用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你 ...
樓主: yukili1111
go

舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 21-9-26 01:00

你講既應該係派位中學。但如果要去考直私特別最top果幾間 ...
冇話一定要最top,但一定要爭,係個人選擇喇。

PTL_L 發表於 21-9-26 01:02
冇話一定要最top,但一定要爭,係個人選擇喇。

所以跟本係雞同鴨講 不過我唔會再需要爭,直到N年後DSE咯

Jean1769 發表於 21-9-26 01:03
所以跟本係雞同鴨講 不過我唔會再需要爭,直到N年後DSE咯
...

其實係㗎,小學行既,我哋行左喇,而家劍指dse,回望返再揀,唔抗拒一條龍,但唔會覺得起香港讀書可真輕鬆地享受學習,呢個頗天真既想法。

PTL_L 發表於 21-9-26 01:06
其實係㗎,小學行既,我哋行左喇,而家劍指dse,回望返再揀,唔抗拒一條龍,但唔會覺得起香港讀書可真輕鬆 ...

凡事都係相對㗎唧,可以相對地享受學習同課外活動已經好好咯。係得呢度玩就要接受呢個地方的遊戲規則。咁查實其他地方都係要公開試定勝負既唧

daijuju 發表於 21-9-26 00:55
冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋 ...
呢個講法,認同既。只是唔認同太早谷小朋友從而入一條龍(入到就話,入唔到又係谷左6年),亦希望記得及做到自己升小前谷小朋友既初心,就係唔想為升中而再谷,好多都係繼續戰鬥多6年既,就係因為人心不足。

Jean1769 發表於 21-9-26 01:09
凡事都係相對㗎唧,可以相對地享受學習同課外活動已經好好咯。係得呢度玩就要接受呢個地方的遊戲規則。咁 ...

咁初小係真係應該享受既。而享受學習又未必只存在一條龍,有直中都一樣幸福,到時仲可以多個選擇tim

PTL_L 發表於 21-9-26 01:13
呢個講法,認同既。只是唔認同太早谷小朋友從而入一條龍(入到就話,入唔到又係谷左6年),亦希望記得及做 ...

銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除非一心讀國際學校,本地都走唔甩谷。不過train面試多數係常識,表達能力,禮貌,思維,學術唔需要太超前,軟實力為多,呢啲訓練我覺得對小朋友都係好嘅。我小朋友當初考小也沒考到龍,之後才插到龍,自己心態上係輕鬆好多,也減少了給小朋友的壓力,大家都舒服些。

PTL_L 發表於 21-9-26 01:16
咁初小係真係應該享受既。而享受學習又未必只存在一條龍,有直中都一樣幸福,到時仲可以多個選擇tim :waha ...

直中即唔係100%升中?咁咪又係要操生操死去做前N%

人哋我就唔知,考小前我就已同自己講最緊要一條龍。寧願要一線尾一條龍都唔會揀三私一直果d少林寺。咁人人取態唔同既我講我自己取向咋

daijuju 發表於 21-9-26 01:20
銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除 ...

玩過考小遊戲就明白你所講,學術夠用就得啦,證書獎項果d有一兩張都夠洗。我都見識過有d家長為左考小谷到阿媽都唔認得,成枱獎盃日日操練習,但其實唔係咁玩法嘛。呢個玩法玩升中就啱。所以考小真係性價比高

Jean1769 發表於 21-9-26 01:23

玩過考小遊戲就明白你所講,學術夠用就得啦,證書獎項果d ...

個個小朋友不同,學術突出都好過冇,唔係個個講嘢叻呢

mumumma 發表於 21-9-25 19:04
我又唔覺喎... 好多私補老師質素都好參差(emoji)都係要小朋友試過夾到先得。我而家都唔敢搵私補啦,試過幾 ...

私補, 當然非常參次. 有個自稱University of London 英文系畢業, 我上網search 下原來係long distance course , 仲收幾百一小時….所以我找註冊老師,質素有保證。之前搵過本地英中出身大學生、補補下就唔補。我2個小孩, 請過不同導師,我覺得專業既老師係會因材施教,而不是人夾人

Jean1769 發表於 21-9-25 23:40
非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落 ...
我身邊朋友反而無咩人谷,好多已經plan左中學出國,一係國際學校,或者CKY/啟思個類比較少壓力學校,我自己都研究緊小朋友邊年出國好,成個小學都無補過習,宜家就昇中,小朋友都係keep住睇書,輕鬆學習

回覆樓主:

睇到每一位家長嘅回覆,可見各有取向,但無論係邊種態度,都係想小朋友好。我自己亦玩咗兩次,大嘅當年參加好多興趣班,考咗好多證書,亦參加比賽攞一堆獎,也讀了面試班,因為自己完全唔知面試遊戲點樣玩。結果算不俗,直私有4、5個offer, 包括三私中的一間,但最後入讀了愛心私校,如今正在考呈分試了,成績很一般,只對藝術類學習有興趣,學習能力強,但不想學習。這個結果就是當年自己忽略了,沒培養她的學習興趣和態度。  大女的小學學習歷程和態度,改變了我教育細女的重點,細女只學phonics和中文補習班,興趣班是跳舞,只有幾張證書和寥寥可數幾個獎,平常花時間在伴讀和玩遊戲,遊戲中加入學習元素,考直私結果落差很大,只有一個offer,其中最大問題是所有拍片的都落選或waiting。不過小朋友從這些經驗中學到很多,大抽獎不中後,叩門大作戰面試快速適應,很快進入狀態,結果亦算不錯,有三間地區一線offer,包括31網每年見報那間,只是收到叩門offer前也收到心儀直資call waiting而註冊了。 相差5年的兩次大作戰,選擇重點不同,但同樣辛苦,結論是提升小朋友學習興趣,和幫她們自己找到學習目標最重要。現在我在大女學習態度上難以扭轉,無從入手,希望準小學生的家長別只想著如何入成績好的學校,而忽略了培養學習態度和興趣。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-9-26 07:56
睇到每一位家長嘅回覆,可見各有取向,但無論係邊種態度,都係想小朋友好。我自己亦玩咗兩次,大嘅當年參加 ...

多謝你咁用心既分享。想問下你指忽略培養學習態度及與趣係指咩?

PTL_L 發表於 21-9-25 23:58
人心總不足,就算而家一條龍,6年後仍然會蠢蠢欲動
Agree, 如是我,我會轉去 國際學校。
https://topick.hket.com/article/2882966/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%EF%BD%9C%E4%B8%8D%E6%83%B3%E5%85%92%E5%AD%90%E5%81%9A%E8%A2%AB%E6%99%82%E4%BB%A3%E6%B7%98%E6%B1%B0%E7%9A%84%E3%80%8C%E8%A8%98%E6%86%B6%E6%A9%9F%E5%99%A8%E3%80%8D%20%20%20%E6%B8%AF%E5%AA%BD%E6%A3%84%E5%82%B3%E7%B5%B1%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%B2%B7%E5%82%B5%E5%88%B8%E8%BD%89%E8%AE%80%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1

lovebb2 發表於 21-9-26 08:51
Agree, 如是我,我會轉去 國際學校。
https://topick.hket.com/article/2882966/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD% ...

佢既傳統名校係邊間先

1000萬半價咗的債券都要500萬喎

daijuju 發表於 21-9-26 01:20
銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除 ...
「谷」同「學習」,個人認為是兩種概念,「谷」是不停重複操練,「學習」是有意義且未必需要不停操練。認同唔可以happy school+零學習,事實上底夠穩,讀愈高年級愈有幫助,家長亦可以愈早放手。但唔需要谷,即縱使參加比賽、考cert,試完唔同補習社又或私人老師,再將說出自己做法,同鼓吹呢個風氣是無異,有時自己知就可以了。其實想表達是參加咩班問題不大,「夠」就可以,亦唔好諗住入到一條龍就一勞永逸,只係時間未到。大家身處呢個地方,大家都明玩法,唔好天真地認為考第尾都有用,因為考第尾就係第尾,唔會理咩咩神校,一樣升唔到班。
至於銜接上,父母其實可以做多啲,起屋企玩下認讀遊戲、默寫下,其實大部分幼稚園起k3都有呢類適應活動,父母可以強化,加深或加多字彙量等。

Jean1769 發表於 21-9-26 01:20
直中即唔係100%升中?咁咪又係要操生操死去做前N%

人哋我就唔知,考小前我就已同自己講最緊要一條龍。寧 ...

我諗你真係好唔熟,都明既,始終係初小家長,又已認定某重學制。直中小關係係盡收85%小學部band 1&2既學生,大部分直中既都係band 1學校,其實放生個15%(如有)未嘗唔係好事,拉牛上樹會更吃力。我又唔敢代表所有有直中的小朋友或家長,但確實做好自己本分就可以進可攻退可守。

PTL_L 發表於 21-9-26 11:26
我諗你真係好唔熟,都明既,始終係初小家長,又已認定某重學制。直中小關係係盡收85%小學部band 1&2既學生 ...
網友應該係入左神校呀!

cafeva 發表於 21-9-26 11:28
網友應該係入左神校呀!

估到,所以x氣咁大,又CC神mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題