用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離   [複製鏈接]

20020116 發表於 21-10-12 12:44
不是不再分顏色地區咩?好亂呀;我搞唔清。  

、另外,大細女同一地點住,仲要其中一個自由出入 ...
宜家得紅,同rest of the world...係呀英國就係咁樣做隔離。
我記得個時香港可以在家隔離,都只係我女唔可以出街,其他人可以四圍去

wloi 發表於 21-10-12 14:29
宜家得紅,同rest of the world...係呀英國就係咁樣做隔離。
我記得個時香港可以在家隔離,都只係我女唔可 ...

如果咁就好喇;因為我同c6打科興,擔心如果去英國要隔離的話,時間又用咗又見唔到個仔;如果按佢地做法,我地可以搵間近個仔嘅酒店,個仔日日買嘢食上嚟陪我地都得啦 係咪咁理解?

whoo99 發表於 21-10-11 10:02
冇機票冇身份證明正本不能換新疫苗證明麼?在想,假使小朋友已經在英國讀書,如果要出英國遊學等等,點搞? ...
https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/Authorisation_COVID19_Vaccination_Record_CHI.pdf

回覆 20020116 的帖子

肯比錢做埋day 5 test,分分鐘第六日已經可以自由,唔洗等十日。

回覆 cfs 的帖子

上星期幫個囡喺大埔換,只係帶咗正本疫苗證書,出世紙同身分證副本,我同職員講,小朋友已經喺英國,寄咗張證書叫我同佢換,當時職員仲問我有冇打針,仲順便同我換埋。

foxli 發表於 21-10-12 15:00
回覆 20020116 的帖子

肯比錢做埋day 5 test,分分鐘第六日已經可以自由,唔洗等十日。 ...

係咩?咁仲好啦。咁可以去探個仔;唔駛擔心咁多

foxli 發表於 21-10-12 15:06
回覆 cfs 的帖子

上星期幫個囡喺大埔換,只係帶咗正本疫苗證書,出世紙同身分證副本,我同職員講,小朋友 ...
我仲懶,叫朋友幫我印

Thanks!

11月頭坐CX去英國,現在是否不用做72小時核酸測試就可以上機?

另去到英國只做Day 2 test?

祖兒媽 發表於 21-10-19 14:56
11月頭坐CX去英國,現在是否不用做72小時核酸測試就可以上機?

另去到英國只做Day 2 test? ...

yes, if fully vaccinated (if in HK - biontech only) and is already 14 days after the 2nd jab.  Get a new vaccination certificate with the date of birth, if not already done so.
‹ 上一主題|下一主題