用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-10-24 08:58
請人都講緣分,你啱人又要人啱你。行業其中一個可考慮係如何分餅仔,而家上太肥下太瘦,不過肥緊嗰D又點會 ...

這些PM 傾啦。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-23 22:35

其實有解決辦法的,很多公司用性向測試選擇最接近公司理 ...
5 至7次面試,成本很高,要公司很有米才能辦得到。
如果是比較高層或特別高層的助理的職位,需要求職人過五關斬六將,也不為過。

poonseelai 發表於 21-10-24 07:31
試過請了一個大學成績超好但測試肥佬,本來過唔到HR但因介紹人關係,最終過唔到試用期,這類測試都有用㗎
...

太多HR求祈,公司內亦太多大佬塞親朋戚友比HR,整個APtest出嚟閘咗大部分關係戶都好。
APtest 適用於請初級員工,中高級的還是要認真看CV,看多輪面試,看經驗,才能確認老兄老姐有乜本書拿數百萬年薪。

annie40 發表於 21-10-24 12:12
太多HR求祈,公司內亦太多大佬塞親朋戚友比HR,整個APtest出嚟閘咗大部分關係戶都好。
APtest 適用於請初級 ...

今時今日單睇人工未必吸引員工,近日有調查話近3成人會睇是否有work from home 安排, 我同HR 亞頭笑説明年可否取到mirror 演唱會門票做staff benefits

annie40 發表於 21-10-24 12:05
5 至7次面試,成本很高,要公司很有米才能辦得到。
如果是比較高層或特別高層的助理的職位,需要求職人過五 ...

Analysts only.

就算請高管,3次夠未!?

我覺得冇人肯孭飛,或者唔係好知自己真正想請什麼人才。如果最終兩三個好接近,都唔需要見多幾次!

poonseelai 發表於 21-10-24 12:19
今時今日單睇人工未必吸引員工,近日有調查話近3成人會睇是否有work from home 安排, 我同HR 亞頭笑説明年 ...
原來年青入職者,比HR求祈得多,是我錯怪各方HR大姐大哥久矣,在此賠禮。

如果只係覺得HR只係負責請人,係扮專業,呵呵,那,比較宜自己創業。

ABC-DAD 發表於 21-10-24 16:05
如果只係覺得HR只係負責請人,係扮專業,呵呵,那,比較宜自己創業。
我是在上演:一竅不通之「亂噏一通」,也不壞呀!

annie40 發表於 21-10-24 13:52
原來年青入職者,比HR求祈得多,是我錯怪各方HR大姐大哥久矣,在此賠禮。

我有另一種理解.
HR.入職者兩個群組, 內裡有不同的思維.
但總是,各自專守自己'利益',
而'利益'的理解,也有不同.
有的, 得過且過,有的專業長遠,
有的眼光只在目前,…
'利益'和'價值'怎樣取捨平衡,各人有各人標準.

只要,自得其所.

以Mirror的…為獎勵.
個人見,只可以是短暫效益.

朋友美國公司用了做代言人.
廣告出街, 一個星期銷量爆升,勁爆.
兩三星期,回復平淡.沒有長期效益.熱得快.退燒更快.
今日,e個廣告出,fans追幾日,
下星期又一個產品, …

但係, 真係:你精我唔傻.
e個代言廣告,完來是短期.
通常, e個美國公司會簽藝人代言必定是一兩年代言合約.

所以,究竟'利益'計算,有幾長.

HR.入職者 play roles不同.
如何,双方都只睇眼前利益.
其實, 最終大家都無好處.

annie40 發表於 21-10-24 21:21
姐一點不壞,我說的,你全懂,有你在風平浪靜

stillgood20 發表於 21-10-24 22:47
我有另一種理解.
HR.入職者兩個群組, 內裡有不同的思維.
但總是,各自專守自己'利益',

邊個唔知亞媽係女人,老闆要員工好又要不吃草,員工要人工高福利好,HR在中間又好多嘢無權決定,做到幾多就幾多。我公司個個部門都要請人,包括HR自己,見到都辛苦。

annie40 發表於 21-10-24 21:21
「演」嘛,太難啦
想對劇本,又有人要PM傾,咋唄?

ABC-DAD 發表於 21-10-24 16:05

你如果想串我,可以直接按回覆,然後直接講,好學唔學學豬婆d壞手勢!人身攻擊也不會令你高大尚!

見5-7次都係見HR?大部份見不同主管及高層,可惜只係請個2-3年經驗嘅分析員,最後請咗,一年後咪又炒咗。看不同結果,我歸納為做戲,因為不知道自己部門要什麼人才。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 21-10-24 12:19
今時今日單睇人工未必吸引員工,近日有調查話近3成人會睇是否有work from home 安排, 我同HR 亞頭笑説明年 ...

你有冇聽過great resignation 2021?

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Resignation?wprov=sfti1

其中原因是員工喜歡咗work from home及思考work life balance。

poonseelai    發表於 21-10-25 18:17

ABC-DAD 發表於 21-10-25 09:47
姐一點不壞,我說的,你全懂,有你在風平浪靜

有你一句姐,馬上入戲做EK睇場人,唔收保護費都「照」你。

利申:懂個P,算不算懂?

poonseelai 發表於 21-10-25 13:35
邊個唔知亞媽係女人,老闆要員工好又要不吃草,員工要人工高福利好,HR在中間又好多嘢無權決定,做到幾多 ...

HR不是profit centre, 在公司系比較容易成為「出氣筒」㗎嚟,特別是在架構分權不大清晰的公司。

科技界的HR,在專業和行政上,似乎受尊重得多。因為 年薪幾百萬的職位不少,努力挖到個知名教授加入,要磨幾年功夫,日常要照顧好「神經科學家」們,工作環境的氛圍很重要,科學人多是直男直女,錢再多也非萬能呀!如是者,HR簡直成為公司的「金礦挖掘機」了。

正在想⋯怎樣入職HR.

ANChan59 發表於 21-10-25 17:55
你如果想串我,可以直接按回覆,然後直接講,好學唔學學豬婆d壞手勢!人身攻擊也不會令你高大尚!

見5-7 ...
最後的兩關,不是部門自己interview一次,再給部門主管再interview嗎?

annie40 發表於 21-10-25 18:50
HR不是profit centre, 在公司系比較容易成為「出氣筒」㗎嚟,特別是在架構分權不大清晰的公司。

科技界的 ...

我公司非科技界,無D幾百萬年薪職位,但人都不少,近千人,流動性又高,所以HR忙到甩碌,我剛收工,HR都未走

剛剛看見Deep Mind某個職位的interview程序是:

1)interview with recruiter
2) 2 hour technical quiz
3) interview with the related research team
4) interview with People and Culture team

中國互聯網和科技公司,似乎都有個名叫People and Culture team的部門,是搞文娛康樂凝聚強心健體的嗎?

poonseelai 發表於 21-10-25 19:37

我公司非科技界,無D幾百萬年薪職位,但人都不少,近千 ...
要照顧成千人,好可怕呀。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊