用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育局將推行‘學校推薦直接錄取計劃’ ...
樓主: Arabellahk
go

教育局將推行‘學校推薦直接錄取計劃’

stillgood20 發表於 21-10-2 11:30
忽略英語較少, 只是教法問題,學游水,最好拋佢落海
方法便會出來.

烂gag
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-2 12:02
烂gag
其實,唔只係烂gag
真係拋落海學游水ge.
初小時, 亞爺有躉船係油麻地避風塘.
我出世已經上咗岸.
暑假,我會跟唐兄姐上躉船生活三幾天.

由於岸上生活,已不懂水性.
有次, 唐兄姐話教游水.
真係船上,掟我落海.
十尺八尺高掟落海.
e個體驗,真難忘.

ANChan59 發表於 21-10-1 23:03
这个不是理由。
是嗎?其实我唔係好認同話宜家既大學生英文比以前差

cafeva 發表於 21-10-2 15:34
是嗎?其实我唔係好認同話宜家既大學生英文比以前差

上面好似讲紧中学生英语水平,你现在讲大学生。

现在最 top 果批大学生可能比我哋那时的水平更高,但中间果批,最多的人应该是下跌了,差果批唔驶讲。

当然,每人的感觉及接触面不同,很难说清楚的。

我有教中大理大工程,有教过中大MBA,我的感觉来自第一身经验。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 21-9-25 08:45
曾經見過一個case,我太太老同學女兒,讀官中,年年全级第一.
A level, 申請科大環球工商.
有 conditional  ...
人間清醒

stillgood20 發表於 21-9-27 14:12
你講ge,我好理解.甚至,'重文輕理'的影响,
我和我細囝有深入体會.
詳情唔多講.
嗜好變成學問,真的好

ANChan59 發表於 21-9-28 16:58
稀有者就真係讲运气及有没有伯乐了,如果有真係百年难得的奇材。
同意。

ANChan59 發表於 21-9-29 08:12
这个让我想想如何答复你,我大约知道的,只是想如何适当的表达!
...
作為家長,這個問題甚難表達,就算估量再三地表達了,也會言不達意。
簡單來講,讓路人與令郎相處一小時,勝過千言萬語吧。

好為八掛的我,十分喜歡‘相’小朋友和家長,原則上是知破不說破,按人生軌跡,孩子的特質和性情,跟日後成長發展,是十分吻合。

ANChan59 發表於 21-10-2 15:50
上面好似讲紧中学生英语水平,你现在讲大学生。

现在最 top 果批大学生可能比我哋那时的水平更高,但中间 ...

#75係講大学毕业生開始.。你接觸面多D應該凖確D。

annie40 發表於 21-10-3 11:08
作為家長,這個問題甚難表達,就算估量再三地表達了,也會言不達意。
簡單來講,讓路人與令郎相處一小時, ...
咁就更加要請教下前辈有咩教養貼士啦

annie40 發表於 21-10-3 11:08
簡單來講,讓路人與令郎相處一小時, ...

我PM咗那位網友,其中一個跟你講嘅很相似,在pantry 15分鐘的閒談,就覺得愚子可教,以後就不一樣的軌跡。

cafeva 發表於 21-10-3 11:13
#75係講大学毕业生開始.。你接觸面多D應該凖確D。
宜家見所有接触到既小朋友都非常流利。中學果D連寫都好 ...

我一直認為在大學,學生的英文水平不會有很明顯的進步,因為課程,課時是不足夠的。因此在中學畢業已經定型學生的英文水平,除非一些特別需要英文強的課程除外。

現在國際學校及直資學校數目多咗,讓人覺得個別英文水平高咗,但一般官津又如何呢?這部份才是真正有代表性的一群。

我只是分享我個人的看法,歡迎討論。

回覆 ANChan59 的帖子

我十分同意學生英文在中學已經定型,而且香港嘅大學我相信語境都係廣東話(甚至普通話)居多,英文唔退步已經偷笑。
我分享吓我嘅第一身經歷。我幫我母校(港島傳統band1英津名校)統籌summer mentorship programme已經十四年,每年直接或間接要見一百多個學生,幫佢哋逐個揾舊生mentor配對。由十四年前嘅中六生到轉制後嘅DSE中五生我見足十四年,基本上可能比學校嘅某部分老師更清楚佢哋整體嘅能力。

我可以負責任咁講,我嘅年代(未有直資,國際學校仲係俾讀唔到書嘅學生讀嘅)我哋嘅學生有8成好打得或者唔打得都吹得。今時今日,我認為可能只有兩三成係打得吹得。如果band1名校都係咁,可想而知其他官津學校情況。

其實搞到今日嘅田地,我認為有三個主要原因(當然講我母校,不過我估其他官津都係差不多㗎喇)。

1. 我認為直資嘅出現,直接影響官津學校生源。再加上近年好多高質嘅國際學校進駐香港,令官津流失學生更嚴重。揀去直資國際學校嘅家庭通常都係資源比較充沛,屋企環境語境比較好,有好多呢啲學生跟手又會出國,唔會讀香港嘅大學。

2. 家長學生功利化。我認為而家嘅家長學生眼裡只有考試分數,追求嘅係精準攞高分策略而唔係學好語言對將來嘅幫咗。係就係答題好高分呀,你叫佢日常同你用英文吹吓水即刻好似啞咗咁。用一分鐘介紹下自己都做唔到...

3. 從前我母校有一批西人修士,積極參與管理學校同埋入班房教書。老實講,從前嘅老師都有好多英文好好,insist上堂只講英文。今時今日,修士們大部分都返晒天家,新請嘅老師啲英文都... 咁點指望可以提升學生英語水平呢?

英文江河日下係結構性問題。嚟緊嘅教育政策微調我認為只會令問題更嚴重。而家嘅香港一眾大學畢業生已經唔夠大陸畢業生爭,將來此消彼長更加冇得鬥。

講講下邊咗長篇大論添,多多包涵。

beastiebistro 發表於 21-10-6 00:38

我十分同意學生英文在中學已經定型,而且香港嘅大學我相信語境都係廣東話(甚至普通 ...

多謝你的經驗分享,你的觀點及觀察有啓發性。

嘩,要見百幾個學生都用不少時間及精力,傳統grant schools 才較多聽到,大部分官津較難做到。

我都見識過你兒子學校的 further studies day,  幾十個舊生返嚟主講及分组介紹不同國家,大學及學科,部分是某間大學或者某個省負責收生,真係有 point嘅分享,就算係自己冇考慮那些國家及大學。

比較在香港的大陸學生要咁樣睇,大部分是高考狀元才能夠有全額奨學金來香港,0.3%(?)同我哋最top 0.3%比較才合理。我又不會妄自菲薄香港的尖子比下去,特別是英文。

我有做大學的工程課程評核,過程中會見在校生及畢業生,大部分英文流利嘅都係直資及國際學校,官津校又係grant school,因為我間中會問在校生的中學背景及electives. 我記得收第一年NSS學生,我哋要求特別見冇修M1M2及只修 combined physics 的學生,了解他們的水平及學習困難。所以幾年前我對M1M2及combined science的評論是非常負責任的!

謝陳sir賜教。咁我母校都係堅決唔轉直資嘅天主教grant school之一。所以根本冇資源時間去搞呢啲額外課餘增潤活動,唯有靠我哋呢啲舊生出多力同時間啲去搞。

beastiebistro 發表於 21-10-6 05:00

謝陳sir賜教。咁我母校都係堅決唔轉直資嘅天主教grant school之一。所以根本冇資源 ...

大家分享一下,吹吓水啦!

這些課餘增潤活動係好有用,特別是中學生,多些inspiration,潛移默化,比33222更有用。

大學生英文已经定型理論上我係同意既。所以第一個回覆就跳去答可能係因为中中。不過想深一層,大學都會學唔少唔同科既英文。

以大圍計,大概3成官津英中,1X%直資,這班係英文教學。band1 AB中學大概3至5成升3大,3大每年收8千幾人。資助學位萬5個。計落中中上大學機會率並不高!我搵唔到這方面統計。

cafeva 發表於 21-10-6 08:13

大學生英文已经定型理論上我係同意既。所以第一個回覆就跳去答可能係因为中中。不過 ...

你的計算方法幾合理,事實上中中上大學比率應該唔高,而且偏向一些收生分數略低的學科。

我的觀察及推算集中中間果層大部份是官津。而英文好那一批有不少出國留學或者回國留學。