用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

回覆樓主:

我理解biontech 係德國藥廠,香港 biontech 由中國復星負責運送,香港叫復必泰

poonseelai 發表於 21-9-30 23:58
我理解biontech 係德國藥廠,香港 biontech 由中國復星負責運送,香港叫復必泰
...
https://www.thestandard.com.hk/section-news/section/11/225661/BioNTech-and-China-partner,-not-Pfizer,-to-produce-HK-shots
合作、制造及供應分別,係BioNTech就得,英國由輝瑞提供Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine Overview and Safety | CDC

香港就指明 用 途 認 可 2019 冠狀病毒病疫苗列表:Comirnaty 復必泰 2Tozinameran – COVID-19 mRNA vaccine (nucleoside modified)Pfizer-BioNTech COVID-19 VaccineBNT162b2

Pfizer website

Name: BNT162b2

Manufacturer: Pfizer, Inc., and BioNTech

LiHing 發表於 21-9-28 23:05
我根本覺得那班官清楚知道隔離酒店是不夠的,尤其是留學生回港高峯期,特登用隔離酒店的數目來防疫。你哋班 ...

咪係囉

回覆樓主:

咁如果係英國打咗一針Biotech ,聖誕可唔可以返嚟香港呢? 政府宣佈咗認可12至17歲打一針就當接種左疫苗 ,咁又包唔包括有英國返港只在英國打咗一針嘅留學生呢? 現在有點混亂

以我所知,到目前為止不包括留學生

政府宣佈那個只是適用於外出吃飯什麼C 區D 區那種或郵輪回港,並不適用於入境。麻煩有錯請更正,事關我都想包入境。

最不知所謂係差唔多日日有帶病毒既工人姐姐可以黎,竟然香港人要返屋企就唔得

回覆樓主:

許專家今日又係電台講會跟貼內地,會再收緊以換取可通關。但係收緊完都仲要等內地專家落嚟視察過okay先可再傾通關可行性,應該都要再搞多4、5個月。其實做咁多野去換取一d不被保證嘅野都唔知為咗咩

sp3014 發表於 21-10-3 14:21
許專家今日又係電台講會跟貼內地,會再收緊以換取可通關。但係收緊完都仲要等內地專家落嚟視察過okay先可再 ...
跟貼內地?人地都唔使21日隔離,又室外都無口罩令,佢唔好一相情願啦

幸福花海 發表於 21-10-3 15:34
跟貼內地?人地都唔使21日隔離,又室外都無口罩令,佢唔好一相情願啦

絕對覺得係香港自己一廂情願,仲要樂在其中咁

幸福花海 發表於 21-10-3 15:34
香港去深圳從14+7改為7+7+7,不過都係21日,只係最後嗰7日無咁嚴。

sp3014 發表於 21-10-3 15:42
絕對覺得係香港自己一廂情願,仲要樂在其中咁
最唔明係香港點解仲係強制戴口罩,而唔跟大陸。

王家爸爸 發表於 21-10-4 20:14
香港去深圳從14+7改為7+7+7,不過都係21日,只係最後嗰7日無咁嚴。
但香港是21日隔離加7日自我監察,點都多咗7日呀

咁中國留學生又比唔比返大陸呢?

LiHing 發表於 21-10-4 22:56

可以,但冇直航,要轉機,做2次檢測和取綠碼。

Kmee@@ 發表於 21-10-4 23:57
可以,但冇直航,要轉機,做2次檢測和取綠碼。
大陸朋友同我講,好幾個城市都有來回包機,不過佢無講邊個安排,只知道飛機係吉祥同海南航空,唔係大航空公司既。

王家爸爸 發表於 21-10-5 08:19
大陸朋友同我講,好幾個城市都有來回包機,不過佢無講邊個安排,只知道飛機係吉祥同海南航空,唔係大航空公 ...
知唔知英國回國內要幾天隔離?

幸福花海 發表於 21-10-5 08:38
知唔知英國回國內要幾天隔離?
年中回家,要求係5日內喺指定地方既陰性測試結果,14日集中隔離,同一班機既人喺同一個地方隔離。

LiHing 發表於 21-10-4 22:56
可以,今年暑假我原本想叫大陸朋友幫忙,先去大陸再陸路返香港,不過知道兩邊都要隔離,比香港既21日多,所以無咁做。
‹ 上一主題|下一主題