用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK 2022 Prep
樓主: fujilena
go

[小學] AISHK 2022 Prep [複製鏈接]

Happpiness 發表於 21-9-27 12:52
其實我好少出文回應,因為我見呢度好多家長嘅討論都好客觀同理性,但係今次出post 回應就係因為見到你呢啲 ...
小朋友讀得一間學校,咁我識好多朋友仔女讀國際學校,知好多其他學校既嘢有幾奇?講真嘢都有錯?
唔啱聽就唔畀人講,咁人人收到咩料都唔好講囉。

哇!又起底又拉埋政治黎講,
我又知多樣,這間學校部份家長既質素,

事實發生在眼前,大家有眼睇。

請你不要太激動(或者好似你形容嘅跳晒掣),唔係啱唔啱聽,正如你所講,講嘢或者比意見都要有質素,恕我直言,你每次給予的意見都係較為低質素,亦感覺似乎只針對此校,所以引起其他家長對你既注意及所作出嘅高質素回應。

Happpiness 發表於 21-9-27 13:06
請你不要太激動(或者好似你形容嘅跳晒掣),唔係啱唔啱聽,正如你所講,講嘢或者比意見都要有質素,恕我直 ...
我講我知既,其他人講其他人知既,冇衝突。係其他人接受唔到少少負面資料啫

回覆 Happpiness 的帖子

很多謝你的意見!現在你的小朋友是讀緊Prep?

其實每間is都有自己preference,而近年各間is都真系收多左local 學生,這是不爭的事實.

但系咪代表aishk英文要求差左呢....我唔肯定。aishk 自己都expect fluent english speaker 先admit,由佢地無esl support 這個option 可見一斑。 我估以你對英文的要求如此高,可能祇有gsis先滿足到你。有d好奇你小朋友讀果間IS有無收到你口中無識英文的學生

audrey_dad 發表於 21-9-27 13:28
其實每間is都有自己preference,而近年各間is都真系收多左local 學生,這是不爭的事實.

但系咪代表aishk英 ...

其實我小朋友讀邊間學校,或者我英文好唔好,真不是重點。只係我知道今年有人唔識英文都入左prep,就係如此簡單一個fact

alexckww 發表於 21-9-27 13:21

很多謝你的意見!現在你的小朋友是讀緊Prep?

不用客氣,是的,正在讀prep。

Star.Star 發表於 21-9-27 12:18
你咁講嘢就唔好啦,講到好似其他小朋友唔好,個小朋友先唔想同佢講嘢/玩,咁會顯得間學校家長既質素低㗎。 ...
我唔係咁嘅意思,唔係話啲小朋友差我意思係啲小朋友可能唔鐘意同某啲小朋友玩,即係唔啱玩,唔想同某小朋友玩咁,咁佢自然唔會想出聲,唔知會唔會因為咁樣令人覺得佢唔識英文

我朋友有個細報讀依間學校, 不過學校唔收, 收左一個喺佢面前冇講過英文(應該唔識英文)都入左prep, 佢同我講好唔順氣, 好葡萄

我只是覆述事實,唔好話我散播謠言。
可以唔信我,不過要真係讀得到先知。

audrey_dad 發表於 21-9-27 13:28

但系咪代表aishk英 ...
你講嘅esl 是否English support 之類?

Bearmanie 發表於 21-9-27 13:57
我唔係咁嘅意思,唔係話啲小朋友差我意思係啲小朋友可能唔鐘意同某啲小朋友玩,即係唔啱玩,唔想同某小朋友 ...
好,我地冰釋前嫌

Bearmanie 發表於 21-9-27 14:03
你講嘅esl 是否English support 之類?

english as second language support, 我有朋友讀stamford,小朋友英文一般,學校需要佢地除普通英文堂外,在上esl course去追上去

看完所有評論,聽到你的意見真開心,知道學校是用心,真心亦有非常正確的方法去教小朋友,真的是非常難得,這是家長和小朋友們的福氣!期待大家的小朋友都可以在健康快樂的學習道路上成長!感謝大家🙏🏻

回覆 audrey_dad 的帖子

有嘅Aishk 叫learning enrichment

audrey_dad 發表於 21-9-27 14:06
english as second language support, 我有朋友讀stamford,小朋友英文一般,學校需要佢地除普通英文堂外 ...

我做家長義工時,見到有language enrichment老師pull out小朋友單對單做英文認讀的訓練,見到幾個pull out的都係外籍學生,佢地聽講好流利,但反而認讀唔叻,要老師額外幫一幫。以我所知,佢地就無額外既esl course。

見到有好多人有offer. 恭喜晒
我哋對依一間都有興趣. 想問少少嘢:

- 你哋係有Foreign passport?
- 點解申請prep? 我見reception 係第一年收生,係唔係apply reception 大啲機會入.可以直升?
- application process 點樣㗎? 我見到可以早兩年apply, 係咪會等到入學前嗰年嘅九月先至收到interview notice? 期間一年幾就咁等?
- 因為一月開學,你哋小朋友係咪會讀幾個月k2/k3 跟住轉校. 咁而家係讀咩類型嘅kindergarten?
- 我見佢哋year 12 results,有少少擔心. 係咪諗住去澳洲升大學?

Thanks in advance for your reply

bettyc123 發表於 21-9-28 22:36
見到有好多人有offer. 恭喜晒
我哋對依一間都有興趣. 想問少少嘢:
1. Non passport holder 2. Prep = mass intake (4 classes) vs reception (2 classes)
3. 讀緊其他私幼n 班時等interview, k1 讀左3個月轉入reception
4. 我覺得佢成績唔錯丫,你擔心嘅係咩
‹ 上一主題|下一主題