用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學,M2樽頸位
go

數學,M2樽頸位 [複製鏈接]

請教大家囝今年中五,老師評估有level 4,如果由level 4 去到level 5,除左做練習及past paper 之外,還有沒有其他方法提升成績?他平日上午上堂,下午要網課,星期六又要返學校補課,其他時間又要做功課,佢真係好忙,好似成日都唔夠時間用?
   9    0    0    0

go111kmf 發表於 21-9-20 11:09
請教大家囝今年中五,老師評估有level 4,如果由level 4 去到level 5,除左做練習及past paper 之外,還有沒 ...

你睇唔睇到你仔係乜嘢問題?數不外乎要明concept, 操練係要但係首要以學識啲concept為目的。真正狂操可以留到DSE考前2-3月才去做。
清concept嘅方法有好多。老師見你有heart佢又有heart, 你唔識唔明多數都肯私下比啲時間再教你。唔得就同啲水準高嘅同學一齊study group。都無咪搵人私補。有啲朋友分享YouTube 睇片都有幫助。

請教大家囝今年中五,老師評估有level 4,如果由level 4 去到level 5,除左做練習及past paper 之外,還有沒 ...

DEL

Herman Yeung 幫到你

想由4 去到5,首先要搞清楚個問題在那裡?係仔仔唔夠時間完成份卷?
或是,有很多數學概念唔明白?
還是無信心突破level 4呢?

如果有機會,就要問問數學老師,學校老師應該係最清楚你仔仔數學能力的人,請教老師如何突破4。

祝好運。

P1001S 發表於 21-9-20 18:55
你睇唔睇到你仔係乜嘢問題?數不外乎要明concept, 操練係要但係首要以學識啲concept為目的。真正狂操可以 ...
VERY GOOD POINTS!
各大學愈來愈重視M2, 一定要取5 以上.

多謝大家的意見,我已經同老師了解過囝囝的問題,老師見意他多做練習,因為他平時只做功課,沒有做額外的練習,可能對題形不太了解。

go111kmf 發表於 21-9-27 10:16
多謝大家的意見,我已經同老師了解過囝囝的問題,老師見意他多做練習,因為他平時只做功課,沒有做額外的練 ...

囝讀 M2, 啱啱升中四, 學校一邊教一邊做 by topic嘅 past paper,做熟咗會掌握到點落手做。

denise0618 發表於 21-9-27 14:33
囝讀 M2, 啱啱升中四, 學校一邊教一邊做 by topic嘅 past paper,做熟咗會掌握到點落手做。
...
我仔仔學校教學習慣是,每教完一個題目,就會操該題目的PAST PAPER,
功課,小測統測考試題目,都係PAST Paper的,所以,由中四開始,操卷操了3年。

焯媽媽 發表於 21-9-30 12:36
我仔仔學校教學習慣是,每教完一個題目,就會操該題目的PAST PAPER,
功課,小測統測考試題目,都係PAST Pa ...

我哋Phy chem bio Maths M2都係。
By topic 咁做。

2jkidsfather    發表於 22-11-23 23:30

denise0618 發表於 21-9-30 12:38
我哋Phy chem bio Maths M2都係。
By topic 咁做。

請問M2有冇by topic練習介紹?行了一轉書局,差不多冇M2練習。

mom06 發表於 21-10-20 07:58
請問M2有冇by topic練習介紹?行了一轉書局,差不多冇M2練習。
無M2練習嗎?可以問下老師推介的。
我明天見到仔仔多口問下佢有沒有M2練習推介下。

以下這個是考評局試卷的評分標準範例可以參考下:

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A1&1&4_25

我仔都有讀M2,剛剛問了他,沒有買課外練習,只係跟書內的練習和老師給予的PAST Paper。
可能因為實在太少學生讀M1M2, 所以都無出版社願意出版雞精書。

焯媽媽 發表於 21-10-23 23:27
我仔都有讀M2,剛剛問了他,沒有買課外練習,只係跟書內的練習和老師給予的PAST Paper。
可能因為實在太少 ...

Many thanks.  

你可以嘗試在網上找 “中大出版社”的M2 練習,by topic的。假如你找不到,pm我,我比你。
這練習應該夠用了。最理想的是有埋solution(不單是answer)。

ok_ko 發表於 21-10-25 11:42
你可以嘗試在網上找 “中大出版社”的M2 練習,by topic的。假如你找不到,pm我,我比你。
這練習應該夠用 ...

Thanks, 但我已買左本,唔知是否你話那本。

數學要提升成績都離不開操卷,要提升唔能夠只靠學校,自己買練習同 Past paper 去操啦!

go111kmf 發表於 21-9-27 10:16
多謝大家的意見,我已經同老師了解過囝囝的問題,老師見意他多做練習,因為他平時只做功課,沒有做額外的練 ...

老師已經搵到你仔仔問題所在,其實數學呢科買課外練習好緊要,因學校,出題通常會深過DSE, 為免一早打擊自信心,易做吓唔同題型練習,亦因呢哋練習有詳細答案,做學校數如遇到難題,亦易自己解決,不用一條數要花好多時間,影響其他科溫習時間。最後如果再想提升多一級,易找一個高人, 幫吓手,點一點醒,通一通

其實,係"主科數"到了樽頸吖?還是"M2"到了樽頸呀?

2jkidsfather    發表於 22-11-23 23:31

回覆 mom06 的帖子

假如是有solution的,估計都是大同小異的了。每課約100條數,我覺得夠了。
‹ 上一主題|下一主題