用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你 ...
go

舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地   [複製鏈接]

容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願你地來年成成功入讀!
年級小小就要訓練佢成為youtuber一樣,不斷NG NG NG...拍到我同佢都

有幾樣野要提下K2 K3迷茫中的你們,單純分享

自己知道自己需要working 能力有限,為佢報讀左好多證書課程同面試班!
證書課程分別報了:Cambridge、KPCC和朗誦、故事比賽(全部都能獲得佳績,母親感動落淚)

接下來我分享下我中伏嘅地方:
起初係一間好小型嘅中心學Cambridge,第一感覺每個星期都唔同老師都算了,果幾個老師嘅發音同我屋企嘅姐姐發音差不多擁有印尼嘅味道,我就知道自己死得,所以即刻就搵左個補習姐姐,經過4個月左右嘅努力,如願考到心儀的成績

然後,面試班無論係九龍塘多人爭到嘔果間面試班NiXX sXX,小博X,還是後來轉左蚊型中心荃灣日X坊,老師每堂一句說話可以總結嘅就係“我嘅小朋友有咩唔得有咩唔得......” 我當然知道佢唔得先出黎外補啦,比老師鬧到懷疑人生後,我係最後階段決定請左一個私人老師教授面試和英文,私人老師真係幫左我好多,除咗可以針對性教佢弱嘅地方,仲好關心小朋友的言行舉止,果下我就覺得自己離開外面嘅面試班係一個非常正確的決定,迷茫下的我真係好感動,令到我係考小不再孤單

雖然中後段就已經獲得心儀offer,但係到最後都想叩門津小嘅門,我真係不敢想象,原來我叩左亦叩到甘多間,感謝主。

所以坊間機構林林總總,搵一間好嘅好難,只在乎利益,不在乎小朋友的發展實在太多,奉勸能力唔高嘅小朋友出去外補真係三思,畢竟都一對幾,一對一老師嘅成效真係非常大。

最後,我就已經完成任務了,你們加油!
   11    0    0    0

yukili1111 發表於 21-9-25 15:09
容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願 ...

不好意思,恕我部分不能認同,升小只是人生學習的一小部分,但已經要考呢樣又要考果樣,可能會覺得疫情下,多咗時間咪學多啲囉,但都反映到家長取向,從而造成壓力,讀書有排讀,呢種風氣不應該助長。
其二,單對單學習都要睇彩數,並不是所有補習中心都不理想,亦有私人補習老師逢考試no show,因為佢哋自己都要考,由其大學生,總結,睇自己好唔好彩遇到好既。

以上只是個人意見,見諒!不過都辛苦媽媽了。

ykwhu    發表於 21-9-29 22:02
zaba    發表於 21-9-27 08:42
elsa007    發表於 21-9-25 19:40

其實就算冇咗疫情,啲學校都要拍片。真係玩死家長同小朋友

容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願 ...

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師都係自己出來私教,上午係國際幼稚園教,下午出來私補。1-1 私補真的進步得快。

chanti 發表於 21-9-25 18:58

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師 ...

我又唔覺喎... 好多私補老師質素都好參差(emoji)都係要小朋友試過夾到先得。我而家都唔敢搵私補啦,試過幾個冇責任感既(emoji)(emoji)反而係補習社遇到既老師有愛心好多,所以都係人夾人架

多謝分享,恭喜你!

我囡囡上年都經歷左大半年要 interview生涯,其中有 offer, reject 同 waiting list. 最後意想不到最最最難入果間女龍津竟然收左佢!即時一身鬆哂,同阿女講黎緊12年你同阿妹唔駛 interview喇

我係 working mom, 所以冇同佢溫,大部份靠阿囡自己生性,我 print定一大叠小一,二卷比佢操卷。亦都冇去補習班,所以interview靠阿囡自己執生好重要。另外,有一個外藉老師教阿女英文.

似我呢種信奉有幾大腳就著幾大鞋嘅就完全體會唔到箇中辛酸!佩服

Szeszeki 發表於 21-9-25 20:51
多謝分享,恭喜你!

我囡囡上年都經歷左大半年要 interview生涯,其中有 offer, reject 同 waiting list.  ...
Maryknoll?

victorccg 發表於 21-9-25 22:24
Maryknoll?
不是呀,maryknoll不是 100%女龍啦

Kirin007 發表於 21-9-25 21:46
似我呢種信奉有幾大腳就著幾大鞋嘅就完全體會唔到箇中辛酸!佩服

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

升小已經要操到個小朋友咁,真係唔敢想像係小學六年會點
過來人講句,咁樣谷小朋友未必係好事,學習係循序漸進的,要唸下點提升小朋友既學習興趣,好過果d 乜cert 物cert 好多,有時小朋友有左動力自己想向上時,獎就會自然伴隨,包括級頭咩咩咩獎學金呀果d,特別去到小三四時各小朋友真的發力時更見真章,anyway,期待你小三四時繼續update 狀況

Zleep 發表於 21-9-25 23:04
升小已經要操到個小朋友咁,真係唔敢想像係小學六年會點
過來人講句,咁樣谷小朋友未必係好事,學習係 ...

又咁講,如果K2谷一年入到間好的一條龍,就可以至少小學六年唔駛點谷,真正為興趣而學唔駛搏拎證書同獎又唔駛谷過學校所需。反而考少入唔到一條龍,就真係起碼要谷六年,課外活動為拎獎同證書學校考試又要搏盡級頭

回覆 Zleep 的帖子

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩

chanti 發表於 21-9-25 18:58

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師 ...
完全認同!

PTL_L 發表於 21-9-25 15:41
不好意思,恕我部分不能認同,升小只是人生學習的一小部分,但已經要考呢樣又要考果樣,可能會覺得疫情下 ...
好彩嘅係我果嗰老師真係好好,佢又已經畢業

Kirin007 發表於 21-9-25 21:46
香港嘅教育體制下真係無辦法,大抽獎嘅運氣唔係人人有

多謝媽媽無私分享!!我係今年K3 生媽媽,眼見有d 大壓力到喊,有啲又喪鬧/谷小朋友,都有啲玩咗一半愈玩愈謝,我真心講句,「緣份遊戲啫,小朋友一定有書讀!!如果真係入唔到心儀學校,咪下午插班!唔駛搞到世界末日前咁!!good luck to you all 」

yukili1111 發表於 21-9-25 23:33

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩 ...

非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落力谷,升中難玩十倍反而入到心儀的一條龍就真係可以享受學習選擇真心喜愛的活動不用太目標為本

我都好怕拍片。今年幫阿仔報咗嘅得一間要拍片,臨到交片嗰日棄權。人生係一場耐力賽,做家長有時都會洩氣。希望入返兄姊在讀嘅直私啦!

yukili1111 發表於 21-9-25 23:33

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩 ...
人心總不足,就算而家一條龍,6年後仍然會蠢蠢欲動
‹ 上一主題|下一主題