用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童  

致尊敬的香港特首、 入境事務處處長、 食物及衞生局局長及各位立法會議員
敬啟:

您們好! 我係一位12.5歲小童的母親。 政府於今年(六月二十八日)突然宣布由英國返港實施地區性航班「熔斷機制」,由七月一日凌晨零時零分(香港時間)起禁止所有從當地來港的民航客機着陸香港。 由於事出突然,未能趕及更改酒店以及機票( 因所有酒店及機票已經爆滿),兒子整個暑假只能被迫滯留當地。

此外由於英國未能容許18歲以下人士接種新冠疫苗。 因此,我兒子未能於新安排下回港, 政府聲稱按家庭友善原則安排12歲以下小童能夠跟隨家長回港。想請問12-17歲兒童是否就冇權去享受家庭友善? 是否就冇權回港?

時至今日,英國開始容許18歲以下人士打針,但只會打一針;香港政府接納專家的意見,容許在港兒童亦只打一針, 但入境條例卻沒有改變,使 我的兒子以及一群滯留當地的學生,仍然未符合入境條件,繼續被拒諸門外,未能夠在已打一針的情況下回港。

其他地方採取“鎖國”措施亦接受國民入境,相反香港將港人拒諸門外, 你叫大批滯留學生有家歸不得, 他們的心情及感受如何! 相信他們內心一定有所疑問,究竟香港的領導人,有冇人關心這群滯留學生,你叫我們作為父母情何以堪。 出外留學並不等於離棄國家,他們希望能夠學有所成,回國貢獻社會、貢獻國家。

我已一年多未能親見兒子一面,非常擔憂。兒子亦問道是否香港政府不容許我們回港! 此時我已經淚眼盈眶不懂回答。各位領導們,你們能給我答案回答他嗎?

疫情發展咗快2年,根本唔應該唔比香港人入境,連唔係港人既外傭都比佢地入境,呢個政府真係唔識點形容

回覆樓主:

d專家之後都補晒飛咁話如果要出去留學嘅都係要打2針的,就估到政府嘅立場唔會咁易鬆綁。尤其現在講緊同內地通關,通關之後更加要跟內地咁防輸入。所以都唔駛諗會放寛,佢唔跟內地再收緊已經好好了。唯有寄望係英國update番香港落個list度,唔駛10日 quarantine, 大人過去探仔仲實際

sp3014 發表於 21-9-26 09:26
d專家之後都補晒飛咁話如果要出去留學嘅都係要打2針的,就估到政府嘅立場唔會咁易鬆綁。尤其現在講緊同內地 ...
但係香港嗰21日走唔甩,其實無太大分別。

真心覺得政府唔應該將未成年的留學生拒諸門外,隔離21日乜都夠啦。

mother904 發表於 21-9-26 12:57
真心覺得政府唔應該將未成年的留學生拒諸門外,隔離21日乜都夠啦。
啲香港磚家,其實有無睇外國既研究報告?Delta Variant 既感染者,係喺第四日已經detectable。唔明白佢哋點拍拍腦袋定21日呢個標準。

王家爸爸 發表於 21-9-26 15:52
啲香港磚家,其實有無睇外國既研究報告?Delta Variant 既感染者,係喺第四日已經detectable。唔明白佢哋點 ...

我覺得啲磚家是按上面的指示去做囉 。

如果在香港打了一針的18歲以下去英國,他們又准不准回來呢?

以現在的 imported cases 來看,打了兩針的仍有機會受感染,那麼歷史也會再重演於下年6月7月的留學生回港的高高峰期,十分容易溶斷,除非4月5月便飛回來。

LiHing 發表於 21-9-26 18:39
不能。

LiHing 發表於 21-9-26 18:39

政府現在沒有任何更改下,一定要打了2針嘅香港居民才可入境。除非係12歲以下,可以在沒有打針下,跟一個打了2針嘅香港居民入境

sp3014 發表於 21-9-26 19:30
政府現在沒有任何更改下,一定要打了2針嘅香港居民才可入境。除非係12歲以下,可以在沒有打針下,跟一個打 ...

原來而家係要打2針再加21日隔離?好苛刻喎,其實一個陰性報告加21日酒店隔離都夠苛刻同好安全啦!
我仔有2個同學訂咗7月1號機,啱啱趕唔切返黎而成個暑假去左另外一個同學屋企,要打齊2針至可以返香港既,隨時出年暑假都返唔到。

其實政府不如起機場幫留學生補打一針,咁只打一針都比人返黎啦。

yuyueng 發表於 21-9-26 20:41
其實政府不如起機場幫留學生補打一針,咁只打一針都比人返黎啦。
政府莫視留學生既需要,可能覺得同經濟無關,如果要照顧留學生,一定諗到方案囉!, 外傭入境問題都有專登同對方倾去解決,留學生就話之你死,政府比我就有咁既感覺

yuyueng 發表於 21-9-26 20:41
佢又要最後一針有14日!其實可以派人去當地領事館或國際機場就好了

幸福花海 發表於 21-9-26 21:18
政府莫視留學生既需要,可能覺得同經濟無關,如果要照顧留學生,一定諗到方案囉!, 外傭入境問題都有專登同 ...
其實現在既香港比大陸仲差,啲大陸朋友話我知,海航同吉祥航空有包機來回英國,安排得妥妥當當。

王家爸爸 發表於 21-9-26 22:01
其實現在既香港比大陸仲差,啲大陸朋友話我知,海航同吉祥航空有包機來回英國,安排得妥妥當當。 ...
係啦,如果驚留學生長假期多人回來染疫,可分批自費包機,回來在險疫中心隔離,唔係唔比人返就算數,搞到學生同家長都咁徬徨

究竟政府明唔明,打兩針唔係問題,根本無得比12-15 歲的學生打,檢疫21日唔係問題,根本 book 唔到洒店比佢地檢,再加上15 歲以下洒店選擇少了很多,屋企無人可以唔返工陪個小朋友隔離21日。

回覆樓主:

多謝貴家長帶頭寫,我也要寫信投訴,要求準許未能接種兩針的12歲至17歲在英國留學兒童不能回港。作為香港政府,香港政府帶頭禁止,歧視香港人回港,身為香港人連賓妹不如,反觀全世界其他國家都無條件批準國民回國,只要求做不同的隔離及檢測,香港政府的做只有激起憤怒及港人製造分化 ,請問Jack1020家長是去信那政府部門門及那位議員 ,請其他有關家長加入一人一信 ,去信政府糾正錯誤。

LiHing 發表於 21-9-26 22:53
究竟政府明唔明,打兩針唔係問題,根本無得比12-15 歲的學生打,檢疫21日唔係問題,根本 book 唔到洒店比佢 ...
Totally agree and support !!!