用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc 聖提女 vs Smcc 聖瑪利 vs maryknoll vs Spcs 灣 ...
樓主: Helloxbyesssss
go

Ssgc 聖提女 vs Smcc 聖瑪利 vs maryknoll vs Spcs 灣仔聖保祿  

Helloxbyesssss 發表於 21-9-27 00:12
回覆 medicine 的帖子

佢自行入,佢只係想轉女校 ( spcc 例外),但佢唔想去srl  ...
之前又話等大抽獎?

另一個女

回覆 Helloxbyesssss 的帖子

Hys 唔收果個去咗wis

Helloxbyesssss 發表於 21-9-27 00:26

Hys 唔收果個去咗wis
雙胞胎?失敬失敬!

Helloxbyesssss 發表於 21-9-27 00:24

另一個女
既然心儀女校,插班又無限制報幾多間,一意揾到肯收插班的學校全部報名,收了再考慮去邊一間.

PS:計交通,應該係MCS或SMCC方便.其餘兩間過海,其實亦多不了幾分鐘

多謝回覆

不如收吓風曾記係咩有精英班。

回覆 Kirin007 的帖子

意思係普通話教中文果班

唔係咩特別精英班搞錯左 sorry

Helloxbyesssss 發表於 21-9-27 00:34

意思係普通話教中文果班
N年前就唔止一班普教中

阿女就係喺呢種班

高手在民間

咁你對標題嘅學校有冇咩特別意見,小人好想知你有咩諗法

Helloxbyesssss 發表於 21-9-26 23:40
回覆 PTL_L 的帖子

沙田區

如果係TST, 沙呂甚至沙崇, 我都唔會轉, 轉嚟做乜? 除非個女(唔係家長想個女)勁想讀女校!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-9-27 06:54
如果係TST, 沙呂甚至沙崇, 我都唔會轉, 轉嚟做乜? 除非個女(唔係家長想個女)勁想讀女校!
...
除非轉去一間高中有另一條路揀既中學
否則都係有D無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-27 07:42
除非轉去一間高中有另一條路揀既中學
否則都係有D無謂

agree

所以上面有人提議SPCS, 不過又唔係男仔, 亦冇必要揀另一條路。

gracelam 發表於 21-9-27 07:47
agree  

所以上面有人提議SPCS, 不過又唔係男仔, 亦冇必要揀另一條路。
SPCS 係 女 校 St Paul Convent School
SPC 先係 男 校 St Paul College

有得考埋 IGCSE 既中學,對日後去英國升學係較有優勢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-27 07:55
SPCS 係 女 校 St Paul Convent School
SPC 先係 男 校 St Paul College

蒲咗咁耐, 我知SPCS同SPC呀 !

我意思係女仔考DSE利於男仔, 見到科中文, 唔洗好似男仔咁急要轉校。

Arabellahk    發表於 21-9-27 09:17

gracelam 發表於 21-9-27 08:00
蒲咗咁耐, 我知SPCS同SPC呀  !

我意思係女仔考DSE利於男仔, 見到科中文, 唔洗好似男仔咁急要轉 ...
其實女仔係男女校係有著數,因為初中大部份係偏向文科既科目,只要攪掂科數基本上可優先選科

Arabellahk    發表於 21-9-27 09:17

hkpapa852 發表於 21-9-27 08:03
其實女仔係男女校係有著數,因為初中大部份係偏向文科既科目,只要攪掂科數基本上可優先選科 ...