用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童焦慮症 (心急媽媽)
go

[其他] 兒童焦慮症 (心急媽媽)

我仔9, 以前每日都好開心咁返學, 不過三年級學期尾開始, 發現佢返學前會反胃, 同埋好驚返學, 不過好彩好快就暑假, 情況就停左

91 開學日好順利就返左學, 但之後我仔每晚都叫頭痛肚痛, 早上會反哂胃, 大喊唔想返學, 話好驚班主任, 學校安排左社工同教育心理學家比我地, 見完之後叫我地去睇下精神科醫生, 睇下係唔係有社交障礙OR自閉症等問題

我小朋友好清講到, 所有人及事都唔驚, 都唔係因壓力,
只係好驚班主任, 班主任既眼, ,, 佢都好驚, 但佢話老無鬧過佢, 只係鬧其同學,佢都好驚

P.S.
班主任是女性, 345年級都會係同一個班主任, 即係仲有2年會係我小朋友既班主任, 除左睇醫生同輔, 我地應掉班嗎?

想請問大家有無心理輔醫生介?
十分感

你試吓問吓佢發生咗咩事先

P.S 過來人表示同情(我嗰時就係因為發生咗一件好大嘅事)
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

lucyyan_mckenna 發表於 21-9-16 17:02
你試吓問吓佢發生咗咩事先

P.S 過來人表示同情(我嗰時就係因為發生咗一件好大嘅事) ...
媽媽真係好心痛, 請問當時你小朋友有做輔導嗎?

sukudo 發表於 21-9-17 09:13
媽媽真係好心痛, 請問當時你小朋友有做輔導嗎?
我係當事人,一直有見學校社工
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

我仔小二開始都係咁,一返學就作嘔同食唔到早餐,好驚返學😢

lusicafung 發表於 21-10-12 18:57

我女現在小一都係咁,好擔心。請問你仔現在情況如何?有冇好翻呀?

sukudo 發表於 21-9-16 09:11
我仔9歲, 以前每日都好開心咁返學, 不過三年級學期尾開始, 發現佢返學前會反胃, 同埋好驚返學, 不過好彩好 ...
調班正路

回覆 danicadeng 的帖子

近日好少少啦, 因為佢講到唔係怕老師或及同學,只是怕自己會唔舒服唔識handle (因為以前試過)

lusicafung 發表於 21-10-12 18:57

我仔小四今年又係咁,自從老師叫佢做風紀後