用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀哲學的出路
go

[英國] 英國大學讀哲學的出路

小女想英國大學讀哲學,她對呢科好有興趣。但我對哲學一竅不通,感覺非實用科目,想請教各位,哲學有何出路,多謝賜教

回覆樓主:

我女都係讀冷門科,佢話要讀時我都好似你咁諗,第日搵咩工呀?

不過睇返佢大學嗰科畢業生data, 原來出路都好闊涉足不同行業。當然啦,畢業後搵唔搵到或搵到咩工,就好睇個人際遇了。

我又咁睇,除左專業科目,例如會計、律師、醫生,要訓練/考牌之外,其他科目好多人讀完都未必做返嗰行。

你同呀女傾下,佢點解想讀呢科?讀完第時搵工有咩想法?我女有自己想法,而佢亦有考慮過,解釋/說服到我,又有好學校offer所以最後去左英國讀。

我覺得興趣好緊要,就算佢讀父母眼中好既科目,但讀得唔開心都無意思。我女今年year 3 出年畢業啦,so far 讀得好開心亦無後悔。見佢讀得開心我都好高興呀,人生最重要係開心+健康。

canterlau    發表於 21-9-19 14:31

YuYuMother 發表於 21-9-19 13:54
我女都係讀冷門科,佢話要讀時我都好似你咁諗,第日搵咩工呀?

不過睇返佢大學嗰科畢業生data, 原來出路都 ...

謝謝你如此詳細回答我,我們全家正苦惱呢,親戚朋友個個都反對。她想讀哲學加政治,我一聽政治就怕怕。你的意見很寶貴,我會認真考慮你的意見。再同女溝通 ,目前她還不能說服我。

wwtsy 發表於 21-9-19 15:00

信我,哲學其實唔算冷門,起碼平時聽過。我女讀嗰科佢未話讀之前,我聽都未聽過……可能我見識少。

同呀女好好溝通下,搵個大家都接受既方案,千祈唔好搞到唔開心。加油。

wwtsy 發表於 21-9-18 22:00

小女想英國大學讀哲學,她對呢科好有興趣。但我對哲學一竅不通, ...

我女中學老師個仔讀哲學, 畢業後去左德國做野, 幾年後轉左去美國做AI 。

哲學好鍛煉思維,你女有興趣,說明思考問題很深入,好好啊。日后搵工都係睇际遇。

讀大學一定係讀自己有興趣嘅科目,冇興趣勉強冇幸福。論「實用」嘅話,冇乜幾科係實用,最實用就係 intern 打工嘅經驗,同埋人脈。

除非係考牌嘅科目,否則大家出路都係一樣「闊」。唔通讀中文就一定要做老師,讀 Business 就一定從商,讀 Engine 一定做工程師,讀心理學一定做心理學家?

冇需要咁狹窄諗「讀XX 有乜出路」,條路係人行出黎,今年唔知出年路。就好似冇人會預料到做空姐十幾年突然失業就做老師,LS 老師辛辛苦苦讀完個教育牌之後突然殺科殺時數要轉型。

讀大學都 18 歲,知道自己想要乜,就算目前未知,呢 3-4 年讀 U,做下 intern 搵下工,大概就會知道自己可以做到咩。佢有興趣讀得好,勝過一切。親戚朋友講咩都係冇用,最緊要你地一家自己點諗。到時候聽左親戚朋友講,唔畀讀哲學,讀商科然後讀得麻麻,親戚朋友會負責嗎?好人嘅就講一句「加油努力」,或者幫下你搭路,唔好人咪講句「都唔讀得書,咁多錢送去英國讀書浪費曬」。
都係嗰句,只要你一家人覺得值得,就係值得,旁人諗法並不重要。出路冇人知,但無悔就得。

whoo99    發表於 21-9-19 19:33
YuYuMother    發表於 21-9-19 17:18

YuYuMother 發表於 21-9-19 15:16
信我,哲學其實唔算冷門,起碼平時聽過。我女讀嗰科佢未話讀之前,我聽都未聽過……可能我見識少。
...

好啊,而家大家確實唔開心 你好開明,向的你學習

1998Ruby1998 發表於 21-9-19 16:51
讀大學一定係讀自己有興趣嘅科目,冇興趣勉強冇幸福。輪「實用」嘅話,冇乜幾科係實用,最實用就係 intern  ...

謝謝你啊,好helpful 好多說話都好有道理,我的視野其實都狹窄

whoo99 發表於 21-9-19 16:13
哲學好鍛煉思維,你女有興趣,說明思考問題很深入,好好啊。日后搵工都係睇际遇。 ...

我就覺得沒有答案的嘢思考來都冇用 ,謝謝你的讚賞,第一次聽到。

hiddenhero 發表於 21-9-19 16:00
我女中學老師個仔讀哲學, 畢業後去左德國做野, 幾年後轉左去美國做AI 。
...

謝謝你的信息

wwtsy 發表於 21-9-18 22:00

小女想英國大學讀哲學,她對呢科好有興趣。但我對哲學一竅不通, ...
純粹讀哲學(BA Philosophy),又諗住返香港,可能真係要擔心出路。不過如果讀PPE(Philosophy, Politics and Economics)出路就會好好多,從政客到大公司既管理層都得。

wwtsy 發表於 21-9-19 15:00

如果成績好,諗哲學加政治,不如諗哲學加政治加經濟,不過競爭大,唔容易入。

王家爸爸 發表於 21-9-19 19:34
如果成績好,諗哲學加政治,不如諗哲學加政治加經濟,不過競爭大,唔容易入。 ...

謝謝啊,就是這個難入,她也不可能成為政客主管。 朋友都系幾個

我女讀“唔等洗”既International & Global Studies. 但我知佢牲格係勸唔到,而且佢有興趣,所以由得佢。點知到最後一年前,佢發覺自己個degree好“廢”(佢自己同我講)所以就自己讀埋summer course同補一尐實用diploma....結果畢業前大半年就揾到full time job offer. 當然,佢平時做既part time同面試都幫到佢。我諗僱主會考慮你個人係咪有growth mindset,肯唔肯增值自己。

醒目開學勳章

我仔都打算去英國讀一科冷門科,最初我自己都唔係太接受,怕佢日後搵唔到食。不過睇多左資料,加上佢又真係好有興趣去讀佢喜愛嘅科目就由得佢,相信條條大路通羅馬!所以最後全家都支持佢嘅選擇,希望來年能順利入到佢心儀嗰間大學。

Yanamami 發表於 21-9-19 20:12
我女讀“唔等洗”既International & Global Studies. 但我知佢牲格係勸唔到,而且佢有興趣,所以由得佢。點 ...

恭喜啊,囡囡 好叻

yeesumyin 發表於 21-9-19 20:13
我仔都打算去英國讀一科冷門科,最初我自己都唔係太接受,怕佢日後搵唔到食。不過睇多左資料,加上佢又真係 ...

相信你們全家的決定一定是最好的,最適合仔仔的。祝福仔仔,一切順利,前途似錦

wwtsy 發表於 21-9-19 21:21
祝福仔仔,一切順利,前途似錦

多謝各位悉心耐心開導,雖然我還是不太能夠接受女女揀選的科目,但是心情好多了,明白船到橋頭自然直。祝愿大家仔女都能夠一帆風順,前途似錦   

醒目開學勳章

回覆 wwtsy 的帖子

多謝晒你先!