用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求意見
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] 求意見 [複製鏈接]

nerochar 發表於 21-9-25 21:55
我想請教一下,AISHK 有邊幾方面令你滿意? 又或者可唔可以分享一下用家意見。謝謝你
...

其實我諗AISHK同好多IS都類似,小朋友在學校有不少活動的時間,無論課堂上還是課餘時間,所以孩子上學都很開心。校長老師對小朋友都有愛心,亦有些有經驗的老師做year head。

家校溝通都做足,每個星期學校都會有EMAIL通訊,講番該星期學校不同科目的教學內容,對於喜歡了解孩子在學校的學習很有幫助。另外,每年2次見家長,同埋學校會邀請家長有不同的參與,例如parent helper、參加assembly或者活動等。

我諗比較特別D係學校注重小朋友的跨級關聯,會安排高小同低小pair up做buddy,有regular class一齊上堂做d活動,又會有Y6主持活動比其他年級的小組一齊玩,等小朋友會結識唔同年級的小朋友。個人很喜歡學校花心機照顧孩子在校的connection。另外亦間中有心理學家入班同小朋友上well being課堂。

Falcon媽媽 發表於 21-9-25 23:36
NAIS 係好似好遠,但我比較過校車時間,AIS係九龍塘,上車時間6:40, 但NAIS西貢係7:35,藍田都係7:10
...

早上MOS出九龍好塞車,可能要早D避。另外MOS出九龍你分分鐘係沙田頭站,但去西貢/九東你巳經尾站。
係咁如果入唔到ESF我會揀NAIS,其實我識幾個入咗NAIS等到ESF有位冇再轉,因為小班同課程又structured d.
另外聴過有人把有ESF priority的細仔專登放在NAIS小學,中學才用priority 入ESF

Mangobma 發表於 21-9-27 08:28
其實我諗AISHK同好多IS都類似,小朋友在學校有不少活動的時間,無論課堂上還是課餘時間,所以孩子上學都很 ...

請問知唔知AISHK高年級課程深淺及學生紀律如何?

回覆 Falcon媽媽 的帖子

AIS架5號校車一朝早喺馬鞍山pick up,跟著去火炭沙田大圍。因為佢8點上堂,所以頭站馬鞍山係要好早上車,我地尾站大圍就7.25am上車。
小朋友EC1開始讀,疫情期間日日都有zoom, 老人家一齊同小朋友上,佢話覺得幾開心,連唔識英文嘅都知佢做緊乜。

由於N時讀果間學校極細,所以我地覺得AIS個campus都算係咁,基本設施都有齊,唔可以話豪華,但係實用囉。
‹ 上一主題|下一主題