用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離  

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

原本諗住聖誕過去陪小朋友,依家又要多10日,返香港又21日,就算去芬蘭冰島,小朋友返英國又要隔離,搞到兩頭唔到岸,玩死。

香港接種唔承認?剛買機票孩子聖誕提早回來,而家回去又要隔離十日,即係唔使返,點解想見下孩子咁困難

就算香港接種兩劑BioNtech都唔承認(emoji)(emoji)

回覆樓主:

其他國家既 biontech 就承認,香港既 biontech 就唔承認?

連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨

Arabellahk    發表於 21-9-19 14:10

mother904 發表於 21-9-18 08:09
連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨 ...
香港已清零,明顯係政治因素,小朋友好可憐,香港歧視英國,英國歧視香港,比佢地玩死

連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨 ...

真係好過份

點睇到台灣承認?我只見到歐盟同USA.

幸福花海 發表於 21-9-18 08:46
香港已清零,明顯係政治因素,小朋友好可憐,香港歧視英國,英國歧視香港,比佢地玩死 ...

deleted

SIYip 發表於 21-9-18 08:54
點睇到台灣承認?我只見到歐盟同USA.

第二點最尾連台灣mix針都接受。唯獨是吾接受香港

cfs 發表於 21-9-18 09:07
都係葉劉多口,話自己喺香港打咗兩針都無antibody。

cfs 發表於 21-9-18 09:07

原來拉落仲有。
我估佢嘅考慮係hk入境英國嘅人次比其他地方高,人數多,按比例中嘅個案就會高。
現在大家嘅考慮應該係俾唔俾孩子喺英國再打針。

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:19

邊關事,葉劉好似係打國藥

你仲有自由唔比錢英國佬賺

王家爸爸    發表於 21-9-18 09:26

SIYip 發表於 21-9-18 09:22
邊關事,葉劉好似係打國藥
全世界既做法都係:全部承認或者全部唔承認。你有用唔被承認既,人哋唔會接受,只好全部唔承認。

Children of all ages who are resident in these countries or territories do not have to quarantine.

11 to 17 year olds must take a:

COVID-19 pre-departure test before travelling to England
day 2 test on or before day 2 in England – arrival day is day 0

international student唔知算唔算?我們過去肯定要隔離啦

poonseelai 發表於 21-9-18 09:25
你仲有自由唔比錢英國佬賺
身體比口誠實啲。

foxli    發表於 21-9-18 09:46
foxli    發表於 21-9-18 09:46

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:19

邊有關係架一個人嘅說話又未至於咁大影響力。不如話英國經濟差,係要夾香港入做多次COVID test ,如果想早完成隔離,又比錢做多次Test to release ,幫助經濟

Arabellahk    發表於 21-9-19 14:12

whoo99 發表於 21-9-18 09:27
Children of all ages who are resident in these countries or territories do not have to quarantine.

...

我搵緊呢啲資料,位置喺邊度?