用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加油區
樓主: YY_2011
go

加油區  

海豚BB 發表於 21-9-27 22:23
No. 讀出哂名超happy 卷幼:)

咁你過去一年有無點谷佢呀?

見到你地咁擔心,我都擔心埋一份!下年到我個仔了

imokifurhapi 發表於 21-9-27 18:20
報17間,2間reject, 2nd in 都入唔到。太難了。

請問邊2間reject ?是否播道和真道?

有waiting = 踩左半隻腳入啦
上年waiting 個d差唔多call番哂

唔使太擔心 今年仲小左競爭,good luck !

imokifurhapi 發表於 21-9-27 21:17
真心想請問2nd 都入唔到,求位信都冇用,對嗎?

無2nd in 寫信就無咩用,但收waiting,舊年經驗多數會call返

回覆樓主:

請問播道有無出reject letter?

KumamonJ 發表於 21-9-27 23:55
請問邊2間reject ?是否播道和真道?

港同、英華

kc33 發表於 21-9-27 23:57
有waiting = 踩左半隻腳入啦
上年waiting 個d差唔多call番哂

但係入2nd 都好難。十分一機會

回覆樓主:

唔好過份擔心,會影響埋小朋友㗎。剛過去一年,我個女都係得一個私校offer, 同埋四、五個waiting, 最後大抽獎又落空,之後玩叩門,最後有心儀直資call waiting收+叩門有四、五間成功(因有幾間叩門學校在註冊完直資之後,先收到錄取通知,所以都冇認真記住總數係幾多間)。
所以大家放鬆啲,好多驚喜㗎!

之前收到reject真係好down….

回覆 boyboobee 的帖子

謝謝你的鼓勵啊....但你應該係有好多second in,後面才會call到你。我現在是連second in 都幾乎無,所以好sad

大家加油,上年我報咗5間直資,只有1間收,另外4間收reject ,灰到爆,年尾收拾心情考證書,6月叩門,最後都有3間收。
朋友仔報左17間,當時覺得佢好誇張,不停h 文reject、waiting ,好在最後kts 正選入左,後黎叩門又有幾個offer。
間間都幾千人報,幾千個小朋友2nd不入,好好裝備小朋友,6月可以叩門。
如果小朋友面試唔掂但學術好,可以插班,機會好多。
就算入讀心儀小學,只係一個開始,漫漫長路。

回覆 藴藴 的帖子

5中1,小朋友已經好勁!我地已經in佐10幾間,無offer兼得一两个second in,所以才擔心......

海豚BB 發表於 21-9-27 19:38
我起碼報左20間。得音小有, WKF second in完。港同無 英華無 培正無 SMC 又無,真道 播道又無得in. 少一間 ...
我明呀, 港同同GH我收到入唔到2nd in 嗰剎那, 即刻灰左, 跟住就開始擔心會唔會其他都冇2nd in / 3rd in.... 但係放工前就調節好返去繼續鼓勵阿女其他interview 要加油....
我同自己講, 要做gei 做晒, 盡左力都唔得只可以話我地standard 未到.... 至少試過啦...

boyboobee 發表於 21-9-28 01:26
唔好過份擔心,會影響埋小朋友㗎。剛過去一年,我個女都係得一個私校offer, 同埋四、五個waiting, 最後大抽 ...

想請問waiting係咪都要去去second in 或者third in先有得wait下呀?

Yyt123 發表於 21-9-28 10:53
想請問waiting係咪都要去去second in 或者third in先有得wait下呀?

It depends .聽講上年有學校連reject 都要call ~

dmms 發表於 21-9-28 09:43
回覆 boyboobee 的帖子

謝謝你的鼓勵啊....但你應該係有好多second in,後面才會call到你。我現在是連seco ...
唔駛sad,小朋友條路自有安排,順勢而行啦。其實你冇留意到每年呢個時間都有類似「加油」post(今年少咗喇),即代表每年都有好多人行緊,行過或再會行。咁你有冇留意之後既網友小朋友升小後既回饋?大部分都話「唔駛灰心,之後幾時收call waiting,又有幾多個叩門offers 點點點⋯⋯」即係代表係真既,你又有冇見到仍然有已升小網友會呼天搶地?過程嚟姐,唔可怕既,都未係結果,希望在明天

Dordorbat 發表於 21-9-28 11:43

It depends .聽講上年有學校連reject 都要call ~

好似三私之一

PTL_L 發表於 21-9-28 11:53
唔駛sad,小朋友條路自有安排,順勢而行啦。其實你冇留意到每年呢個時間都有類似「加油」post(今年少咗喇) ...

講得啱(emoji)(emoji)