用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀哲學的出路
樓主: wwtsy
go

[英國] 英國大學讀哲學的出路 [複製鏈接]

回覆 wwtsy 的帖子

當年大家一齊讀英文,有啲做老師,但亦有做空姐、從商、電台主持人、公僕。大學教授讀完電子工程,走去讀英文然後大學教英文。亦識人讀完歷史,進修讀法律做律師,點解咁曲折唔一開始讀 law?又有人讀完 law 最後走去教書。無奇不有呢!
讀中文英文數學嘅人去見工次次都畀人問「點解唔教書?」,但唔代表公司唔請嘛。識得幫自己突圍增值,有積極嘅工作態度就得!行到嗰一步就知道下一步點做。冇野係唔可能!話唔定佢真係最後做政客主管,who knows?甚至佢最後係教書、做 AO、做空姐,或者一畢業冇幾耐就嫁人唔洗打工。有呢條路就有呢個可能性!只要屋企經濟許可,啊女知道自己想要乜就 go ahead。

1998Ruby1998 發表於 21-9-19 16:51
讀大學一定係讀自己有興趣嘅科目,冇興趣勉強冇幸福。論「實用」嘅話,冇乜幾科係實用,最實用就係 intern  ...

好耐沒見你啦 !

你講出好多好重要的Point ,  我非常認同 !

wwtsy 發表於 21-9-19 21:25
多謝各位悉心耐心開導,雖然我還是不太能夠接受女女揀選的科目,但是心情好多了,明白船到橋頭自然直。祝 ...
都大個了,大學生要學掌管自己將來同生命,學為自己既決定承擔。好好醜醜都係佢自己面對。父母或想佢行少尐冤枉路,但每個經歷都係屬於佢自己,我地係旁邊咬牙切齒好了。跌跌撞撞就會學乖,反而你一早講佢未必信。有時尐野峰迴路轉,好難一早下定論,最緊要像佢本人態度, 凡事認真專注,知道自己目標,識為自己安排就好了。

1998Ruby1998 發表於 21-9-19 22:42

當年大家一齊讀英文,有啲做老師,但亦有做空姐、從商、電台主持人、公僕。大學教授讀 ...

講得好啊!

Yanamami 發表於 21-9-19 22:55
都大個了,大學生要學掌管自己將來同生命,學為自己既決定承擔。好好醜醜都係佢自己面對。父母或想佢行少尐 ...

謝謝 ,咬牙切齒,我而家就系

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 21-9-19 22:42

當年大家一齊讀英文,有啲做老師,但亦有做空姐、從商、電台主持人、公僕。大學教授讀 ...

wwtsy 發表於 21-9-19 15:00

關親戚朋友咩事點解要理佢地反對,讀政治唔需要做政治,有啲人從商有人打政府工,一個degree才三年讀完才廿頭,到時有興趣咪又深造其他科。
反而你要make sure女係真正了解呢科讀乜野而揀。

964000 發表於 21-9-20 05:14
關親戚朋友咩事點解要理佢地反對,讀政治唔需要做政治,有啲人從商有人打政府工,一個degree才三年讀完才 ...

謝謝你 我需要好好思考

Yanamami 發表於 21-9-19 20:12
我女讀“唔等洗”既International & Global Studies. 但我知佢牲格係勸唔到,而且佢有興趣,所以由得佢。點 ...

讀咗嘅野唔會嘥的,將來對視野和思維的影響,you never know. Steve Jobs都係無啦啦去學「唔等使」的印度書法,從而得到靈感設計了多種font的Mackintosh.
反而好多專業人士,如果唔對外學習下,其實視野和眼光都好狹窄。

‹ 上一主題|下一主題