用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選區外是否成功機會高些
樓主: fufu17
go

自行選區外是否成功機會高些 [複製鏈接]

回覆樓主:

SJC收足某小年年過10,又另一小年年幾個,MSS收某小年年幾個,除非認為呢啲小學學生真係可以有尾勝頭嘅能力。已經只講官津~~~

mcl203 發表於 21-9-29 12:02
學校咁做,大校當然跟足程序啦,不過,呢啲咪就係某些中學嘅一貫做法囉。要睇系統,咪可以信晒果啲收生時 ...
B2學校收生會彈性好多。

mcl203 發表於 21-9-29 12:06
SJC收足某小年年過10,又另一小年年幾個,MSS收某小年年幾個,除非認為呢啲小學學生真係可以有尾勝頭嘅能力 ...
有自己小學既,情況複雜好多。

王家爸爸 發表於 21-9-29 12:15
有自己小學既,情況複雜好多。

舉例果2間,我係指自行收外校生。一般家長嘅認為,自行一定收成績最好嘅,包括直資,事實上,似乎最少係某些中學,並非如此~~~

最近嘅引證,某中學前列10位DSE學生,已經大部份係原校生,並非果40%外校生為主。又甚麽英小生中文甚弱,B2生不宜讀B1A中學,似乎,都某程度上會令該些家長失望,所以,信念都係要事實嘅支持嘅,否則,只流於個人意願~~~

好彩,我一向信歷史往績,雖然一直有懷疑是否可以如此~~~

回覆樓主:

校長有咁講。 不過都有人自己區收。
‹ 上一主題|下一主題