用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-5 08:19
大陸朋友同我講,好幾個城市都有來回包機,不過佢無講邊個安排,只知道飛機係吉祥同海南航空,唔係大航空公 ...

幾間大學按排的。

幸福花海 發表於 21-10-5 08:38
知唔知英國回國內要幾天隔離?

每個地方都唔一樣

幸福花海 發表於 21-10-5 08:38
知唔知英國回國內要幾天隔離?

每個地方都唔一樣

Kmee@@ 發表於 21-10-5 11:44
每個地方都唔一樣
咁入上海都唔錯,玩完先用回港易返

cfs 發表於 21-10-5 12:11
咁入上海都唔錯,玩完先用回港易返

大前提都要港生有帶回鄉証。 我知道中國留學生要回國既路絕不簡單,檢測要雙重,又貴,機票亦貴,連隔離費用,可能要接近4萬
同埋回港易是否仍只限大灣區? 外省巳包括嗎?

Kmee@@ 發表於 21-10-5 11:44
每個地方都唔一樣
差異咁大!從21日到56日都有。

回港易包外省的

我有朋友七月去上海,14天隔離,之後7日可

隨意走動的,回港用回港易。

manman333 發表於 21-10-5 12:21

大前提都要港生有帶回鄉証。 我知道中國留學生要回國既路 ...
回鄉證一直都會帶住同護照同行,不會分離經歷左咁多年既經驗,回鄉證好有用.回港易已經唔止大灣區了.

manman333 發表於 21-10-5 12:21

大前提都要港生有帶回鄉証。 我知道中國留學生要回國既路 ...

經過禁航,今年都帶定回鄉咭返英國,以備不時之需。

sp3014 發表於 21-9-26 09:26
d專家之後都補晒飛咁話如果要出去留學嘅都係要打2針的,就估到政府嘅立場唔會咁易鬆綁。尤其現在講緊同內地 ...

香港政府而家要同內地通關,有排

幸福花海 發表於 21-10-3 15:34
跟貼內地?人地都唔使21日隔離,又室外都無口罩令,佢唔好一相情願啦

你入境試吓咪知囉,14+7係普通常識。

英國回香港因為高風險地區及有大量變異,所以21天,如果澳洲及加拿大這些低風險,識朋友只需要香港一晚酒店,PCR陰性,可以回家居家醫學監察。

內地本土病例係好少,大部分是輸入案例,所以指定口岸一定14+7。在廣東省管控幾好,因為入境隔離好嚴,所以在一般情況之下可以唔戴口罩,去人多地方,例如超市,餐廳係要戴口罩,量體溫,出示健康碼及過往行程是否去過中高風險地區。如果附近地區有本土案例,就要做全面社區篩檢及戴口罩。

利申:我5月上國內,酒店集中隔離14天,驗咗6次PCR,然後居家(宿舍)隔離7天,再驗2次PCR。工作的地區經歷過一次大規模篩检,24小時,35萬人。

我返香港用工貿處599C豁免隔離證明書,回香港前72小時做PCR,前21日全程口罩,不會離開廣東省,不會去中低風險地區,因為健康碼會由綠轉橙色,立即通知做PCR,高風險地區轉紅,立即通知居家隔離及做PCR。回到香港自我居家隔離14天才四圍走,第二日交樣本化驗,每日自動自覺量體溫。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-10-4 20:14
香港去深圳從14+7改為7+7+7,不過都係21日,只係最後嗰7日無咁嚴。

不是普遍的,要申請審批才可以。有朋友加拿大回來,都申請唔到,最後都係14+7。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-10-4 20:16
最唔明係香港點解仲係強制戴口罩,而唔跟大陸。

高官會講一國兩制!

王家爸爸 發表於 21-10-5 08:52
可以,今年暑假我原本想叫大陸朋友幫忙,先去大陸再陸路返香港,不過知道兩邊都要隔離,比香港既21日多,所 ...

如果你搵朋友在廣東省,隔離14+7,用回港易返香港不用隔離,而且每日配額不少,深圳灣3000,港珠澳1000。如果外省就暫時不能用回港易,回香港也要隔離。

ANChan59 發表於 21-10-7 09:04
如果你搵朋友在廣東省,隔離14+7,用回港易返香港不用隔離,而且每日配額不少,深圳灣3000,港珠澳1000。 ...
舊年6月頭趕得切喺香港封關前直飛香港,加上當時指引無咁清晰,所以無經大陸。不過有啲朋友既小朋友趕唔切,需要留係英國過暑假。

王家爸爸 發表於 21-10-7 09:13
舊年6月頭趕得切喺香港封關前直飛香港,加上當時指引無咁清晰,所以無經大陸。不過有啲朋友既小朋友趕唔切 ...

如果你講6月份應該都不能用回港易,記得國內有小規模爆發,香港政府叫停回港易,我在東莞去深圳都好麻煩。

唉,我上年上國內,反而我覺得比香港安全,今次14+7,我都有些防疫疲勞。

但見到香港及EK很多国內防疫資訊都係以訛傳訛居多,防疫要考慮風險管理,低中高的手段不會是一樣的。

留在英國放暑假都係一種經歷,為什麼一定要回香港,我唔知你,我在英國讀大學,暑假緊係四圍去玩啦,返香港,畢業先啦!

ANChan59 發表於 21-10-7 09:28
如果你講6月份應該都不能用回港易,記得國內有小規模爆發,香港政府叫停回港易,我在東莞去深圳都好麻煩。 ...
其實唔只係香港對國內既防疫資訊係以訛傳訛,內地都一樣。舊年住係廣州站三元里附近既朋友同我講話隔離區封咗、強檢,我另一個住東站天河附近既朋友居然唔知道,而住海珠區同住佛山既朋友就同我講到好恐怖。同一件事,附近既人都有好唔同既講法,外地人基本上唔可能知道,所以一定會係以訛傳訛。

王家爸爸 發表於 21-10-7 11:21
其實唔只係香港對國內既防疫資訊係以訛傳訛,內地都一樣。舊年住係廣州站三元里附近既朋友同我講話隔離區封 ...

舊年最初的時候真係訊息好混亂,消息不透明,假訊息不斷,之後慢慢改善。我都等咗11個月才敢上國內,真係步步為營,後來慢慢瞭解情況,加上國內香港人都互通信息,可以趨吉避凶。

有朋友媽媽在佛山,她的社區冇問題,但有本地案例的小區就好緊張,現在用國內術語精准防疫,減少擾民。所以你朋友的不同描述,兩個都是合理的!

所以要問多些,瞭解消息來源,在EK瞭解學校信息差不多! 我還是相信衛健委的信息,中高風險小區清楚顯示,沒有個案14天就會除名,不用信其他消息。

有一件事梗梗於懷,在深圳火車站安檢沒收我的酒精搓手液,因為有酒精,是危險品不能帶上火車,吹漲!
‹ 上一主題|下一主題