用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 學費
樓主: joyce23
go

CKY 學費 [複製鏈接]

想知道cky IB 成績如何?

讀CKY, 首先要認同其理念。阿媽我成日唔知佢學緊咩做緊咩,傳統填鴨大嘅媽媽是會驚驚地;但同小朋友傾偈,又會覺得佢地在閱讀、課堂上吸收了很多知識。常常有驚喜。

坦白講,CKY也有不停補習嘅家長。讀邊間一樣,神私直津,一二三四五線學校也好,補唔補其實都係睇家長的。

當然,不用煩升中,真係好安樂的。

littlechen 發表於 21-9-26 12:54
想知道cky IB 成績如何?

學校透明度高,是校網就睇到。簡單啲講,在全部學生考IB下,近七成學生有40分以上。我心頭不高,覺得很好了。

CKY成積係好好,不過今年IB派分,同事個仔完本校內評估係39,考出來變左43,佢話好多同學都昇左幾分,疫情過後唔知會唔會整體拉番低,佢個仔最後去左外國讀間名牌大學

littlechen 發表於 21-9-26 10:26
明白了
即係主要揀ib 為主的學校
甘同真道,優才比較?

真道優才都係好學校,但始終多數學生考dse,教學方式都似本地學校,同埋廣東話為主,語境同cky爭好遠,但直資學費低好多,都好抵讀。

cantona2001 發表於 21-9-26 13:03
CKY成積係好好,不過今年IB派分,同事個仔完本校內評估係39,考出來變左43,佢話好多同學都昇左幾分,疫情 ...

ib今年分數發水,我都想知今後會點。cky疫情前ib成績無咁標青,但都幾好,橫向同其他IS比較都可知一二。佢早幾年嘅成績我都收貨,同名IS比都唔差,但講真university destination就仲有進步空間。

littlechen 發表於 21-9-26 10:26
明白了
即係主要揀ib 為主的學校
甘同真道,優才比較?

真道ib好,但cky呢幾年ib嘅平均分高過佢。而且真道得top個班有得考ib,其他都係考dse,但dse成績又麻麻,除非你有信心小朋友校內成績名列前茅,可以入到ib部,如果唔係揀cky比較好

優才ib同dse成績都幾好,ib平均分同cky差唔多,不過始終ib部仲新,啱啱開咗兩年,又唔算多人考,睇定d比較穩陣。如果嚟緊幾年ib同dse都仲keep到成績,揀優才都係一個唔錯嘅選擇。不過如果你一定要小朋友考ib,咁揀cky比較穩陣,因為優才我唔肯定佢會唔會過幾年之後好似真道咁成績top個班先有得考。

回覆 littlechen 的帖子

真道,優才,DBS and SPCC 雖然都有IB, 但由於佢地都係直資,政府規定最多15%學生可讀IB 課程,CkY係私立,學生只要GCSE達標,全數可讀IB , (過往通常只有極少數學生不達標,約2-3個)。
至於你問CKY點預備學生係IB 考試取得佳績,我相信係佢過往業績都好明顯見到CKY一條龍的課程的優勢,自小學課程逐步訓練學生自主學習,自我探究,和人協作,presentation 能力。到中學,課程開始艱深,需要佢地接觸十多個科目從而發掘自己對那些科目有興趣,之後加入GCSE課程讓學生有公開考試經驗。我覺得CKY自小學課程開始已開始prepare小朋友的軟件,準備12年考IB 。相比其他直資,因佢地大部份學生都考DSE, 學生自小接受的課程教學法較傳統,多背誦多Individual work. 如最後高中兩年學生有幸被㨂選入IB, 學生可較難適應IB考試個模式。

回覆 cantona2001 的帖子

如比較DSE 其實都不難睇得出IB 學制有幾多優勢1)認受性高,無論本地和較多海外大學都會認受IBDP,正所謂有得㨂先係老板,開多啲路俾小朋友㨂唔會唔好
2)培養出來的技能係將來出黎社會需要的:和人協作,解難分折,presentation, 對知識渴求,創意
3) 最實際:升學能力高,就算唔計今年,歷年來考滿分狀元數目比例都較DSE多好多。

其實講歷史,IB的歷史比DSE悠久得多

Kaytechan 發表於 21-9-26 14:32

真道,優才,DBS and SPCC 雖然都有IB, 但由於佢地都係直資,政府規定最多15%學生 ...

目前我知道反而係掉轉,如果由IB上,需要有額外配套入高中課程
反而一開始以DSE形式上,只要訓諫思考模式(軟件)便可以
當然有啲人未必容易由DSE上IB

但係cky聽說在中學課程上有下功夫

littlechen 發表於 21-9-26 16:41
目前我知道反而係掉轉,如果由IB上,需要有額外配套入高中課程
反而一開始以DSE形式上,只要訓諫思考模式 ...

剩係英寫作都差好遠,DSE英文其實係second language 程度

Ann201403 發表於 21-9-26 16:59
剩係英寫作都差好遠,DSE英文其實係second language 程度

呢個可以肯定唔係
IB比較容易高分,但係本地大學神科不是只以分數決定,另外有assessment
Dse 比較難高分,Top個批dse同IB ,神校都收
但係英作IB 沒有2nd language 的優勢
不能直接比較

littlechen 發表於 21-9-26 16:41
反而一開始以DSE形式上,只要訓諫思考模式 ...

無意引發筆戰,但「只要訓練思考模式便可以」呢句說話真的萬分不同意。

各種學習模式實在是各有好處,但無論是傳統基礎學術能力或是IB思辨表達能力,也不是一教就可以做到的。

大家認為哪一個學制更適合自己小朋友便是了。

CXW    發表於 21-9-26 19:30

Kaytechan 發表於 21-9-26 14:32

真道,優才,DBS and SPCC 雖然都有IB, 但由於佢地都係直資,政府規定最多15%學生 ...
直資中學,政府規定最多50%學生可讀IB 課程,唔係15%。

volar 發表於 21-9-26 19:20
直資中學,政府規定最多50%學生可讀IB 課程,唔係15%。

真道好似得30%,唔知優才點。同埋真道ib英文考B,即係2nd language水準。cky九成以上學生中英文都考A,好似香港無第二間咁。

lambeanmama 發表於 21-9-26 18:21
無意引發筆戰,但「只要訓練思考模式便可以」呢句說話真的萬分不同意。

各種學習模式實在是各有好處,但 ...

以思辯能力,絕對係IB 優勝
但係有個誤區就係,IB 易高分所以易考入心儀學科
其實所有學科有自己的額外assessment 要交

Dse只係技巧上訓練.俗稱cumming,填鴨式 當然學術能力係強

littlechen 發表於 21-9-26 19:49
以思辯能力,絕對係IB 優勝
但係有個誤區就係,IB 易高分所以易考入心儀學科
其實所有學科有自己的額外ass ...

其實如果單以升學作考慮,我會建議入讀有得選擇DSE及IB兩個學制的學校。因為十二年後咩境況大家也不知道。政府一聲令下,隨時可以大量減少non Jupus 學位的。無絕對的保障。

另外,我認識的CKY家長,選讀學校均不是因為覺得IB易高分或易考入心儀學科才選讀的。小朋友讀書,合適最重要。

小朋友讀書,除了升學,還有很多考慮點。

deco99 發表於 21-9-26 19:37
真道好似得30%,唔知優才點。同埋真道ib英文考B,即係2nd language水準。cky九成以上學生中英文都考A,好 ...

優才今年得12人考IB

https://topick.hket.com/article/3011360/【IB狀元】優才書院首誕3名IB狀元%E3%80%80物理化學尖子考入劍橋︰要投入學科

Ann201403 發表於 21-9-26 21:41
優才今年得12人考IB

https://topick.hket.com/article/3011360/【IB狀元】優才書院首誕3名IB狀元%E3%80%8 ...

因為優才第二年有ib,所以少人讀,我估幾年後同真道相似

Kaytechan 發表於 21-9-26 14:44
回覆 cantona2001 的帖子

如比較DSE 其實都不難睇得出IB 學制有幾多優勢1)認受性高,無論本地和較多海外 ...
如果中學去海外讀,反而IB唔係最主流,我都了解中
‹ 上一主題|下一主題