用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班
樓主: kk80400
go

插班 [複製鏈接]

我個人覺得,先響呢度讀一年,如果成績〇K,我會考慮轉B1學校。

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-9-16 18:21
中一下學期巳可考插班 12月開始留意下各校消息
謝謝 唔該哂 甘就等12月先去留意下

醒目開學勳章

Face3366 發表於 21-9-16 20:34
我又咁諗,如果間學校好,而貴子弟又入咗精英班,但單純為了車程遠就放棄可惜D。不要因為三心兩意,最後得 ...

佢小學果陣己經係誇區讀書,所以我地都好了解誇區之苦,呢間誇區係派位派返黎,所以想早d同佢轉校了咗件心事,唔好再等落去,怕佢同d同學熟咗唔願走,而家入咗精英班,以前唔知,原來學校會將大部份資源比精英班架喎,同埋好多好嘅野都先比精英班。但係點都好近近地先係我首要,我怕佢大大下,放學同d同學仔冷街唔返屋企,如果屋企附近就比較難出貓嘛,我會因住時間佢返黎。

醒目開學勳章

Face3366 發表於 21-9-16 20:39
我個人覺得,先響呢度讀一年,如果成績〇K,我會考慮轉B1學校。
B1 我唔會考慮,我d朋友個仔成績叫中上,入咗b1學校,選科選唔到自己鍾意科目,我唸住b2都ok架啦,唔想太車望

cafeva 發表於 21-9-16 10:43
係咪好出名既小學? 110 對1x,  band 1 同band2差咁遠又估唔到.
其實如果有附近中學你想讀, 可以打個電話去 ...

我都想知邊間小學

kk80400 發表於 21-9-16 21:51
B1 我唔會考慮,我d朋友個仔成績叫中上,入咗b1學校,選科選唔到自己鍾意科目,我唸住b2都ok架啦,唔想太車 ...

妳要考慮清楚 有機會當然上番band 1 中學 教學程度各方面都不同 對升大學機率有好大關連

kk80400 發表於 21-9-16 21:51
B1 我唔會考慮,我d朋友個仔成績叫中上,入咗b1學校,選科選唔到自己鍾意科目,我唸住b2都ok架啦,唔想太車 ...
發現一個好得意問題,你怎解講個仔D嘢,下下會用個「我」字嘅?佢中學喇,應該要尊重佢怎諗㗎,而唔係父母想當然。我相信佢有自己理想,你要相信佢,協助佢而不是支配佢,咁樣佢會有更大發展。

醒目開學勳章

Face3366 發表於 21-9-16 22:50
發現一個好得意問題,你怎解講個仔D嘢,下下會用個「我」字嘅?佢中學喇,應該要尊重佢怎諗㗎,而唔係父母 ...
我了解我小朋友,暫時佢唔係太識去分別,就好似....佢鍾意食叉燒包,佢就會叫叉燒包食,但唔會分邊間酒樓嘅叉燒好食d, 我當然問過佢如果要轉校佢會唔會唔鍾意,佢話唔會有問題,因為只係返咗幾日學,同學仔都唔係太識,我當然會問佢鍾唔鍾意我幫佢轉校,因為in果陣佢唔合作,in得好差都冇用。

中一上學期成績表靚的話, 下學期已經可插, 呀女S1時, 學校下學期都收左兩個插班生

catf2 發表於 21-9-17 15:57
中一上學期成績表靚的話, 下學期已經可插, 呀女S1時, 學校下學期都收左兩個插班生 ...

對 細仔去年中一時 下學期都收咗幾個插班生 旋轉木馬不停轉

回覆 kk80400 的帖子

我小朋友今年都有考分班試, 但就沒有給予排名, 是要自己問? 還是每一間學校都不同做法, 所以有些根本不會公開?
另外精英班, 應該不是每間學校都有吧? 我小朋友那家校長說沒分精英班...

kk80400 發表於 21-9-16 12:50
唔該晒先 或者等到下學期再試下申請啦
而家甘心急只係怕佢識咗d同學仔,到時唔願走
...
記住,中二插班試好大機會係考中二中英數的final,理由係佢根本想reject你。所以如果真有心插班,中一下學期要雙軌中一+ 中二一起修習。

JojoDad 發表於 21-9-21 12:58
記住,中二插班試好大機會係考中二中英數的final,理由係佢根本想reject你。所以如果真有心插班,中一下學 ...
名校我信,band2插band2真係又未必咁誇!

Kirin007 發表於 21-9-21 14:11
名校我信,band2插band2真係又未必咁誇!
咁當然咯。
‹ 上一主題|下一主題