用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長小心!「專家」又出嚟老點
樓主: hkpapa852
go

家長小心!「專家」又出嚟老點

gabejang 發表於 21-9-27 15:55
好彩我孤寒唔會出錢買佢本書,上黎攞料好過

K1 下學期開始知道有佢嘅存在, 睇下睇下發覺完來無料到。 佢啲書根本唔使買,有超過75%係全世界都有嘅學校資料,其他係佢講嘅廢話。佢嗰啲專欄同理財顧問作嗰啲case一樣,睇完得啖笑。(請見諒,我唔係話全部理財顧問都係咁).

joyce2015 發表於 21-9-27 20:22
K1 下學期開始知道有佢嘅存在, 睇下睇下發覺完來無料到。 佢啲書根本唔使買,有超過75%係全世界都有嘅學 ...
講癈話都唔緊要,最大鑊係佢講親大部份嘢仲要係「錯」
癈可以不理,錯會累死人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-28 07:52
癈可以不理,錯會累死人
...

仲要收錢講talk...........

hkpapa852 發表於 21-9-28 07:52
癈可以不理,錯會累死人
...

我聽過一次佢講座,感覺係佢嘅資料同意見都停留在二三十年前,冇同世界進步過,又唔知有啲學校已今時唔同往日,小朋友需要學習嘅嘢又已經唔同,非常Outdated

gabejang 發表於 21-9-28 10:17
仲要收錢講talk...........
啲親子網仲要不斷 loop 住佢啲嘢, 宣傳再宣傳, 總有人會中伏...

zaba 發表於 21-9-28 10:29
啲親子網仲要不斷 loop 住佢啲嘢, 宣傳再宣傳, 總有人會中伏...
我估應該有人中伏
初初申請小一,如果之前好唔熟,真係病急亂投醫,見到專家講嘢點會唔信?

b3410 發表於 21-9-28 10:40
我估應該有人中伏
初初申請小一,如果之前好唔熟,真係病急亂投醫,見到專家講嘢點會唔信?
...

信佢一成,慘過入隔離營

zaba    發表於 21-9-28 11:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-25 15:19
https://www.msn.com/zh-hk/lifestyle/other/%E5%AE%98%E5%B0%8F%E5%8D%87%E8%8B%B1%E4%B8%AD%E4%B8%80%E6% ...

一個係趙榮德,前喇沙書院副校長;一個係張灼祥,前拔萃男書院校長。兩個都帶住個光環不散,一直在普渡眾生。

喇叭茶 發表於 21-9-28 10:57
一個係趙榮德,前喇沙書院副校長;一個係張灼祥,前拔萃男書院校長。兩個都帶住個光環不散,一直在普渡眾 ...
一個已俾大埔鄉紳廢咗武功

喇叭茶 發表於 21-9-28 10:57
一個係趙榮德,前喇沙書院副校長;一個係張灼祥,前拔萃男書院校長。兩個都帶住個光環不散,一直在普渡眾 ...
九萬幾年前既職銜仲拎出來 loop
同埋做某一名校管理人員, 又代表佢熟晒全港小學情況咩? 真係攞命...

hkpapa852 發表於 21-9-28 11:01

可否麻煩解釋一下?

喇叭茶 發表於 21-9-28 11:12
可否麻煩解釋一下?
身為某校校董, 佢幾耐無出嚟做"學校代言人"?
依家該校代言人係乜水?

hkpapa852 發表於 21-9-28 11:34
身為某校校董, 佢幾耐無出嚟做"學校代言人"?
依家該校代言人係乜水?

Wiki話張生在2021年2月辭去德萃小學及幼稚園校監一職

喇叭茶 發表於 21-9-28 11:42
Wiki話張生在2021年2月辭去德萃小學及幼稚園校監一職
噢! 真慘.....
"被辭職" 後仲要做番 名譽校長

hkpapa852 發表於 21-9-28 12:58
噢! 真慘.....
"被辭職" 後仲要做番 名譽校長

一個泊車檔點可以坐咁多泊車仔呀?

又或者聞到檔口有燶味自己走先都唔出奇。

佢資料實在太 outdated

nicc99 發表於 21-9-29 13:03
佢資料實在太 outdated

學能測驗時代按成績分先後?

hkpapa852 發表於 21-9-28 11:01

追看劇情