用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學有冇強迫小朋友打針
樓主: Chanhappy
go

你哋中學有冇強迫小朋友打針

b3410 發表於 21-9-20 12:26
未打針是否以zoom參加課外活動?
ZOOM踢足球

Chanhappy 發表於 21-9-20 11:34
荃灣何xx中學規定中一至中三強迫一定要放學後參加課外活動,但中四至中六可以自由參加。但問題就係你參加課 ...
打電話問清楚學校先. 可能學校源用以前D通告無為意要修改內容.

tkhhung 發表於 21-9-20 12:43
只求交數 看下以色列又想打到第四針 最後結果真是有效?
以色列既做法其實已經證實咗係有效既。需要留意,有無效唔係睇有幾多人中招,而係睇 hospitalization rate 同 death rate。

b3410    發表於 21-9-20 17:10

王家爸爸 發表於 21-9-20 16:33
以色列既做法其實已經證實咗係有效既。需要留意,有無效唔係睇有幾多人中招,而係睇 hospitalization rate  ...

這個我不同意

Chanhappy 發表於 21-9-20 14:29
通告33
學生參加課外活動之規則
1.1 中一同學必須參加最少兩項
參加左兩項課外活動, 但無打針, 咁學校又會點做呢 ???

tkhhung 發表於 21-9-20 16:35
這個我不同意
唔係阿豬阿狗同意或者唔同意,呢啲學術野,係有好嚴謹既研究同發表步驟。

subb 發表於 21-9-20 16:40
參加左兩項課外活動, 但無打針, 咁學校又會點做呢 ???
Good question   學校要答呢啲問題。

王家爸爸 發表於 21-9-20 16:33
以色列既做法其實已經證實咗係有效既。需要留意,有無效唔係睇有幾多人中招,而係睇 hospitalization rate  ...
今次疫情我真係好佩服以色列,行動力,民眾的理性,對科學的接受程度

b3410 發表於 21-9-20 17:17
今次疫情我真係好佩服以色列,行動力,民眾的理性,對科學的接受程度

反對聲都好大

b3410 發表於 21-9-20 17:17
八九成既以色列民眾係理性既,Ultra-Orthodox Jews 除外。以色列同美國啲 Ultra-Orthodox Jews 都傾向於反對打針。

佢本身又不喜歡讀書。又冇得參加運動,不打針上zoom,D細路又無興趣,咁係度望足一小時營幕發夢咁為麥

回覆樓主:

其實打疫苗係保護自己,學校都要保護你小朋友,你可以選擇吾上EAC, 公平D講好多學生教都希望正常上課。

4001cc    發表於 21-9-20 21:33

荃灣何xx中學規定中一至中三強迫一定要放學後參加課外活動,但中四至中六可以自由參加。但問題就係你參加課 ...

2間都冇迫.

阿仔中學(中二)某D課外活動超過人數, 又未打針同學, 就不能參加, 打咗針優先。

阿女中學(中六), 忙到一個點, 上午實體, 下午zoom,冇人參加課外活動, 不過校長建議佢哋S6打針有7成就下午唔洗zoom, 趕頭趕命回家。

回覆 gracelam 的帖子

你就好啦,學校咁正常

Chanhappy 發表於 21-9-20 12:42
回覆 catf2 的帖子

但依家係中一至中三强迫參加課外活動

sor 我講漏左,我係話我女間學校,不是說何XX

其實如果身體無問題既,打針都係好既。不過有問題既就最好問咗家庭醫生先。

照填課外活動,唔駛理學校最後點安排

Chanhappy 發表於 21-9-20 18:48
佢本身又不喜歡讀書。又冇得參加運動,不打針上zoom,D細路又無興趣,咁係度望足一小時營幕發夢咁為麥
...
其實之前全民上zoom 好多同學都是一路zoom 一路social media, eca 姐,無需太緊張

好擔心,又驚。今天望真D通告,不參加課外活動會扣操行分!

咁係咪去打針?但又驚心肌炎