用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學,M2樽頸位
樓主: go111kmf
go

數學,M2樽頸位 [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-10-30 12:11
其實,係"主科數"到了樽頸吖?還是"M2"到了樽頸呀?
2科數都係到了樽頸 , 現開始做past paper

焯媽媽 發表於 21-10-22 22:46
無M2練習嗎?可以問下老師推介的。
我明天見到仔仔多口問下佢有沒有M2練習推介下。
謝謝!

hugub 發表於 21-9-23 16:02
Herman Yeung 幫到你
thanks

go111kmf 發表於 21-11-1 15:06

其實,好難2科同時去到樽頸位,因為M2到咗樽頸位,主科數都應該有番咁上下嘛!或許,會否考慮drop咗科M2,集中火力响"主科數",集中解決主數嘅樽頸可能會好D呢!

ok_ko 發表於 21-11-1 10:56
回覆 mom06 的帖子

假如是有solution的,估計都是大同小異的了。每課約100條數,我覺得夠了。 ...

Is this the one?

go111kmf 發表於 21-11-1 15:06

到了這個位,應該想要改善答題速度,策略及技巧的問題?

回覆 mom06 的帖子

大同小異。只是你本應該沒solution。只得答案。夠用就是了。

YmOra 發表於 21-11-1 15:19
其實,好難2科同時去到樽頸位,因為M2到咗樽頸位,主科數都應該有番咁上下嘛!或許,會否考慮drop ...
我仔仔都係讀M2, 佢話M2 和數學,根本就係2個不同的領域,2個不同的科目,
例如,數學 和會計,看似相同,會計都係計+減 X 除,但2科的概念完全不同。

就算2科都到樽頸位的話,

我仍會要求堅持繼續讀M2, 可能係計數方法 / 思路 / 錯方向等不同的問題。

因為M2成績有加權,對入大學有幫助,所以係我仔的話,我點都叫佢堅持下去。

希望樓主仔仔找到出路。

焯媽媽 發表於 21-11-5 08:37
我仔仔都係讀M2, 佢話M2 和數學,根本就係2個不同的領域,2個不同的科目,
例如,數學 和會計,看似相同, ...

我好少聽到"主科數"會出現樽頸位,尤其又有修讀M2添,我怕樓主的孩子不是樽頸問題,而是其他原因阻慢M2進度。不過,M2越來越受重視,堅持下去對入U計加權又真係好有好處。

2jkidsfather    發表於 22-11-23 23:32

YmOra 發表於 21-11-5 17:46
我好少聽到"主科數"會出現樽頸位,尤其又有修讀M2添,我怕樓主的孩子不是樽頸問題,而是其他原因阻慢M ...

所以,真係要問自己/問老師,係因為什麼原因令到自己未能突破。

焯媽媽 發表於 21-11-6 21:35
我仔有幫中學的師弟師妹補M1,
補習學生的家長都有講孩子學習M1的困難。(完全唔識,聽唔明老師講解)

純粹個人對"數學"的睇法而矣!我不看作為不同學科,我把主科數、M1、M2視作為一科數學科,只是"深淺度"的不同而矣!個人認為,數學係有"互通性",好玩嘅地方亦是其互通性。而且,數學係一門十分有趣的學科,不同人有不同的"餵養"方式,但目的地係相同的,最終也是學懂同一條公式的數學概念。不過,你說的是對的,要找出問題的原因才能夠突破"樽頸"呢!

‹ 上一主題|下一主題