用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護用家
go

林護用家

想知讀林護D老師是否hea住教?因為有朋友講叻的學校,通常老師會hea住教書
是否此說法合理嗎?

qqmacy~ip 發表於 21-9-20 07:23
想知讀林護D老師是否hea住教?因為有朋友講叻的學校,通常老師會hea住教書
是否此說法合理嗎?
...
其實用家唔會得閒上網,不如睇下有無用家既父母,睇下佢哋願唔願意幫你返去問小朋友,然後答返你。

就算係hea 住教,又如何?人地一樣可以教出好學生,你嘅祈望都係呢樣啫
呢類學校嘅學生大部分都比較主動,相對來講便有呢個觀點吧

hea 或嚴厲各自感受吾同,如果入了而教學理念與自己吾同,要轉,相信大把學校搶住要。

lm251099 發表於 21-9-20 08:42
就算係hea 住教,又如何?人地一樣可以教出好學生,你嘅祈望都係呢樣啫。
呢類學校 ...
教「好學生」,同好「學生」既分別

SiuBBee    發表於 21-9-20 11:32

其實問用家係唔會有太準確既結果,問用家既父母又再多重失真,想知道答案,其實睇學校年報已經好清楚。

回覆 qqmacy~ip 的帖子

如果你小朋友入左林護,keep到頭10名既,老師hea唔hea教冇影響,叻既小朋友自學能力高,當然,如果你小朋友是果種一唔補習就成績大跌既人,就會好受影響。

其實有乜學校係無hea教ge老師架,睇你好定唔好彩遇到D乜老師啦,讀書都係靠自己多~
係我ge讀書年代 (2X年前),呢間學校已經超班,當年有位同學會考2X分都讀唔返原校林護,要來我校扣門,雖然我地都係band1學校,校長不之幾歡迎。

就算有hea教ge老師,應該無hea學ge同學架啦~

Dylanli2017 發表於 21-9-20 11:05
回覆 qqmacy~ip 的帖子

如果你小朋友入左林護,keep到頭10名既,老師hea唔hea教冇影響,叻既小朋友自學能 ...
你問個林護頭10既家長,佢話老師冇hea教,加上個仔勁,就算係hea教都收貨,因為靠自己都考到前10
你問個林護中游既家長,佢又話老師hea 教,考得差唔關學生事,如果換老師就好啦
到你問個尾十既家長,佢直情話老師根本冇教添,咁你信得邊個呢

rabbittwin 發表於 21-9-20 11:14
其實有乜學校係無hea教ge老師架,睇你好定唔好彩遇到D乜老師啦,讀書都係靠自己多~
係我ge讀書年代 (2X年前 ...
呢個就係重點,問小朋友,就好似瞎子摸象咁,摸到個HEA既就話學校HEA,摸到個嚴既就話學校嚴,摸到個鬆既就話學校鬆,反而年報裡面既資料,可能有更多既啟示。

Zleep 發表於 21-9-20 11:35
你問個林護頭10既家長,佢話老師冇hea教,加上個仔勁,就算係hea教都收貨,因為靠自己都考到前10
你問個林 ...

閣下尼段耶,放之四海而皆準,只需將"林護"兩字改作任何學校(B1).

你問個林護中游既家長,佢又話老師hea 教,考得差唔關學生事,如果換老師就好啦
到你問個尾十既家長,佢直情話老師根本冇教添,咁你信得邊個呢
[/quote]

看你今年好吾好彩 會否撞到hea教老師 間間學校都有 看小孩自學及自律心比較重要 (細仔剛升某間中一時 老師完全不教 英文LS 上堂只做其他嘢)

tkhhung 發表於 21-9-20 13:18
看你今年好吾好彩 會否撞到hea教老師 間間學校都有 看小孩自學及自律心比較重要 (細仔剛升某間中一時 老師 ...

我唔係好信完全不教,求其教就有可能,或者老師教法引不起學生興趣,以致學生唔係點聽,咁其實個學生也有責任。

qqmacy~ip 發表於 21-9-20 07:23
是否此說法合理嗎?
...

我聽返嚟就這間係有教書,但是否hea教就不肯定,不過老師係轉了好多。啲學生叻就一點就明,其實邊個教都得,因此點教都冇太大關係。

qqmacy~ip    發表於 21-9-30 08:41

conniewktang 發表於 21-9-29 06:30
我聽返嚟就這間係有教書,但是否hea教就不肯定,不過老師係轉了好多。啲學生叻就一點就明,其實邊個教都得 ...
唔好意思,我覺得老師點教绝對係關键。遇着hea教老师實属最大不幸

cafeva 發表於 21-9-29 07:39
唔好意思,我覺得老師點教绝對係關键。遇着hea教老师實属最大不幸

其實都要看學生資質,叻嘅學生能自主學習,老師只是mentor, 覺得個個老師都是好老師。而且,叻嘅學生唔需要老師push及餵,自己已會努力學習。

王家爸爸 發表於 21-9-20 09:11
教「好學生」,同好「學生」既分別

好認同