用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網選校
go

91校網選校

小朋友下年小一,都多鄰居和朋友說沙胡好,課程近2年都掌握得好好,和老師有愛心。 門外望,裡面不斷優化裝修。諗住放三條一,唔知抽唔抽到。。。

chrisg 發表於 21-9-16 10:28
小朋友下年小一,都多鄰居和朋友說沙胡好,課程近2年都掌握得好好,和老師有愛心。 門外望,裡面不斷優化裝 ...

沙胡網頁有近三年升中派位結果
升B1中學2X% B2A-1C 3X%
與同系一胡(91網四大)水平有距離

年度升中派位結果
https://www.stwdcfwms.edu.hk/tc/content.php?wid=59#content

大抽獎: 講運氣(熱門小學-冇人答得到抽唔抽到)
111: 係爲大抽獎唔入叩門而準備(例如學校講明要3條1先可面試)

試下抽,抽唔中都可以叩門。感覺沙胡老師有愛心,d 小朋友有禮貌同鍾意返學。

回覆樓主:

我本人係一胡畢業生 一胡有老師調咗去沙胡 感覺老師好有愛,好用心教導 而家番母校有種幸福既感覺 (emoji)(emoji)

請問沙胡是二線頭定二線尾

Poyau 發表於 21-9-16 11:09
沙胡網頁有近三年升中派位結果
升B1中學2X% B2A-1C 3X%
與同系一胡(91網四大)水平有距離
其實學校公布既數據、準吾準確?

沙胡統一剩返33個位,真係冇咩信心再擺響甲一乙一, 望住間間都超收的咁嚴重,真係頭都大埋

加菲貓3 發表於 22-1-16 19:38
其實學校公布既數據、準吾準確?

沙胡2021年33.65%升B1及B2A-1C
比例上與之前兩年相若 約1/3左右
無大變化 學校公佈嘅數字應無問題

2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 16+1+3=20 (19.23%)
喇沙 1 |
曾肇添 2 林謀裘 5 沙蘇 2 沙培 1 沙崇 4 沙官 1 沙循 1
直資: 英華 1 | SPCC 1 顏寶鈴 1

B2A-1C 14+0+1=15 (14.42%)
林漢光 3 郭得勝 1 IHMC 7 鄭榮之 1
體藝 2
直資: 培基 1

B2/NR 16+0+6=22 (21.15%)
胡忠 6 陳震夏 4 基督書院 6
直資: 德信 1 |
林大輝 2 STCC 1 匯知 1 青年會中學 1

名單上 46+1+10=57 (54.81%)
無公佈 47 (45.19%)
----------------------------------------------------------
總數: 104人(男59 女45) (100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單

學校報告2020-2021年度 (p.7 p.33)
https://stwdcfwms.edu.hk/attachment/upload/files/annual_report/2020-2021/%E6%B2%99%E8%83%A1IMC%E9%99%84%E4%BB%B68_2020-21%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%91%A8%E5%B9%B4%E8%A8%88%E5%8A%83%E6%AA%A2%E8%A8%8E%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

Poyau 發表於 22-1-17 01:07
沙胡2021年33.65%升B1及B2A-1C
比例上與之前兩年相若 約1/3左右
無大變化 學校公佈嘅數字應無問題
按數據,佢比美林差,但吾知點解,又好似幾受歡迎咁。點解?

醒目開學勳章 貢獻勳章

加菲貓3 發表於 22-1-17 09:49
按數據,佢比美林差,但吾知點解,又好似幾受歡迎咁。點解?
咁就睇你要咩喇~有d家長純睇output,有d家長睇教育本身,學校有無愛心,成個package 睇

我有朋友小朋友讀過呢兩間學校
美林地點唔好,老師無乜愛心 (小朋友係輕微自閉,講極俾老師聽有自閉,都仲投訴佢唔講野!),有精英班,教材同其他班略為不用,入唔到精英班就無運行,精英班可以同一個星期預默x2,默書x2,仲有小測,所有野係無協調嘅!

沙胡地點好,老師有愛心,小一全民學圍棋教抗逆力,功課唔太多,幾位朋友家長都大讚,孩子讀得開心,其中一位家長係91網另一小學老師,有一位孩子係亞氏仔,無遇上被老師難為事件,最後入男女直資名校

如果你睇完上面所講,都堅持只睇嗰幾個%,咁就祝你好運....

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

THX

小曳人 發表於 22-1-17 10:37
咁就睇你要咩喇~有d家長純睇output,有d家長睇教育本身,學校有無愛心,成個package 睇

我有朋友小朋友讀 ...
如果張煊昌同美林,假如係你,你會選邊間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

加菲貓3 發表於 22-1-17 12:03
如果張煊昌同美林,假如係你,你會選邊間?
上面講讀美林嗰位,.其實媽媽都睇過張煊昌briefing,佢覺得唔錯,但最終選美林單純宗教問題,如果唔係,張應該相對關愛
恐龍家

小曳人 發表於 22-1-17 12:13
上面講讀美林嗰位,.其實媽媽都睇過張煊昌briefing,佢覺得唔錯,但最終選美林單純宗教問題,如果唔係,張 ...
明白

小曳人 發表於 22-1-17 10:37

我有朋友小朋友讀 ...

關於美林,我識人喺嗰度讀過,佢個仔係sen, 係好難搞嗰隻,但老師主任校長都一直好幫忙,佢哋一家都好感激wor.  佢話有啲老師係好惡,但其實都係想d學生好嘅,好多人嘅屋企係俾唔到太多support, 唯有學校谷多啲,如果唔係點可以有咁嘅升中成績。我見到冇人可以跨區去d勁學校,但能夠有一定數目升沙田英中,已經算係交足功課有餘啦。好多比佢出名好多嘅學校,可能只不過好過佢少少而已

醒目開學勳章 貢獻勳章

喇叭茶 發表於 22-1-17 12:27
關於美林,我識人喺嗰度讀過,佢個仔係sen, 係好難搞嗰隻,但老師主任校長都一直好幫忙,佢哋一家都好感激 ...
所以好睇家長想要乜同人夾人緣
但美林精英班谷,係肯定嘅事,而朋友就係無時間睇功課嘅家長,偏偏學校多默/測,佢就頂唔住喇,然後就收老師投訴,話再唔努力,就keep 唔到精英班

如果家長覺得咁係幫手keep 住成績,其實都唔錯,因為keep 到精英班就=入到英中

如果係讀寫嗰d SEN,相信容易被理解d,但美林個別老師似乎唔太了解自閉症係唔鍾意講野

講返轉頭,小朋友的確轉咗一間區內算熱門嘅學校,媽媽都話美林嘅教學可能比較適合,因為多功課,多默書,就算佢跟唔足都好,仔亦唔會自己溫書,點都有野學到,英文仲深d (精英班呀),係好事

所以,家長計劃報學校時,適合好緊要

恐龍家

小曳人 發表於 22-1-17 15:03
所以好睇家長想要乜同人夾人緣
但美林精英班谷,係肯定嘅事,而朋友就係無時間睇功課嘅家長,偏偏學校多默/ ...

我朋友嘅細路當然唔係讀寫障礙嗰啲小兒科啦,不過係私隱,唔多講喇。佢係過來人,分享話俾我哋知,總之如果係sen, 唔理邊一樣,最緊要係有政府醫院醫生嘅診症同跟進,之後所有資源都會係配合小朋友,例如學校調適冋增加資源,教育局,社工,輔導等等,佢好多謝政府㗎。
但係若果只係私家醫生診症,通常官津學校未必會好配合。
受得谷,屋企又冇乜資源嘅,美林係好選擇嚟,起碼唔會話考咗級十內至知自己原來只係band2嘛

醒目開學勳章 貢獻勳章

喇叭茶 發表於 22-1-17 15:35
我朋友嘅細路當然唔係讀寫障礙嗰啲小兒科啦,不過係私隱,唔多講喇。佢係過來人,分享話俾我哋知,總之如 ...
咁可以係你朋友好彩,or 我朋友唔好彩,佢遇到好多難為孩子,唔了解孩子嘅老師
恐龍家

小曳人 發表於 22-1-17 18:50
咁可以係你朋友好彩,or 我朋友唔好彩,佢遇到好多難為孩子,唔了解孩子嘅老師 ...

據你上面咁講,你朋友仔仔只係輕微自閉,即是一切正常,只係有多多少少固執、自我中心、唔太受教、容易激動,但又未係太過份,喺好多人眼中,就只不過係「唔聽話」囉。