用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Non-JUPAS 大學申請
go

[英國] Non-JUPAS 大學申請 [複製鏈接]

經 Non-JUPUS 申請香港的大學學位,應該十月初就接受申請,大家可以分享一下。

爬過之前的文章,原來經 Non-JUPUS 申請 First Year 大學學位的,除咗在海外留學的香港學生之外,還有本地的國際學校學生 (IB 課程)、副學士學生、及高級文憑學生。
   7    0    0    0

your child is this year graduate ?

回覆樓主:

係呀! 今年在英國讀緊 Year 13,會報 ucas 之餘,都會報香港的大學。

唔好意思,我剛剛先開始研究手續!
請問係咪要每間大學續間報?
每一間有無限制可以報幾多科?

回覆樓主:

以我所知,係要每一間分別報名的。

但每一間大學可以報多少科、有否上限等,我就唔知道,可能要等十月初公布時才知道。

I forgot my child last year is 3 or 5 courses per university

醒目開學勳章

kct18 發表於 21-9-26 19:36
唔好意思,我剛剛先開始研究手續!
請問係咪要每間大學續間報?
每一間有無限制可以報幾多科?

HKU - 5科
CUHK - 3科

Non-Jupas要逐間大學報名, 以上兩間申請費用只需比大約$450, 其他不清楚, 要留意某些科如果不擺第一位就連面試機會都沒有

3b 發表於 21-9-26 21:27
HKU - 5科
CUHK - 3科

Thanks 3b.
$450 per university include 3/5 choice, right?
除咗醫之外,係咪globe business 一定要擺第一位?

本來想HKU Econ and finance,當見到四年裡兩年喺香港,兩年去北大,係咪一定要去㗎?小朋友唔想返大陸讀書喎

3b 發表於 21-9-26 21:27
HKU - 5科
CUHK - 3科

資料詳盡,唔該哂!

醒目開學勳章

kct18 發表於 21-9-26 22:11
Thanks 3b.
$450 per university include 3/5 choice, right?
除咗醫之外,係咪globe business 一定要擺第 ...

是, 每間約$450.
不清楚其他科的做法, 但是大學網頁有寫的, 要做下功課逐間/科睇

醒目開學勳章

kct18 發表於 21-9-26 22:13
本來想HKU Econ and finance,當見到四年裡兩年喺香港,兩年去北大,係咪一定要去㗎?小朋友唔想返大陸讀書 ...

HKU BEcon&Fin

如果不喜歡就選其他大學或學科

港大︰JUPAS 已經可以報名,即是可以參考一下各科的收生條件,而 Non-JUPAS 在 10 月 4 日開始接受報名。

https://admissions.hku.hk/apply/international-qualifications

城大︰NON-JAPAS 收生資料已經發放。

https://www.admo.cityu.edu.hk/direct/

kct18 發表於 21-9-26 22:13
本來想HKU Econ and finance,當見到四年裡兩年喺香港,兩年去北大,係咪一定要去㗎?小朋友唔想返大陸讀書 ...

路過,我仔仲有幾年,所以乜都未睇。
原來香港有大學課程可以包兩年國內的大學,呢個正喎!我仔話將來中國發展潛力大,人際脈絡好重要,所以想直接考國內的大學,不過出名果間唔易入,咁呢啲香港大學課程都唔錯又學到野

cfs 發表於 21-10-2 13:45
路過,我仔仲有幾年,所以乜都未睇。
原來香港有大學課程可以包兩年國內的大學,呢個正喎!我仔話將來中國 ...

你依個諗法係冇錯,不過安排得小朋友去外國讀書,佢哋梗係唔想返大陸啦

kct18 發表於 21-10-2 15:07
你依個諗法係冇錯,不過安排得小朋友去外國讀書,佢哋梗係唔想返大陸啦
...

相反,係某日亞仔打電話返嚟話:我將來想喺國內發展,因為人脈網絡好重要,我係咪應該直接考國內某大學好呢,我只回答:你仲有幾年先上大學,你有能力考得入,我一定唔反對架,將來條路係你,你喜歡就可以。佢只係重申:我唔想喺香港讀大學我心諗亞仔香港讀平啲架!當年又係佢小學時要求我幫佢搵英國中學, 我被迫的咁貴

回覆 cfs 的帖子

小朋友都這樣的遠見,真是可喜可賀!

我之前睇過英國 LSE 有一個讀 Communication / Media 的課程,第三年是在中國復旦大學上課的,可惜我小朋友不感興趣……

chuyuencheung 發表於 21-10-2 15:38
回覆 cfs 的帖子

小朋友都這樣的遠見,真是可喜可賀!

原來英國都有呢啲課程,又幾有趣。有排未到我,過幾年再算
‹ 上一主題|下一主題