用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 建築畢業
go

建築畢業

請問如建築系畢業,在港容易找工作嗎?

Rich5 發表於 21-9-23 21:18
請問如建築系畢業,在港容易找工作嗎?

香港冇地起樓/建築物, 畢業嗰D通常做室內設計。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女兒平時喜歡做手工,數理幾好,醫科多數入唔到,不喜歡business,唔知有什麼大學科目她可以想

gracelam 發表於 21-9-24 08:26
香港冇地起樓/建築物, 畢業嗰D通常做室內設計。
睇下咩級數大學畢業,好多則師樓,發展商,建築公司都請建築師,港大中大畢業都應該極少要轉行做室內設計

slamai    發表於 21-9-30 12:25

cantona2001 發表於 21-9-29 21:20
睇下咩級數大學畢業,好多則師樓,發展商,建築公司都請建築師,港大中大畢業都應該極少要轉行做室內設計 ...
冇錯,本地year out 同 fresh grad 基本上每年全部都被則樓吸納晒,除非自己想轉行。

Rich5 發表於 21-9-25 08:58
我女兒平時喜歡做手工,數理幾好,醫科多數入唔到,不喜歡business,唔知有什麼大學科目她可以想
...
Dental, Geo/Environmental science, Quantity surveying, Biomed/Mechan/Civil/Robotic engineering, Physiotherapy, Occutherapy, Speech therapy, Optometry, Land Surveying, Anthropology, Design/Fashion, Biology, Veterinary, Nursing...