呢樣係書本上學唔到嘅嘢。

csbaik 發表於 21-10-26 17:55
港隊考直資都應該會入。不過升中後,追唔追得上冇人知。如果入左港隊,一星期起碼玩你三,四日,仲要每日 ...

好多謝你回覆,現在港隊加私人訓練共5天3-4小時,因為小學返學只返半天,尚算應付到,所以今次揀中學真係要好小心。希望可以入到配合到訓練同比賽嘅學校。我是一個另類嘅家長,我係希望小朋友行啱佢自己嘅路,而我呢個女未必係行讀大學呢條路,不過咁細都未知,仲有3、4年,讀完初中佢應該會搵到自己嘅人生目標,而且讀書係可以讀到6、70歲,只要仲有精神同體力。
佢而家都成日訓練到損手爛腳,我可以做嘅就只有支持佢,睇醫生、湯水、叫佢休息,再次多謝你!

GO5019 發表於 21-10-27 08:36
好多謝你回覆,現在港隊加私人訓練共5天3-4小時,因為小學返學只返半天,尚算應付到,所以今次揀中學真係 ...

林大輝
體藝
DG
協恩
以上都有體藝生

最大路林大輝,奧運獎牌得主都有幾個
之前楊文蔚在DG仲有專人補英文,又比佢repeat F3, 最後入了港大,但可能因為田徑可代表學校所以特別支持。
協恩的體藝生就多數都讀得
反而普通band 2學校,未必包容到體藝生
例如比賽缺課。
用運動員身份其實都可以入大學,不過都要保持入學最低要求,本身band 1尾/band 2 其實唔差,可以以此為目標。
運動員訓練非常艱苦,十分佩服,加油。

好多謝你回覆,現在港隊加私人訓練共5天3-4小時,因為小學返學只返半天,尚算應付到,所以今次揀中學真係 ...

你試考dg,以我所知,佢好鼓勵運動,因練習比缺席上堂,老師會另安排補上。

你試下體藝,b1 又重運動,可能呀女仲可以揾到同路中人,仲開心

運動資優11歲,讀緊津貼小學,運動、跳舞、繪畫出色,學業成績 ...

可以了解林大輝同體藝邊間更適合你囡囡嗰項運動,banding完全唔係考量范圍,體藝中學唔使交學費應該只能揀體/藝其中一項,另留意正取生是唔會再派其他學校的

佩服你,佩服囡囡!的確唔需要人人都走同樣的路,預咗辛苦也有心堅持落去,加油呀!

試試DG,喜歡收有個性有天份的女仔,也有機會搵到同路人

GO5019 發表於 21-10-27 07:35
細路可以堅持幾耐冇人知,但做父母一定會支持佢。成績差咗係事實,我接受到,反而佢有啲接受唔到,我仲要 ...

「呢種磨練對佢以後做人好有幫助,呢樣係書本上學唔到嘅嘢。」因為呢樣,我亦只好艱辛支持、支援佢。孩子剛升中,已出入代表隊不止一次,雖然疫情,但每次呈分時也有球會的操練。
這幾年要兼顧學業和運動,大人、細路都不容易,但我嘅底線係:一定要keep 到學業成績!因為我唔知邊一日瞓醒佢會同我講唔想繼續呢項運動。如果明明讀到而因運動放棄,我本人接受唔到,亦怕佢將來後悔。每個孩子也會有不太實際的夢想,但現實歸現實,伂儈嘅我明白(尤其在香港)運動這條路好難走得遠

‹ 上一主題|下一主題