用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報讀北美(美國及加拿大)大學交流
樓主: Radiomama
go

[加拿大] 報讀北美(美國及加拿大)大學交流 [複製鏈接]

我女兒將於23年九月升大學。我們是加藉,但我自己大學畢業後就回港工作,沒有再在加拿大住過(即係無交過税)。請問女兒是可以用citizen  身份報及讀加拿大 U 嗎?

bon_bon 發表於 22-5-14 15:52
我女兒將於23年九月升大學。我們是加藉,但我自己大學畢業後就回港工作,沒有再在加拿大住過(即係無交過税) ...

我們情況都是這樣,經OUAC 105 報安大略省的大學。

回覆 Radiomama 的帖子

謝謝回覆。即是OUAC105 是一個common platform 可以一次過報多間 U?
另聽人說子女要18歲以上才可以claim independent from parents, 才可以享local students 學費(因為我無在加拿大交稅),請問是否真有其事?小女是細女,下年11月才足18歲。

bon_bon 發表於 22-5-14 18:45
回覆 Radiomama 的帖子

謝謝回覆。即是OUAC105 是一個common platform 可以一次過報多間 U?

OUAC是一個common platform , 可以一次報多間及多科。

至於學費我哋冇深究,因為最後決定去美國。

比較過大學校內提供的醫療保險和校外自買保險再向大學申請wavier, 價錢差距超過一倍。請問有人有經驗分享嗎?

barque 發表於 22-5-14 20:13
比較過大學校內提供的醫療保險和校外自買保險再向大學申請wavier, 價錢差距超過一倍。請問有人有經驗分享嗎 ...

我在不同地方睇過有人分析,要睇吓校外保險包邊啲醫生/clinic, 驚claim 唔到。
在美國住的朋友都建議我跟學校買保險。

Radiomama 發表於 22-5-14 23:17
我在不同地方睇過有人分析,要睇吓校外保險包邊啲醫生/clinic, 驚claim 唔到。
在美國住的朋友都建議我跟 ...

這樣我都覺得第一年先跟學校買保險好啲。保險費真係唔平。
‹ 上一主題|下一主題