用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICHK Vs ESF Year 1
go

[小學] ICHK Vs ESF Year 1 [複製鏈接]

Hello, 想聽吓其他家長的意見, 都知道好多人會揀 ESF, 但覺得 ICHK 環境同小班好好,不過又知道 ESF 中學好好多, 雖然 ESF 小學口碑都好好, 真係唔知點揀。Thanks in advance
   2    0    0    0

我小朋友兩間都有offer,最尾揀咗ICHK。主要欣賞ICHK 嘅outdoor learning 理念,同小班教學可以attend 多啲小朋友。

中學可以再考慮轉校

newbieC9 發表於 21-9-25 00:55
我小朋友兩間都有offer,最尾揀咗ICHK。主要欣賞ICHK 嘅outdoor learning 理念,同小班教學可以attend 多啲 ...
多謝你嘅回覆,想問你小朋友讀得開心嗎?你對學校滿意嗎?我哋擔心中學如果想插返入 ESF 會好難因為我哋 catchment 係沙田。

如果住喺沙田,除了ESF點解唔考慮埋ICS? 始終同區、口碑也很好。

我唔會諗咁多,鍾意ICHK就go ahead,中學想入ESF可以考SC同RC,真係考唔到都有ICHK中學backup。

中學係好多年之後嘅事,到時住邊區,仲喺唔喺香港升學,仲想唔想入ESF都唔知道,冇理由為左6、7年後嘅事放棄而家鍾意嘅嘢。

(我都好欣賞ICHK理念同學校環境)

回覆樓主:

認同樓上。搵間適合小朋友現在的需要,不是6年後。

hilary_tang    發表於 21-9-25 16:37

回覆 melobi12 的帖子

謝謝你嘅意見,真係要認真考慮吓

Radiomama 發表於 21-9-25 11:46
如果住喺沙田,除了ESF點解唔考慮埋ICS? 始終同區、口碑也很好。
我哋唔prefer有宗教背景嘅學校,thanks.

hilary_tang 發表於 21-9-25 16:36
回覆 melobi12 的帖子

謝謝你嘅意見,真係要認真考慮吓

同埋相信ESF同ICHK 學校嘅feel會有啲唔同,你要感受下鍾意邊樣多啲。

melobi12 發表於 21-9-25 16:50
同埋相信ESF同ICHK 學校嘅feel會有啲唔同,你要感受下鍾意邊樣多啲。
我哋去咗 ICHK school tour,好鍾意佢嘅環境,可惜 ESF 無得安排 school tour

hilary_tang 發表於 21-9-25 17:02
我哋去咗 ICHK school tour,好鍾意佢嘅環境,可惜 ESF 無得安排 school tour

Interview時冇入過去?

964000 發表於 21-9-25 17:07
Interview時冇入過去?
幼稚園直升,唔使interview

hilary_tang 發表於 21-9-25 18:11
幼稚園直升,唔使interview

咁你自己在ESF滿唔滿意呀,滿意咪唔好轉囉,有同學仔一齊升又開心D,
但如果想試吓細校close d small community 就去ICHK

964000 發表於 21-9-25 18:58
咁你自己在ESF滿唔滿意呀,滿意咪唔好轉囉,有同學仔一齊升又開心D,
但如果想試吓細校close d small commu ...
謝謝你的意見,其實我哋對 ESF 都滿意,只係因為小朋友係慢熱內向形所以諗吓 small class small community school 會唔會啱佢多啲或者幫到佢提升自信 etc.

回覆 hilary_tang 的帖子

我之前 post 過, 我仔 apply Y1 時0既一啲情況, 佢岩岩 8月升Y2時轉0左去 ICHK, 所以都可以 share 一下
首先, 我地其實非常滿意原本間學校, 轉 ICHK 係因為鍾情 forest school & outdoor learning 而且去 school tour 0個陣真係俾佢0既環境同學生驚艷到,  可惜 apply Y1 時 ICHK話無位, 等有位先會安排 interview

開0左學個零月, 我個仔係插班生當然要多啲時間去適應同認識新朋友, 但佢都好開心, 日日都話好好玩, 因為真係好多 outdoor 時間, 踢波, 玩水, 種樹, 爬高爬低

大家都係 IS 但同Y1間學校比較, 感覺小朋友更加自由, academic 方面呢, ICHK 就相對容易過之前0個間, 呢方面有要求0既家長就要留意下啦

以上純粹個人睇法 :)

回覆 Tomiris 的帖子

可以知之前小朋友係邊間嗎? ESF??

Tomiris 發表於 21-9-27 10:18
回覆 hilary_tang 的帖子

我之前 post 過, 我仔 apply Y1 時0既一啲情況, 佢岩岩 8月升Y2時轉0左去 ICHK,  ...
非常多謝你詳細嘅分享,好幫到我哋了解同埋考慮 :)

回覆 Kai92 的帖子

PM 0左你 :)
‹ 上一主題|下一主題