用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資音樂獎狀
go

直資音樂獎狀

請問各位有幫仔女報考直資既家長 , 交到學校既樂器獎狀,
1)會只交獎狀(只有名次)?

2) 獎狀連評判comment?

3) 如果連comment交, 會分開2 page定1 page縮放?

希望各位幫幫忙!

QueenieQuin 發表於 21-9-17 09:07
請問各位有幫仔女報考直資既家長 , 交到學校既樂器獎狀,
1)會只交獎狀(只有名次)?

只會交獎狀

如果樂器考試只有分紙未有cert,就交分紙

王家爸爸    發表於 21-9-20 10:39
QueenieQuin    發表於 21-9-17 09:54

回覆 LeeCC 的帖子

謝謝你

另外想請問, 你print出黎係黑白定彩色呢?thanks

QueenieQuin 發表於 21-9-17 09:51

彩色

QueenieQuin    發表於 21-9-17 21:58

QueenieQuin 發表於 21-9-17 09:51

彩色

QueenieQuin    發表於 21-9-17 22:02

之前申請中學音樂獎學金,學校指明要睇樂器考試分紙

QueenieQuin    發表於 21-9-17 22:01

回覆 hhaa 的帖子

唔知可否透露一下邊間學校?同埋小朋友係咪用music talent 考入學校?我小朋友而家希望用音樂加成績考直資唔知難唔難

回覆 QueenieQuin 的帖子

我想你是那一種樂器,級數,比賽成績及校術科成績也有相輔相承的作用。

回覆 chitchitboy 的帖子

小提琴,已考AT, 準備考LT(只係50/50)有比賽, 但唔係國際大賽, 大部份都有獎, 冠亞季都有
學校成績級頭三(普通地區小學), 我覺得佢英文還好, 不過唔算native所以擔心interview拎唔到好多分
感謝你指引一下,因為第一次考直資

AT 已經好穩陣入船隊啦!而且有AT,應該在一線學校了,不用擔心。借問AT交片後幾耐出成績?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

QueenieQuin 發表於 21-9-18 12:17

小提琴,已考AT, 準備考LT(只係50/50)有比賽, 但唔係國際大賽, 大部份都有獎, 冠 ...

好叻,小學已經準備考LT

我地考digital, 成績基本2個星期係learning portal會收到, 但係張certificate就要幾個月先收到

其實真係50/50 不過志在嘗試

請問 learning portal 是否已經有成績?可以print出來?另外,可以分享學習小提琴的成長經歷,謝謝!

係啊, learning portal可以睇到考官評語同分數仲有grading, 當然可以print出黎, 用黎見學校之用
至於小提琴經歷
女女學琴始於小一, 係大型連鎖琴行, 學琴送琴課程開始
後來發現進度不大, 但感到佢對小提琴興趣頗大
所以決心為佢搵比較好既老師

現任老師教咗佢3年9個月, 由基礎開始到AT花咗3年時間
因為每堂我都有一同上課, 對老師教學都有一D了解
最開始, 我覺得家長真係要幫小朋友記住一些重點
係練習時提一下佢地
我女女唔係好努力既小朋友, 但係算自律, 每天至少有45分至90分鐘練習(考試測驗如是)

所以經過我不專業既陪練經驗覺得
小朋友學樂器1)有一個好老師 2)對樂器興趣 3)自律練習

當然如果想再進一步可以睇小朋友性格, 怕唔怕羞, 怕唔怕上台等等, 都有關係
希望可以幫到你

4年由零到AT,好叻女,祝你考到心怡既學校。

三年九個月,请問怎樣安排考級進度時間表?可以指點下嗎?