用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 未成年人士喺英國只打一針(Pfizer)復必泰 ...
go

[英國] 未成年人士喺英國只打一針(Pfizer)復必泰

我打電話問過香港衛生署,要入境香港,復必泰要求仍係打兩針, 但英國仍只為未成年人仕打一針, 即等同未達到要求, 咁樣咪成世都唔使返嚟, 我已經電郵 有關部門及特首要求回覆

支持,請問有沒有電郵,我也想加入要求。香港這個歲數也是打一針。

LiHing 發表於 21-9-25 21:08
支持,請問有沒有電郵,我也想加入要求。香港這個歲數也是打一針。
我都係電郵畀特首,政務司司長,衛生署署長, 有結果即刻通知大家。 原本今日打電話去衛生防護中心,佢答我, 根據現時要求,入境香港,“復必泰” 依然係要打兩針,但在香港打的(一針)又可入境香港,但英國打的未見批準,咁我話現在英國都係打一針,咁咪即係滿足唔到要求, 佢話會回覆我。

真係好嬲,已經買左机票,18/10過去探仔,依家又玩明升暗降,見這帖"十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離"今年暑期,唔信邪,諗住爭三日,無改机票,就比人溶斷,到後侮連商務也買不到,而家又咁!!!

我同你一樣,唔信邪,也是爭幾日,結果溶斷,都唔知怨邊個。

乜唔係有無打針都要酒店膈離21日咩?

LiHing 發表於 21-9-25 22:02
我同你一樣,唔信邪,也是爭幾日,結果溶斷,都唔知怨邊個。
所以內心成日責備自己,又擔心個小朋友頂唔住, 希望我十月過到去

yuyueng 發表於 21-9-25 22:11
我諗佢哋講緊英國既隔離。香港既針紙竟然連出生日期都唔記得加去,咁都出錯,咁求其,好難要求其他地方承認。

王家爸爸 發表於 21-9-25 22:47
我諗佢哋講緊英國既隔離。香港既針紙竟然連出生日期都唔記得加去,咁都出錯,咁求其,好難要求其他地方承認 ...
噢!原來係咁。

yuyueng 發表於 21-9-25 22:11
去英國

回覆樓主:

咁即係如果已喺香港打咗一針嘅12歲小朋友可唔可以返香港?

laina412 發表於 21-9-26 23:45
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/list_of_recognised_covid19_vaccines.pdf網頁已經講明 每種疫苗打嘅針數,打完先至叫做完成,內文有講如果係有特別要求,例如外國學回港等等,可以要求打咗一針, 國泰個網頁有講, 我亦咗打咗去衛生防護中心問咗

laina412 發表於 21-9-26 23:45
不可以,香港打,這年紀一定係復必泰,要兩針才叫完成,仲要第二針已打左14天

回覆樓主:

即係要去打第二針

我有諗過, 亞仔喺英國10月尾會打第一針復必泰,如果一切正常,我考慮問下學校,可唔可以安排打第二針, 咁就達成香港所謂完成接種

接種疫苗要求
乘客必須在抵港航班預定起飛時間前14天完成接種所有建議劑量的新冠疫苗(按照新冠疫苗接種指南中的規定),才可被視為完成接種疫苗。這14天是指由乘客在接種建議的最後劑量新冠疫苗後的次日作第一天起計。例如,最後一劑新冠疫苗在5月1日接種,第14天則為5月15日。這表示已完成接種疫苗的乘客將有資格乘坐任何出發日期為 5 月 15 日或之後的航班,並可縮短檢疫時間。

早排政府好似叫青年人打一針,我有冇記錯?

6x6=36 發表於 21-9-27 08:01
早排政府好似叫青年人打一針,我有冇記錯?
打一針與回港要求是兩件事

Jack1020 發表於 21-9-27 00:26
我有諗過, 亞仔喺英國10月尾會打第一針復必泰,如果一切正常,我考慮問下學校,可唔可以安排打第二針, 咁 ...

兒子也將會在十月頭在英國打,有點擔心,年紀還少,得12 yrs, 是否讓他打好呢?

mango_vip 發表於 21-9-28 06:42
兒子也將會在十月頭在英國打,有點擔心,年紀還少,得12 yrs, 是否讓他打好呢?
...
如果係我,我會留意呢幾日BBC既新聞,睇吓有幾多人打完之後唔舒服。如果唔舒服既比率低,我會打。