用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 學費
go

CKY 學費 [複製鏈接]

成日聽人講學費係水牌3倍,有冇用家講下點解?
   8    0    0    0

joyce23 發表於 21-9-24 17:15
成日聽人講學費係水牌3倍,有冇用家講下點解?

冇咁誇張。Yr 1 預學費+ 雜費$10000 一個月左右。 其實間間私校都差唔多

bearbearhome 發表於 21-9-24 22:07
冇咁誇張。Yr 1 預學費+ 雜費$10000 一個月左右。 其實間間私校都差唔多

其實有咩雜費?

TingTing0001 發表於 21-9-24 22:26
其實有咩雜費?
其實冇乜雜費,一萬一個月應該計埋坐校車。樂器 $4200/年,什費$14xx / 學期,書薄$12xx/ 學期,借圖書$3xx / 年,跟著我都諗唔到仲有乜

CXW 發表於 21-9-25 09:57
其實冇乜雜費,一萬一個月應該計埋坐校車。樂器 $4200/年,什費$14xx / 學期,書薄$12xx/ 學期,借圖書$3xx ...

咁呢啲都好正路..

其實冇乜雜費,一萬一個月應該計埋坐校車。樂器 $4200/年,什費$14xx / 學期,書薄$12xx/ 學期,借圖書$3xx ...
學樂器好平窩

如果本身諗住讀私校都唔會覺得cky學費貴,因為大多私校一年學費都至少要5萬,CKY 8萬頭有net/pth雙班主任,ib成績又咁好,我覺得好抵讀。果哋話cky貴家嘅長可能本身都target津校多,同津校比梗係貴。

呢個私校學費排名,睇下其它私校學費,就覺得cky抵。
https://www.schooland.hk/ps/private

CXW    發表於 21-9-25 13:33

看看你以什麼角度出發。
以國際學校來講比較平

但係直資私校來講,樂器(如果只是樂團不包括買樂器)則算貴

另外借書不少直私係免費
除非有特別Apps功能

littlechen 發表於 21-9-25 14:02

看看你以什麼角度出發。
樂器係小組課,我知有學校免費,但都有學校收費,4200一年都算正常。CKY租書果兩三百文係租課本(圖書教學),所以買書費用平,好似一年一千頭。
從圖書館借書唔使錢嘅。

每個人對$ 嘅高低定義唔同,覺得貴咪唔好選擇囉

littlechen 發表於 21-9-25 14:02

看看你以什麼角度出發。

CKY 是行圖書教學,用繪本教中文。這些書不用買,是租的。所以每年買書只需買數學和普通話書。

另外學校閱讀計劃(每星期派幾本俾你返去睇)及圖書館借書不用錢的。

貴和平是個人感觀。自己覺得合適便好了。

回覆 joyce23 的帖子

女女今年CKY Year1 , 學費加埋所有費用每月約8-9千,比起本地直私係貴啲,但我個人覺得用呢個價錢買到一個優良雙語語境,買到讓小朋友喜愛學習的課程,買到小朋友的空間去發展學術及以外的興趣,係物超所值。我暫無後悔上年放棄了數間一線直私本地學校,因我知道如我小朋友去讀傳統學校,我可能還會喪失和小朋友之間個份親子關係。

CXW    發表於 21-9-25 19:48

我自己都覺得物超所值,相比津校每月要花幾千蚊去外補去上功課班嚟保住優勢,CKY相對只係貴兩三千,但就擁有半日/全日雙語訓練,阿爸阿媽又勞少d氣,唔駛個個禮拜默書隔兩個禮拜小測,一條龍又唔駛煩,IB成績又好。好慶幸我地揀啱,放棄左女龍津同一線半龍女私。

回覆樓主:

其實學校呢兩年冇加學費已經好好(emoji)
英文NET teacher 教,同學間多以英文溝通,另一班主任以普通話教學,語言環境好好。學校又有足夠嘅設施和空間比同學,活動教學,小朋友學得開心,大部分功課學校完成,就算返屋企做,老師已教識咗佢哋,可以獨立完成。正如以上所講,除學費,雜費,書簿費,樂器外冇咩其他雜費。平時冇咩點温書,只係一年兩次assessment才需要温下。本人覺得抵讀,亦適合小朋友性格,冇後悔放棄其他名直私。

Ann201403 發表於 21-9-26 01:32
其實學校呢兩年冇加學費已經好好(emoji)
英文NET teacher 教,同學間多以英文溝通,另一班主任以普通話教學 ...

其實想請教一下,cky, TSL其實都係雙語,功課量少,全部功課在課堂內做完,為什麼會揀cky?

Cky 在IB水平上如何衡接高中課程?
IB到高中會突然間深

littlechen 發表於 21-9-26 09:52
其實想請教一下,cky, TSL其實都係雙語,功課量少,全部功課在課堂內做完,為什麼會揀cky?

Cky 在IB水平 ...

一個係ib,一個係dse,學制唔同。而且tsl唔係一條龍,6年後要再考中學。

Btw,聽聞TSL唔係真係咁輕鬆,佢能夠升中有8成b1率,證明都會谷學術,只係相對3私同其他一線津校可能會輕鬆少少

jtw_ki 發表於 21-9-26 10:16
一個係ib,一個係dse,學制唔同。而且tsl唔係一條龍,6年後要再考中學。

Btw,聽聞TSL唔係真係咁輕鬆,佢 ...

明白了
即係主要揀ib 為主的學校
甘同真道,優才比較?

littlechen 發表於 21-9-26 09:52

Cky 在IB水平 ...
TSL 都多功課架,你問下用家就知。我哋幼稚園同學分享升小生涯,我知道嘅只有CKY 同SMC 每日都少功課甚至冇,其他每日都三,四樣架,當然可能都係半小時至一小時完成的

kelvinli1000 發表於 21-9-26 01:18
我自己都覺得物超所值,相比津校每月要花幾千蚊去外補去上功課班嚟保住優勢,CKY相對只係貴兩三千,但就擁 ...
我小朋友讀津英小完全無補習,成積都還可以,錢相對其實就差好遠,不過CKY係好好,可惜當年無收我小朋友

回覆 littlechen 的帖子

如果比較三私一直,我覺得TSL 雖雙語環境較好,但升中我覺得唔係特別出色.如上面有師兄講,同CKy比, TSL六年後要再呈分升中,壓力唔會細. 其實入一間好的小學都係想入好的中學,然後入一間好的大學讀理想的科目。CKY除一條龍唔洗煩升中,上學年中學IB成績7成畢業生40分以上 (滿分45,本地三大收取的學生Ib成績平均36或以上,醫科收44,Law 收42-43),入本地和海外一線大學甚至神科比本地中學有優勢,除了錢,諗唔到任何理由唔讀。
‹ 上一主題|下一主題