用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田4大
樓主: dandan2006
go

沙田4大  

Zleep 發表於 21-10-1 12:42
呢個post 岩哂隔離小一班怪獸家長
中學用小學催谷呢招又未必有用喎,我估嘅!但係上網扒資料多咗我都心郁郁!

今日聽兒子說有同班同學已留兩年級。。14歲還是中一,是不是在勸退該學生?若我是家長,肯定會嘈吧,怎麼可以讀三年中一。。

ssss4s 發表於 21-10-3 20:41
今日聽兒子說有同班同學已留兩年級。。14歲還是中一,是不是在勸退該學生?若我是家長,肯定會嘈吧,怎麼可 ...
嘈有咩用,手冊寫得清清楚楚明明白白,唔迫人走點保得住個好睇嘅school profile!

ssss4s 發表於 21-10-3 20:41
今日聽兒子說有同班同學已留兩年級。。14歲還是中一,是不是在勸退該學生?若我是家長,肯定會嘈吧,怎麼可 ...

我覺得學校冇心教好,反而快快俾佢升左畢業算,肯俾位佢留反而係為佢好?又如果係英中,可能唔適合用英文學習或小朋友其他問題?

02413124 發表於 21-10-3 23:34
我覺得學校冇心教好,反而快快俾佢升左畢業算,肯俾位佢留反而係為佢好?又如果係英中,可能唔適合用英文 ...
我想法比較邪惡:連續留級、名校就是想迫你走,唔好影響學校將來升學率。差嘅學校就請你快啲讀完,留級反而在浪費政府公帑!

Kirin007 發表於 21-10-4 00:15
我想法比較邪惡:連續留級、名校就是想迫你走,唔好影響學校將來升學率。差嘅學校就請你快啲讀完,留級反而 ...

真係100%入u率都可以唔關你事,因為根本去唔到中六。
而且家長學生都好慘,退就蝕入肉(都唔知轉得去邊),唔退好似等奇蹟升到班。。。但係學生應該冇晒自信。。。

ren 發表於 21-10-4 00:26
真係100%入u率都可以唔關你事,因為根本去唔到中六。
而且家長學生都好慘,退就蝕入肉(都唔知轉得去邊) ...
所以每當聽到有聲音話X校有幾多%的XX率個陣,第一個反應是思考原校中一幾多人,到DSE幾多考生~~

PS:注意,是原校中一幾多人可以去到DSE,並不包括中途插班的個一部分.不過,這些數據不可能輕易揾到.可以公開得到的就是人家願意公開的而已.

Kirin007 發表於 21-10-3 21:31
嘈有咩用,手冊寫得清清楚楚明明白白,唔迫人走點保得住個好睇嘅school profile!  ...
手冊...曾記沒手冊這東西耶..
校長是說過跟不上會留級, 但講留級機率不高, 說真的若是我兒子, 真不行留級一年我還可接受, 兩年就真的太...

02413124 發表於 21-10-3 23:34
我覺得學校冇心教好,反而快快俾佢升左畢業算,肯俾位佢留反而係為佢好?又如果係英中,可能唔適合用英文 ...
是, 我也覺得若無心教好,  快快手比佢升畢業可能仲好, 不過也不排除像其他人說的, 為DSE成績單去把關.
我昨天沒問那麼詳細, 只是兒子突然說起有個14歲的學生(男女我也不知道), 我就好奇說了怎麼會有比你大兩年的同學, 他才說原來已留了兩年, 我今天找時間再問清楚.

其實只知是14歲中一, 其他資料欠缺, 唔知情況下
有好多唔同因素咁遲先中一, 何需估呢 !

medicine 發表於 21-10-4 00:57
所以每當聽到有聲音話X校有幾多%的XX率個陣,第一個反應是思考原校中一幾多人,到DSE幾多考生~~
這問題我相信每間看重DSE成績的學校都一樣

回覆 Kirin007 的帖子

我諗法係唔達標俾你升,害左你,而且係現今制度,你唔走,都冇得迫走你.我相信每間學校都有清楚制度,你達標,冇理由要你留

回覆 medicine 的帖子

但呢2年更難知道,因好多移民

回覆 ssss4s 的帖子

正常,2年我自己都會諗係未唔啱讀呢間

亦有機會係內地黎既學生或細個病過休學

ssss4s 發表於 21-10-4 09:34
手冊...曾記沒手冊這東西耶..
校長是說過跟不上會留級, 但講留級機率不高, 說真的若是我兒子, 真不行留級一 ...
關於升留級無理由學校無標準,我仔個學生手冊寫到明

02413124 發表於 21-10-4 09:46

我諗法係唔達標俾你升,害左你,而且係現今制度,你唔走,都冇得迫走你.我相信每間學校 ...
同意啊,所以該同學係成績或操行未達標囉,你可以唔走,樓上有網友講咗,升到中六算你贏

02413124 發表於 21-10-4 09:49

亦有機會係內地黎既學生或細個病過休學
唔需要吓吓諗嘢都好正面,神校都會有留級、轉學,地區名津更加係常規操作

一定啦,只係講出其他可能性,特別小朋友會以訛傳訛不過點都好留班小朋友應讓該都唔想係人都知自己留2次班,所以一般呢D CASE都會講俾小朋友知有好多可能性,唔好自己猜測

回覆 02413124 的帖子

都有可能嘅,只不過我講名津係有呢啲手法