用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你 ...
樓主: yukili1111
go

舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 21-9-25 23:40
非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落 ...

我可唔可以理解你意思係,既然小學都要谷,不如而家谷定先?好似好合理,但時間數字上唔同喎,幼稚園未谷,小學谷,由小一谷到小六,都係6年,中學你諗都唔駛諗喇,啲細路唔會俾你再話事。但你concept係既然咁,不如咁,即幼稚園k2開始谷到小六,共8年喎,數字上都唔同啦。

PTL_L 發表於 21-9-25 23:58
人心總不足,就算而家一條龍,6年後仍然會蠢蠢欲動
講到重點,我真係唔會信4、5歲就搏晒命嘅家長會讓細路小學輕鬆六年,或者換種講法:家長會甘心小朋友變得平凡?一山還有一山高,攀上哪座山是個頭?    btw: 人各有志

PTL_L 發表於 21-9-26 00:09
我可唔可以理解你意思係,既然小學都要谷,不如而家谷定先?好似好合理,但時間數字上唔同喎,幼稚園未谷 ...

你理解錯,我意思係只係考小前谷,成功入到心儀一條龍就可以享受學習同課外活動。

Kirin007 發表於 21-9-26 00:24
講到重點,我真係唔會信4、5歲就搏晒命嘅家長會讓細路小學輕鬆六年,或者換種講法:家長會甘心小朋友變得平 ...
提早習慣和適應未嘗唔係一件好事,身邊朋友太多讀D happy school 幼稚園升上小一默書就爆喊了。選擇直私嘅其中一個原因係自己抽獎果嗰區嘅學校真係差到唔知點講,二黎得15分何來運氣?

Jean1769 發表於 21-9-26 00:42
你理解錯,我意思係只係考小前谷,成功入到心儀一條龍就可以享受學習同課外活動。
...
我非常同意你嘅睇法!

Jean1769 發表於 21-9-26 00:42
...
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就咁上中學再直闖dse,係無可能既。除非對小朋友升讀大學冇要求又或一早諗住放洋,是是但但就可以輕輕鬆鬆一條龍直上,你睇下st Mary、天神班女,一樣一條龍,佢哋夠唔夠膽只享受而唔出力?

PTL_L 發表於 21-9-26 00:47
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就 ...

咁講無得講啦,我就唔知人哋點,但我而家係一間一條龍,就正如頭先所講,唔駛再目標為本咁去學呢樣果樣參加埋d用錢買獎的比賽,可以享受學習。唔考第尾我都收貨

yukili1111 發表於 21-9-25 23:39
香港嘅教育體制下真係無辦法,大抽獎嘅運氣唔係人人有
讀書唔係拼彩數,靠彩數嘅大多結果唔係幾好。大學都有肄業、博士都會失業!

yukili1111 發表於 21-9-26 00:44
提早習慣和適應未嘗唔係一件好事,身邊朋友太多讀D happy school 幼稚園升上小一默書就爆喊了。選擇直私嘅 ...
睇要求啦,我小朋友超級happy school升小,幼稚園k3下學期先叫學下英文,零cert.零比賽,亦零直私offer,搞珠入地區一線,過程適應非常好,因為從小培養閱讀習慣,所以文字pick up非常好,既然適應到,咪又試下其他更好既學校,又俾佢考到,而家升中都係好學校。

Jean1769 發表於 21-9-26 00:50
咁講無得講啦,我就唔知人哋點,但我而家係一間一條龍,就正如頭先所講,唔駛再目標為本咁去學呢樣果樣參 ...
到小朋友升中後,仍然只需享受讀書又唔理成績,又冇俾學校捽,就係贏家喇

PTL_L 發表於 21-9-26 00:47
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就 ...

冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋友喜歡做的事。

PTL_L 發表於 21-9-26 00:52
睇要求啦,我小朋友超級happy school升小,幼稚園k3下學期先叫學下英文,零cert.零比賽,亦零直私offer,搞 ...
唔係每個人都命水抽到好學校,甘樣至小可以未雨綢繆

PTL_L 發表於 21-9-26 00:54
到小朋友升中後,仍然只需享受讀書又唔理成績,又冇俾學校捽,就係贏家喇 ...

享受讀書的話,我相信成績唔會差得去邊

yukili1111 發表於 21-9-26 00:55
唔係每個人都命水抽到好學校,甘樣至小可以未雨綢繆
算唔算叫命水呢?我又唔覺,只係有做下功夫,人棄我取囉

daijuju 發表於 21-9-26 00:55
冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋 ...

exactly

唔駛考試爭一分都世界末日咁

Jean1769 發表於 21-9-26 00:56
享受讀書的話,我相信成績唔會差得去邊
咁就唔係唔考第尾就可以啦

PTL_L 發表於 21-9-26 00:57
咁就唔係唔考第尾就可以啦

咁我果間就算考第尾都應該唔差既 人哋同我講咋

Jean1769 發表於 21-9-26 00:57
exactly

唔駛考試爭一分都世界末日咁
咁又唔好咁誇張,banding係一個range,唔會差一兩分就呼天搶地

Jean1769 發表於 21-9-26 00:58
咁我果間就算考第尾都應該唔差既 人哋同我講咋

咁當然望人好啦等你到時再分享點樣享受法,但又可以考第尾,不過dse成績都應該唔差?

PTL_L 發表於 21-9-26 00:59
咁又唔好咁誇張,banding係一個range,唔會差一兩分就呼天搶地

你講既應該係派位中學。但如果要去考直私特別最top果幾間要小學考級幾,咁爭少少就可以爭好遠

‹ 上一主題|下一主題