用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報讀北美(美國及加拿大)大學交流
樓主: Radiomama
go

[加拿大] 報讀北美(美國及加拿大)大學交流 [複製鏈接]

小朋友年幼選校時,有家長選擇國際學校,亦有家長選擇傅統學校。其實各有優點,想清楚那種合適自己小朋友的就可以了。不用理別怎樣說。

我相信到現在申請大學亦都是相似,自己想清楚就可以了。我有問過自己小朋友為什麼她想入好啲大學和有什麼分別。她的答覆有點出夫我意料之外。

barque 發表於 21-10-9 22:17
小朋友年幼選校時,有家長選擇國際學校,亦有家長選擇傅統學校。其實各有優點,想清楚那種合適自己小朋友的 ...

哈哈,你說的是。

回想當年,我是先揀了一間雙語幼稚園,之後再在Y1轉國際學校。

當年是我們幫個仔選,但今日是他自己的決定。所以就算我們聽到不同聲音,在他面前都只會小心俾意見。

Radiomama 發表於 21-9-26 23:13
其實阿仔之前一take過考咗SAT 同兩科subject tests; 依家就仲不斷修改緊自己寫嘅短文,報美國嘅大學真係好 ...

請教SAT咩時間考比較合適?Essay是否要在Y12(英制)的summer就要寫。時間線還有點不清楚。美國申請真係好煩,小朋友有點嫌麻煩,其實我也嫌。但美國好多學校,機會多啲。

whoo99 發表於 21-10-10 09:45
請教SAT咩時間考比較合適?Essay是否要在Y12(英制)的summer就要寫。時間線還有點不清楚。美國申請真係好煩 ...

首先,考SAT 定ACT好啲呢?

呢兩個試,在美國大學認受性似乎一致,不過香港人對SAT認識多啲,所以大家都去考呢個。

我仔考SAT;他的好朋友考ACT;結論是ACT 適合一些數理常識豐富,而答題技巧快的學生。SAT 英文卷較深,那部份要高(滿)分真的不容易。
先分析考那份卷,再定時間;英制的話在Y12那一年的下学期考便可以。我仔在Y12的三月考SAT, 五月六月考subject tests。現在已取消了subject test, 所以考SAT / ACT就可以。
有些家長會一次報兩個考試期,以備重考之用。這個視乎你孩子性格和情況,我們一直都是鼓勵佢一take 過,無謂浪費金錢和時間,所以要在考試前有足夠準備。

至於essay, 我估你指報大學的personal statement; 可在Y12 升Y13的summer 動筆;不過每間大學的問題不同,所以先選大學/科目,再按要求寫。

Radiomama 發表於 21-10-10 13:11
至於essay, 我估你指報大學的personal statement; 可在Y12 升Y13的summer 動筆;不過每間大學的問題不同, ...
Many thanks!

barque 發表於 21-10-9 22:17
小朋友年幼選校時,有家長選擇國際學校,亦有家長選擇傅統學校。其實各有優點,想清楚那種合適自己小朋友的 ...

好奇你女兒的想法。可透露端倪?

Radiomama 發表於 21-10-9 16:17
Apply 咗UoT 同UoW, 但未收到呢兩間大學嘅Acknowledgment, 阿仔話要等1-3星期,而PG, student transcript  ...

阿仔先收到UoT 的acknowledgement, 之後自己再send email 去help-desk 追UoW, 見他主動去跟進,好安慰。

beastiebistro    發表於 21-10-20 09:07

Radiomama 發表於 21-10-20 08:46
阿仔先收到UoT 的acknowledgement, 之後自己再send email 去help-desk 追UoW, 見他主動去跟進,好安慰。
...

你仔除了UoT和UoW, 美國還會報那幾間?

LikLik 發表於 21-10-20 10:06
你仔除了UoT和UoW, 美國還會報那幾間?

Stanford, UC and maybe one more

Radiomama 發表於 21-10-2 08:47
阿仔心儀Waterloo, 也知道不容易考;但有時家長朋友之間的「大學鄙視鏈」令人泄氣。我不只一次在朋友閒聊 ...
加拿大大學易入難出。就係因為易入,好多人year 1就掉以輕心,由其亞洲中學畢業過去嘅,因為year 1 program好多都係自己中學讀過。以前一個high school education consular 提過,某啲faulty嘅 drop out rate (因為成績唔達標)可以去到 30-40%
我認識不少人,都係year 1太自滿,去到year 2 / year 3成績太差而需要drop out。

所以有時當啲人話易入,我就會話畢到業先再講。

Artie 發表於 21-10-1 13:33
小女的 program 不在 main campus 而係在 cambridge ,冇宿舍。因為當年家母突然有健康問題,女兒被迫自己 ...

你好!想請教一下。
好似UofT同Wsterloo既Computer 同Electrical都唔差,而且收得高,要90%先有机,但考到90幾果d學生,其实已經好勁下,点解dropout rate依然咁高?唔通連90幾%都讀唔惦?請多多指教!

twhkleung 發表於 21-10-22 13:12
你好!想請教一下。
好似UofT同Wsterloo既Computer 同Electrical都唔差,而且收得高,要90%先有机,但考到 ...

可以參考IB和OSSD成績的對換。90%=IB 5.

https://sites.cdnis.edu.hk/school/us/programmes/ib-programmes-and-ossd/ib-assessment-converted-to-ossd-percentages/

你好!想請教一下。
好似UofT同Wsterloo既Computer 同Electrical都唔差,而且收得高,要90%先有机,但考到 ...

其實外國大學drop out有好多原因,唔一定係「讀唔掂」。

有啲覺得自己入錯系轉走(呢個好平常),有啲讀讀下其他因素例如家庭而走又有。當然有啲真係讀唔上而走。個邊大學易入難出,的確有學生係中學成績好好,入到faculty之後先發現原來有好大落差。

當然我係用我當年係個邊讀書嘅經驗講,唔代表係絕對。

barque 發表於 21-10-23 07:39
可以參考IB和OSSD成績的對換。90%=IB 5.

https://sites.cdnis.edu.hk/school/us/programmes/ib-programme ...

英國名大學要7分,即OSSD要>97%,咁唔怪之得咁多人讀唔惦要dropout,但英國大學dropout  rate 低咁多啦!
咁相对泥講,加拿大d大學又真係唔難入好多禾,但要畢業就完全是另一回事了

ycycwing 發表於 21-10-23 11:42
其實外國大學drop out有好多原因,唔一定係「讀唔掂」。

有啲覺得自己入錯系轉走(呢個好平常),有啲讀讀 ...

你好!想請教一下。

加拿大大學學位多,主要係 government funded,係其中一個教育水平最高的國家。
政府係希望比機會國民,想讀書一定有機會讀。
國民可以申請 grant , loan , 又有好多不同的 scholarship。
如果單單討論 undergrad,computer 和 engineering 一定係 Waterloo 收分高過 UofT 。
Waterloo co-op 係吸引好多本地學生,所以一定比 UofT 難入。
Waterloo 收人數少好多 ,申請人數多,自然搶高晒收生分數。
Campus 在 Kitchener / Cambridge ,唔係個個想去,去得都係有心讀書,讀書氣氛好好。

但所謂讀書氣氛好,也代表壓力不少,聽聞年年有學生自殺。
UofT 係另一個生態,學校大,學生多,助教多,教授多。
GTA ,大城市多嘢玩,比較多 international student ,其中有很多是有錢子弟。
有錢子弟,未必真係讀唔掂,可能卦住玩,hea 下 hea 下,
失手多幾次,成績不達標,轉科,轉系,甚至轉校。
利申:我仔女一個 UofT 一個 Waterloo,我自己覺得兩間各有各好 。

報大學的程序大致已經完成;英國UCAS的學校亦開始派offer; 不過美加呢邊regular admission 則仍未有聲氣。

Radiomama 發表於 22-2-5 13:22
報大學的程序大致已經完成;英國UCAS的學校亦開始派offer; 不過美加呢邊regular admission 則仍未有聲氣。
...

亦都是等美國RD出結果。暫時UCAS, 美國和香港都收到Offer.

barque 發表於 22-2-5 16:33
亦都是等美國RD出結果。暫時UCAS, 美國和香港都收到Offer.

已收到美國ED 的offer? 不是binding嗎?
‹ 上一主題|下一主題