用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報讀北美(美國及加拿大)大學交流
樓主: Radiomama
go

[加拿大] 報讀北美(美國及加拿大)大學交流 [複製鏈接]

Radiomama 發表於 21-9-26 23:13
其實阿仔之前一take過考咗SAT 同兩科subject tests; 依家就仲不斷修改緊自己寫嘅短文,報美國嘅大學真係好 ...
報加州大學可以同一個申請報十間分校,都算方便。

beastiebistro 發表於 21-9-26 15:59
回覆 Radiomama 的帖子

我喺母校搞過university fair day,直接同U of Waterloo代表傾過。我都認為要co-op ...
請問,Alberta 的電腦/工程 口碑怎樣?工作出路好嗎?
謝謝

回覆 NKpa 的帖子

我唔係加拿大大學專家(英國寄宿中學同大學我熟啲),唔敢班門弄斧。認識UoW純粹因為我幫母校搞overseas university fair day,所以有機會直接同UoW嘅人詳盡對話。不過我聽聞UoA嘅工程/電腦都唔差喎,應該加拿大頭5名內。亦有提供co-op programme,相信本地出路係有嘅。sorry,幫唔到太多。

NKpa    發表於 21-9-28 20:02

LikLik 發表於 21-9-28 16:31
大家好,我仔都打算報美加的大學,現在努力準備personal statements

阿仔興趣是Computer Science,美國他 ...

UBC, UoT, UoW如何排心水?

請問加拿大的co-op是什麼programm? BC 和 Alberta 的大學有這個安排嗎?

我是新手,請各位指教

孩子仍是初中,對computer science,engineering科目有興趣,想朝這方向搵下BC和Alberta的大學資料,請問應該從哪兒入手?
謝謝

回覆 LeeCC 的帖子

co-op基本上係同唔同企業合作,學生每年會有幾個月唔上堂直接去企業打工(有人工收),在學培訓嘅一種。好處係未畢業已經累積緊實際工作經驗,對搵工有幫助。壞處係會拖長讀大學年期,可能會5年先畢業。不過唔係一定有,亦唔係人人都申請到。

beastiebistro 發表於 21-9-28 21:14
回覆 LeeCC 的帖子

co-op基本上係同唔同企業合作,學生每年會有幾個月唔上堂直接去企業打工(有人工收), ...

謝謝解答

親戚中有孩子曾修讀Waterloo的co-op program, 除了多讀一年才畢業外,也會因要到不同地方實習導致要搬嚟搬去;幾年下來,孩子獨立到不得了,儼如一個成熟的中年人。

beastiebistro    發表於 21-9-28 22:45

Radiomama 發表於 21-9-28 20:18
UBC, UoT, UoW如何排心水?

UBC - 因為妹妹今年9月剛剛去了溫哥華讀high school, 如果去Vancouver 就可以和阿妹一起生活

UoT - 加拿大排名最高,而且多倫多那邊工作機會應該比溫哥華好

UoW - Co-op program 好似又幾好,可以在畢業前攞到工作經驗

所以其實他還沒有心水排位,先apply,到時邊間收先諗

你地呢?

Radiomama 發表於 21-9-28 22:22
親戚中有孩子曾修讀Waterloo的co-op program, 除了多讀一年才畢業外,也會因要到不同地方實習導致要搬嚟搬 ...

其實仲有一個問題,Waterloo 可能好啲,因為學校有很多工作介紹,但如果其他院校就未必。
曾聽聞有院校沒太多工介紹,而 Co-op 學生要尋找工作不易,疫情間有學生因未能找到工作,要延遲畢業甚至要申請轉非 co-op 才能畢業,所以有意揀選嘅學生最好自己了解多啲。

回覆樓主:

昨晚阿仔開OUAC account, 入咗application, 報咗UoT 同UoW兩間大學三個課程,承惠~CAD444; base application fee 是CAD156, 不過還有一些零星不同大學和課程的收費。

他選了三個均是co-op 課程,看來他不是「讀書人」,還是計劃早點出來工作。

beastiebistro    發表於 21-10-1 10:02

Waterloo 在加拿大吃香。可惜,世界排名真係低。
Waterloo Co-op program 是出名,有 work term ,所以 program 會好切合工作需要。
Waterloo 係幾得意㗎,佢係一間 research university ,但又有好多好實務的 program ,well-prepare students for career。如果想畢業後打工,Waterloo 係好。
Waterloo 收生門檻唔低,入得去都唔會太差,學習氣氛好,但也壓力大。
聽聞幾多人頂唔順自殺。
Co-op 五 年  program ,冇 summer holiday,
如果以 6 個 term 的 work term 計,一畢業已經有共 24 個月工作了。

UofT ,排名高,學校好大,undergrad freshman 上堂,可以五六百人一班,
始終 Toronto 大城市,多姿多彩,如果唔定性,好易走堂去玩。
如果小朋友係一個非常 academic 的人,想行 academia 路,UofT 係好好。
始終係多 funding ,多 research ,多 prof ,多 TA。
undergrad 收生門檻其實真係唔高 ( UofT 通常差唔多係最早出 offer,爭學生 ) ,
但第一年又真係會篩走好多人,上 Year 2 已經唔見咗好多同學。

(PS 我仔女已經長大,好耐冇上 EK,剛剛入來,原來你兒子也要申請大學了。仍然有印象,你在 EK 分享兒子初小的學習情況。不知不覺,自己也老了很多。)

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-28 23:13
其實仲有一個問題,Waterloo 可能好啲,因為學校有很多工作介紹,但如果其他院校就未必。
曾聽聞有院校沒 ...

以小女的 comment ,佢自己全部工作是自己找。
她的同學也少 rely on 學校的 database。
不要單單看工作介紹這方面,而選 Waterloo。

Artie 發表於 21-10-1 12:42
不要單單看工作介 ...

孩子在Waterloo讀書時自己住定找同學share單位呢?這幾年IB 成績澎漲,唔知對大學收生有咩影響。

Radiomama 發表於 21-9-26 23:13
其實阿仔之前一take過考咗SAT 同兩科subject tests; 依家就仲不斷修改緊自己寫嘅短文,報美國嘅大學真係好 ...

個人覺得STEM暫時美國嘅大學較多優勢。小朋友嘅然已經考左SAT和 subject test而成績又好。如果只係試報一兩間美國大學,會唔會有點可惜呢?

不過報美國嘅大學又真係好惱人,一大堆application essays要寫。

Radiomama 發表於 21-10-1 13:10
孩子在Waterloo讀書時自己住定找同學share單位呢?這幾年IB 成績澎漲,唔知對大學收生有咩影響。:question ...

小女的 program 不在 main campus 而係在 cambridge ,冇宿舍。因為當年家母突然有健康問題,女兒被迫自己安排。
由學校介紹,她自己認識了同班同學,幾個女孩子合租單位。
到步也由我朋友代為接送照顧。
可能因為這樣,她十分獨立,後來去美國和意大利,也自己搞掂晒。
如果在 main campus ,我覺得第一年住宿舍方便些。

有點印象 Waterloo Engineering admission 教授分享過他們收生準則。
情況大致是,因為加拿大國內冇公開試,所以 Waterloo 自己 track 不同高中的學生,入大學後的表現,
作為日後收同一高中學生的參考。
所以,School A 的 90 分 ,未必好過 School B 的 80 分。
我覺得他們也一定有留意各公開試情況。
影響一定有,因為成個 picture 亂晒,唯有真係要多些 backup planning 。

始終申請多幾間 "大" 的大學, UofT , UBC ,如果想去美國,可以看看 UC,NYU。
收生人數多,機會自然多些。

barque 發表於 21-10-1 13:22
個人覺得STEM暫時美國嘅大學較多優勢。小朋友嘅然已經考左SAT和 subject test而成績又好。如果只係試報一 ...

佢個人有啲偏執,我嘅角色只是「提場」,之後要等佢自己願意才行一步。

Artie 發表於 21-10-1 12:42
不要單單看工作介 ...

多謝資訊,其實我仔都有了解過係要自己找工作,所以唔會人哋話好就去揀,有心想揀真係要自己了解多啲。

Artie 發表於 21-10-1 12:38

阿仔心儀Waterloo, 也知道不容易考;但有時家長朋友之間的「大學鄙視鏈」令人泄氣。我不只一次在朋友閒聊時聽説: 加拿大好易入,用嚟做back up啦/梗係去英國美國啦/有奬學金都唔會去讀啦。

好彩呢啲只係家長之間的朋輩壓力,並無影響個仔。

去加拿大讀書,對他來說,好處是之後較容易落地生根及在當地生活;而美國的大學,可能會是他post grad 的選擇。

Radiomama 發表於 21-10-2 08:47
阿仔心儀Waterloo, 也知道不容易考;但有時家長朋友之間的「大學鄙視鏈」令人泄氣。我不只一次在朋友閒聊 ...

我仔也是打算畢業後可能留在當地生活,所以他只考慮美加,沒有興趣去英國。  

美加的Engineering, computer science 我覺得比香港難考,阿仔反而把香港的大學做backup, target 美國和加拿大

Co-op唯一的考慮是要讀5年,趕不切香港救生艇計劃 。 所以阿仔co op和regular 都會報,到時收咗先再決定

‹ 上一主題|下一主題