用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學有冇強迫小朋友打針
樓主: Chanhappy
go

你哋中學有冇強迫小朋友打針 [複製鏈接]

Chanhappy 發表於 21-9-24 19:56
好擔心,又驚。今天望真D通告,不參加課外活動會扣操行分!

會唔會打番去學校問下?似乎必須報一兩樣課外活動好正常,鼓勵打針,打咗先可親身參與集體活動都可以理解。。但唔打針就直接扣操行分聽落似誤會多啲。。

dingyan 發表於 21-9-24 21:38
會唔會打番去學校問下?似乎必須報一兩樣課外活動好正常,鼓勵打針,打咗先可親身參與集體活動都可以理解 ...
係吾參加課外活動扣操行分

dingyan 發表於 21-9-24 21:38
會唔會打番去學校問下?似乎必須報一兩樣課外活動好正常,鼓勵打針,打咗先可親身參與集體活動都可以理解 ...
強迫參加課後付費的活動都叫正常?咁港府有冇強迫港人打針

Chanhappy 發表於 21-9-24 23:32

學校有無話如果在外面有參加同類的訓練,可以有exemption?

想像唔到學校會強迫參加付費課外活動,而因唔打針參加唔到更會被扣操行分。。或者可以同學校確認下,睇吓需唔需要同教局投訴。。

王家爸爸 發表於 21-9-20 16:33
以色列既做法其實已經證實咗係有效既。需要留意,有無效唔係睇有幾多人中招,而係睇 hospitalization rate  ...

这才是正解!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 21-9-20 17:17
今次疫情我真係好佩服以色列,行動力,民眾的理性,對科學的接受程度

因为以色列有几种疫苗在手,但只推BNT,所以我打BNT。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tkhhung 發表於 21-9-20 17:31
反對聲都好大

好大,七百万人有几多反对?抑或特别高分贝,一个顶一万个?

王家爸爸 發表於 21-9-20 17:48
八九成既以色列民眾係理性既,Ultra-Orthodox Jews 除外。以色列同美國啲 Ultra-Orthodox Jews 都傾向於反 ...

几个月前我看了资料,以色列医疗集团及保险集团有一个分析,接种疫苗后,医疗及保险费用反影这方面支出减少82%,因为严重病例及死亡率大幅降低!

Chanhappy 發表於 21-9-24 19:58
咁係咪去打針?但又驚心肌炎
男女有別

b3410 發表於 21-9-20 17:17
今次疫情我真係好佩服以色列,行動力,民眾的理性,對科學的接受程度
後繼無力,israel 接種率現比英國低

Chanhappy 發表於 21-9-24 19:56
好擔心,又驚。今天望真D通告,不參加課外活動會扣操行分!
你不如打電話直接問老師,如果報了名参加eca :但因未打針而上唔到,係點計

有些學校,學生唔一定要參加學校安排的,校外的只有有單證明也可,你不如問清楚先。另外參唔參加eca是加分定減分?前者唔可以叫迫wor

致電教育局,教育局稱不可以強迫人參加,通告要有得俾學生選擇參加定不參加。
唉點解連教育局的指示都吾聽!唉一間學校都大過政府,政府怎能施政。

真係好失望,副校長,同你講不參加課外活動,你走啦,你可以轉校

Chanhappy 發表於 21-9-29 19:48
真係好失望,副校長,同你講不參加課外活動,你走啦,你可以轉校

吓! 副校可以咁樣回應家長
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 bobbob 的帖子

重點係打完之後對成長有影響嗎?

Chanhappy 發表於 21-9-29 19:48

你哋學校是否中一至中三已經可以恢復全日面授課堂呢?  即係是否已經超過70%的學生已接種疫苗?如果不是,咁係咪冇打疫苗的同學要退學?

我姪女中三,本來係唔想打的,但學校口話唔迫,但日日報數幾多個未打,又叫未打的快啲打。最終都屈服上星期六去咗打,點知打完後就在地鐵上暈咗,叫白車送入急症留院咗一晚。
‹ 上一主題|下一主題