用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 23-3-8 13:12
知止而後有定
真係想知, 這小姐們,
聽"十面埋伏", 能夠保持"安靜的心".

係,靜去求"心靈"唔難.

係, 混亂中, 係壓迫中, 尋求心靈安靜.

回覆 stillgood20 的帖子

看修為吧!
聽得出你有嘅要求都不是一般的道行……

ABC-DAD 發表於 23-3-8 17:37

看修為吧!

https://youtube.com/shorts/jmQQRN1yuEA?feature=share

原來開心很簡單.

原來?
唉,恭喜你,始終能發現到又分享係好事。

介紹一下Web3.0

借花敬F.

我不懂的

沒有如果的

該做的,就馬上做。

ABC-DAD 發表於 23-3-7 22:26
香港行山少左新鮮感,想探下深圳有咩好去處:

打开深圳地图,你会发现它是东西长、南北窄的地形。从西向东 ...

三百幾公里,要分段行了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

試試

ANChan59 發表於 23-3-24 08:11
三百幾公里,要分段行了!
行一段計一段,也很爽。

ABC-DAD 發表於 23-3-24 08:19
行一段計一段,也很爽。

你可能要搵定行完去邊道吃好嘢或者住宿。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-24 08:42
你可能要搵定行完去邊道吃好嘢或者住宿。
一直進行中

今天某國一個聽証會,那些富裕好有知識份子既議員,真係十分符合呢版既主題. 那個國家所有既知名大學都無晒面.原來喺咁出名既地方啲大學,教出啲咁既咁高學識既議員. 亦給到好多家長知道,唔需要好專業知識都可以做到咁高薪既議員,所以更唔需要咁辛苦入咩BAND1或名校,更唔需要浪費金錢去嗰哋地方既大學啦~~~~

真係一竅不通也不壞.

天外之人 發表於 23-3-24 15:49
今天某國一個聽証會,那些富裕好有知識份子既議員,真係十分符合呢版既主題. 那個國家所有既知名大學都無晒面 ...
香港不是“國家”......

beastiebistro    發表於 23-3-24 21:11

Yanamami 發表於 23-3-24 19:09
香港不是“國家”......

真係有点風趣,我眼光冇咁窄,冇講香港居然以为係香港,我梗知香港不是“國家”。
感觉你应很留意外国,美国TikTok聽证会全球笑料咁大單都吾知,居然以為香港。。。。

雖然個題目係「一竅不通也不壞」

但唔係標榜同鼓勵要成為一竅不通嘅人。

至低限度說話做事要有章法。

有大發現之餘,最好可以加多少少營養。

大智若愚,同大愚若智,我都唔識點去分。

天外之人 發表於 23-3-25 00:51

"唔需要好專業知識都可以做到咁高薪既議員...."

我見呢句十足十講緊香港特首同一衆議員咋,唔係以為,係直情。香港特首每個月份糧仲多過老人痴呆果位,唔洗大學畢業㖭。所以你講得好啱,香港家長太緊張。

借隔離陳蛇訊息一用:
希望這個有意思的貼回歸教育為主題,建議不斷離題(教育)的新舊網友自己出帖,各自精彩。

beastiebistro    發表於 23-3-25 11:25
Yanamami    發表於 23-3-25 11:23

Yanamami 發表於 23-3-25 10:43
"唔需要好專業知識都可以做到咁高薪既議員...."

我見呢句十足十講緊香港特首同一衆議員咋,唔係以為,係 ...

而家應該都還OK吧,以前連長毛都做到議員已經耳目一新,衹係呢個外國聽證會睇到.........我估有關人等的大學都想立刻除了他們的名字,唔好影響大學質素.

都係服務市民為主,令到所有市民這四個字"安居樂業"做得好,邊個做特首都冇問題,我們國家習主席都好似唔識英文,起碼會有一班更專業人員分擔唔同位置,衹係............係唔係專業...... 所以家長仲洗咩煩邊間階級學校,有心學習邊間都學到野啦.

連曾俊華先生都講教育出問題,衹係佢所講DSE係影響學生思想發展就有點問題,我唔否認DSE係有佢不足地方要修正,但由小朋友出世去到DSE那條學習路先係最影響深遠.

回覆 ABC-DAD 的帖子

還好我所列出既都涉及"教育"部份,應沒有太離題,就以那個聽證會事件,就可以比那些現在孩子享受教育既家長睇到,更符合你所指既主題.

天外之人 發表於 23-3-27 11:49
回覆 ABC-DAD 的帖子

還好我所列出既都涉及"教育"部份,應沒有太離題,就以那個聽證會事件,就可以比那些現在 ...
我覺得你很乎合主題,不過內容太難理解,適用性不易明白,借題發揮,不是我本意這就不是深入淺出,容易錯覺以為估故弄玄虛。
宜另開新貼。

奉茶謝客。謝謝光臨
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊