用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc 聖提女 vs Smcc 聖瑪利 vs maryknoll vs Spcs 灣 ...
樓主: Helloxbyesssss
go

Ssgc 聖提女 vs Smcc 聖瑪利 vs maryknoll vs Spcs 灣仔聖保祿  

mcl203 發表於 21-9-27 22:19
#2, 有部份可以睇返~~~
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D1

跟據今年EK個排位佢又無講錯喎...

cafeva 發表於 21-9-28 16:12
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D1

跟據今年EK個排位佢 ...
神津係咪長期成績都好過幾間女校呢?
就攞嚟同當中最強個兩間: MCS, SPCS 比較吓

畢業年度中學名稱3322率人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例
2012 -  2013 沙田神津 97.20%44.80%79.40%
2012 -  2013 瑪利諾修院學校 86.40%~42.3%78.30%
2012 -  2013 聖保祿學校 (DSE)
2013 -  2014 沙田神津 92.50%39.60%78.50%
2013 -  2014 瑪利諾修院學校 89.90%~48.2%78.90%
2013 -  2014 聖保祿學校 (DSE) <=89.7%54.43%85.47%
2014 -  2015 沙田神津 92.40%36.20%73.20%
2014 -  2015 瑪利諾修院學校 85.30%~40.9%76.20%
2014 -  2015 聖保祿學校 (DSE) <=93.2%47.54%85.25%
2015 -  2016 沙田神津 95.10%41.80%78.50%
2015 -  2016 瑪利諾修院學校 91.60%~53%84.80%
2015 -  2016 聖保祿學校 (DSE) 53.27%84.07%
2016 -  2017 沙田神津 94.27% (33222)37.70%75.80%
2016 -  2017 瑪利諾修院學校 84.50%~41.5%78.30%
2016 -  2017 聖保祿學校 (DSE) 45.31%83.78%
2017 -  2018 沙田神津 94.40%41.70%79.10%
2017 -  2018 瑪利諾修院學校 86.10%~42.2%79.20%
2017 -  2018 聖保祿學校 (DSE) 45.27%84.31%
2018 -  2019 沙田神津 98.60%48.30%84.90%
2018 -  2019 瑪利諾修院學校 89.00%~48.5%86.00%
2018 -  2019 聖保祿學校 (DSE) <=90%46.64%82.49%
2019 -  2020 沙田神津 92.80%42.80%79.80%
2019 -  2020 瑪利諾修院學校 88.10%~44.2%82.80%
2019 -  2020 聖保祿學校 (DSE) 40.62%76.98%
2020 -  2021 沙田神津 94.30%42.40%78.60%
2020 -  2021 瑪利諾修院學校 ~46.7%81.60%
2020 -  2021 聖保祿學校 (DSE) TBCTBCTBC

MCS 歷年5+係用"人手智能"從"小數據"中評估出嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 21-9-28 16:12

跟據今年EK個排位佢 ...

神津精英班一定好過標題果4間前列生,我呢啲吹水友真係唔識了,不過,我經常擁有一個懷疑的心~~~

hkpapa852 發表於 21-9-28 16:41
神津係咪長期成績都好過幾間女校呢?
就攞嚟同當中最強個兩間: MCS, SPCS 比較吓

有冇辦法抽班前列生出嚟睇吓,將一間只有外來生,去比一間以子弟兵為主,似乎,後者讓半臂喎。我估,唔知岩唔啱㗎~~~

mcl203 發表於 21-9-28 17:30
神津精英班一定好過標題果4間前列生,我呢啲吹水友真係唔識了,不過,我經常擁有一個懷疑的心~~~:joyou ...
"前列生"定"前列腺"丫?

如果係"前列腺",我估,樓主個一間"神津"一定贏嗮標題個四間咯

PS:神津男女校,標題四間女校.點比"前列"先(腺)

mcl203 發表於 21-9-28 17:30
神津精英班一定好過標題果4間前列生,我呢啲吹水友真係唔識了,不過,我經常擁有一個懷疑的心~~~:joyou ...
4間女校有冇精英班?或者精英set ?

mcl203 發表於 21-9-28 17:33
有冇辦法抽班前列生出嚟睇吓,將一間只有外來生,去比一間以子弟兵為主,似乎,後者讓半臂喎。我估,唔知 ...
瘦咗身嘅post咁大熱度,神津、DSE勁過xxx,精英班...不過是po主自撰,spcc、dgs等等有幾多顯赫嘅名就擺幾多上檯,實情係點無人知

b3410 發表於 21-9-28 18:14
4間女校有冇精英班?或者精英set ?

睇呢啲?~~~

Congratulations to our F.6 graduates who did very well in the Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination 2021

https://www.skhtst.edu.hk/2021/08/hkdse-results-2021/|^|HKDSE Results 2021 - S.K.H. Tsang Shiu Tim Secondary School (skhtst.edu.hk)

Helloxbyesssss 發表於 21-9-26 22:48
阿女依家讀緊地區名津嘅精英班,但係因為佢想中二、甚至中一2nd term 轉,上述中學佢應該揀邊間?佢係鍾意 ...

YWGS  

elbar 發表於 21-9-28 20:53
YWGS

DSE成績與大熱程度不成正比。

kirstyau 發表於 21-9-28 21:38
DSE成績與大熱程度不成正比。
所以人地睇唔上眼囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Helloxbyesssss 發表於 21-9-26 22:48
阿女依家讀緊地區名津嘅精英班,但係因為佢想中二、甚至中一2nd term 轉,上述中學佢應該揀邊間?佢係鍾意 ...

我心目中教會女中間間成績校風差唔多,你女本身叻讀邊間分別不大,我係你會首選MCS, 最近沙田、校服靚(如果你女有腰),附近多野食(九龍城),既然差唔多就無謂過海。
MCS>SMCC>SPC(主要有A level)>聖提

如果某些原因唔想轉校/不想讀男女校不出奇,揀學校不是只看DSE成績,例如社交問題,anyway 想轉快啲轉,現在多人出國好易插。

其實阿女讀緊神津又成績好,佢自己識選擇,放心

剛剛先開學......  ST MARY, MARYKNOLL 你派完位無去叩門咩???  咁快又去叩?

964000 發表於 21-9-29 09:28
我心目中教會女中間間成績校風差唔多,你女本身叻讀邊間分別不大,我係你會首選MCS, 最近沙田、校服靚(如 ...

(如果你女有腰)......... 哈哈.... 笑左....

我有呀...