用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離  

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:59
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。 ...

我七月喺倫敦做Test to Release, same day 最平百幾鎊,唔係same day 都冇乜意思。

亞女喺香港打疫苗,宜家喺英國工作,weekend 去Europe返去要Q即係唔得,如果情況不變,一年返香港一次都無乜可能。

佢諗緊喺英國再打!

英國佬真係唔make sense,原本香港係green list ,有齊檢測証明,就唔使隔離。若10月4日的新政策真的不承認香港的針,咁對香港不公平和為何之前又列香港為green list?

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:59
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。 ...
準備用 collinson....clinic 做...Day2&8, GBP138, Day 5 ,GBP 95...因為要 Day2 negative先可以做 Day 5, 橫掂 20min車程有間 clinic...所以準備 book呢間。機票就唔改啦

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:11
講真,係唔係疫情之下,我都唔太贊成太細既小朋友離開父母,去其他地方讀書。 ...

cfs 發表於 21-9-18 10:17
開心星期六去嘆個大早餐先啦,遲啲再算,討論冇意思!

Positive

summerhotel1 發表於 21-9-18 00:49
https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

網頁有列出疫苗接種紀錄要求
香港張接種紀錄無出生日期

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england#fully-vaccinated

You must be able to prove that you have been fully vaccinated (plus 14 days) with a document (digital or paper-based) from a national or state-level public health body that includes, as a minimum:

forename and surname(s)

date of birth

vaccine brand and manufacturer

date of vaccination for every dose

country or territory of vaccination and/or certificate issuer

If your document from a public health body does not include all of these, you must follow the non-vaccinated rules. If not, you may be denied boarding.

SIYip 發表於 21-9-18 10:07
講真,疫情下,其實年紀細嘅小朋友真係唔適合一個去英國讀書。當初爆疫時我仔已經year 11,洗濕咗個頭。如 ...

我細仔就係咁,本來今年要走,上年一直不敢plan,大仔洗濕了而且又大個D就無計啦

KIMLIFEINUK 發表於 21-9-18 10:32
我覺得好過份,點可以唔承認香港打既針,真係不知所謂!好嬲!

我係英國打針,預約左,去到現場,完全唔駛 ...

係囉,早知唔打復,打科興,還點都唔認,好彩呀仔打完復無大礙,只輕燒及疲倦幾天
嗰兩單香港人day2 test 話驗到,都唔知系米佢地污染了
香港接種率唔高,人口稠密,本地0,如果有隱性,都傳得好快啦,點會出發前驗都無,去到就有

yoyo123 發表於 21-9-18 14:56
係囉,早知唔打復,打科興,還點都唔認,好彩呀仔打完復無大礙,只輕燒及疲倦幾天
嗰兩單香港人day2 test  ...

Hi, 請問仔仔是否book 了在Heathrow 到埗立即做test, 上次記得妳話book 咗早上7點,如果方便嘅話,希望可以update 一下到埗的情況,謝謝妳

llmom 發表於 21-9-18 15:11
Hi, 請問仔仔是否book 了在Heathrow 到埗立即做test, 上次記得妳話book 咗早上7點,如果方便嘅話,希望可 ...
機場做算方便

Chole 發表於 21-9-18 11:30
我七月喺倫敦做Test to Release, same day 最平百幾鎊,唔係same day 都冇乜意思。

亞女喺香港打疫苗,宜 ...
香港要求要24小時,普通市民都無辦法。

wloi 發表於 21-9-18 11:42
準備用 collinson....clinic 做...Day2&8, GBP138, Day 5 ,GBP 95...因為要 Day2 negative先可以做 Day 5,  ...
香港去只需要做Day2,唔需要book咁貴既。

canterlau    發表於 21-9-18 18:39

係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離點解去人地到不用隔離?

rainbowbb 發表於 21-9-18 17:54
係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離 ...

去英國唔洗隔離的國家,他們回國都唔洗隔離嗎?

話時話其實我都想知,領事話香港嗰張冇出生日期,所以唔 onlist,咁我又想知都係唔on list嘅澳門,佢張証書又少咗啲乜嘢?

rainbowbb 發表於 21-9-18 17:54
係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離 ...

香港去英國而家係唔駛隔離,香港case 咁少,係英國先係嚴重,今日又有32,000確診,香港有幾多確診?香港政府係唔放心英國疫情,如果換左英國係無 case, 香港係三萬幾個 case, 我相信英國政府直頭唔俾你入添!

十月初之後香港到英國要隔離,不過因為佢唔承認香港張針紙,試問台灣仲嚴重啦!咁佢又承認台灣張針紙,一味叫人俾咁大筆錢去做 test, 係英國已經日日被人鬧,又唔管制test providers,有好多人投訴買左test, 無寄到去屋企, 竟然唔退錢,話俾左個ref no 就唔會退錢,test 唔做無所謂!咁即係好似俾錢買 number.

foxli 發表於 21-9-18 18:09
話時話其實我都想知,領事話香港嗰張冇出生日期,所以唔 onlist,咁我又想知都係唔on list嘅澳門,佢張証書 ...

澳門疫苗接種紀錄卡sample

https://www.gov.mo/zh-hant/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/p21cvfcszw.jpeg

wloi 發表於 21-9-18 10:48
美國都承認香港的Biontech...復必泰
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covi ...

有無搞錯,咁貴,自己國家爆到七彩都唔管理吓.

王家爸爸 發表於 21-9-18 16:37
香港去只需要做Day2,唔需要book咁貴既。

入境英國後,即只做day 2一次就ok?thx