用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HKCA PLK vs KIS offers
go

[小學] HKCA PLK vs KIS offers [複製鏈接]

小兒剛收到HKCA K3 同KIS reception offer , 苦惱中,想聽多啲各位用家意見/分享🙏🙏本身自己鐘意IB,著重小朋友性格,思考能力。HKCA 學校較新,所以不太清楚學校教師的教學經驗,IB始終賴於教師的引導。當日interview 的感覺良好,只擔心校舍偏小,設施未能完善,會否對小朋友嘅explosion 有限?相對地KIS 設施上較好,行UK curriculum,各家長的comments 也好。

0    0    0    0

你地考 year幾?

K3 & reception

小朋友年尾出世?要留意KIS的reception 即係Local K2

回覆 rainy123 的帖子

係呀,年尾所以想做大B

回覆 rainy123 的帖子

正確來講,係現在插班KIS reception 同下年HKCA K3 offers

Caroromeo 發表於 21-9-16 08:40
小兒剛收到HKCA K3 同KIS reception offer , 苦惱中,想聽多啲各位用家意見/分享🙏🙏本身自 ...

我小朋友讀HKCA PLK K1,小朋友好鍾意返學,每日都好多唔同嘢玩,有趣、有創意、多元化,真係玩住學。幼稚園有獨立戶外playground ,都會放唔同嘢出黎玩,如沙池、三輪車、籃球、足球、玩水、用顏料油啲透明交板等。中文堂都教得好好,有趣、有心思。

學校透明度高,網頁有晒老師資歷。老師幾乎每日都會upload小朋友嘅相同片上seesaw,俾家長知道小朋友返學玩左咩學左咩,中文堂都有upload相同片,中文老師會喺星期尾通知家長下星期每堂有咩活動、學啲乜,homeroom teacher亦有learning grid知道大概玩咩學咩。

K1開始有show & tell,中文亦會用啲活動教下認繁體字。好多活動/tasks老師都會俾小朋友自己做、自己試,再從旁指導,睇老師share嘅片 覺得好多小朋友都好叻,好多野可以自己完成。小朋友返學非常開心。個人認為IB PYP好正。

KIS唔清楚。

回覆 mama987 的帖子

好多謝你嘅分享呀!聽到都覺得好正!咁老師應該係好有愛心,能夠照顧每位小朋友嘅需要吧?而且你對新校長印象如何?其實心底裏鐘意IB PYP , 只係HKCA確實新校而且坊間既comments 都有好有壞,有家長認為學校較亂,curriculum 又唔太structured , 感覺上將所有資料都堆到一個topic上。所以好想聽多啲用家嘅意見🙏🙏

Caroromeo 發表於 21-9-16 23:29

好多謝你嘅分享呀!聽到都覺得好正!咁老師應該係好有愛心,能夠照顧每位小朋友嘅需要 ...

小朋友都鍾意老師,所以我諗老師對小朋友應該都有愛心同耐性嘅。中文老師感覺都好好,nice,好用心。

新校長感覺良好,friendly。有次返學撞倒校長,估唔到佢會記得我小朋友個名。

課程方面我自己覺得我小朋友嗰級好好,用好多有趣、有創意嘅活動配合。例如有次嘅數學活學,老師叫我哋每人帶一對乾淨嘅襪返去,逐個小朋友瞓喺地墊上,另一啲小朋友喺隔離排襪仔度嗰個小朋友有幾多隻襪嘅身長,count下有幾隻襪,然後喺隔離個tray度搵相應嘅數字,咁小朋友就玩住好自然咁學左counting、認數字、measurement。睇片見倒全程小朋友自己做,老師喺隔離指導,好玩。第日用啲襪玩埋matching。中文課程都好好,涵蓋聽說讀寫範圍 (寫方面,for K1, 由於EDB唔建議太細執筆,所以小朋友係用手指頭喺砂紙板度寫,或用指頭用其他物料寫),下星期中秋節會以呢個節日為主題。上堂模式有趣。

形式有circle time, sing & dance, art & crafts, story time, games, UOI, show & tell, science centre, outdoor play, sensory play etc. 課程方面我自己好滿意。

不過間間學校都有好有唔好架 (缺點方面有興趣可以PM講)。學校係較新,初期行政較混亂,不過只要唔影響教學質素,我自己OK。另外,小學校舍較細 (呢樣學費反映左)。

好多謝你嘅意見,PM u

mama987 發表於 21-9-16 20:41
我小朋友讀HKCA PLK K1,小朋友好鍾意返學,每日都好多唔同嘢玩,有趣、有創意、多元化,真係玩住學。幼稚 ...

請問hkca plk k1 interview 個過程係點架?

Seandaddy 發表於 21-9-20 16:42
請問hkca plk k1 interview 個過程係點架?

我小朋友in時考左好多嘢啊,好多問題同tasks,有啲我覺得對未夠3歲嘅小朋友黎講都幾難… 不過過程都輕鬆,小朋友當去玩咁嘅… 老師仲有同家長傾下計,同有份問卷要填… 但我知有其他同學interview無問咁多嘢架…

回覆 Seandaddy 的帖子

老師見小朋友15mins左右,問咗小朋友一些簡單嘅問題,問題應該係好age-appropriated, 同只係俾Lego 佢玩。之後有同我傾左一陣,填左份問卷,全程小朋友同家長都好輕鬆。

Caroromeo 發表於 21-9-20 23:19
回覆 Seandaddy 的帖子

老師見小朋友15mins左右,問咗小朋友一些簡單嘅問題,問題應該係好age-appropriate ...

Osiana 發表於 21-9-21 00:21
兩間都讀過。推薦你揀HKCA。

可以分享下兩間有咩分別?

回覆 Osiana 的帖子

可以分享一下兩間學校嗎?萬分感激🙏🙏

Sorry, 離題, HKCA PLK vs 蘇浙 IS (KCIS) 呢?

Osiana 發表於 21-9-21 00:21
兩間都讀過。推薦你揀HKCA。

可唔可以分享下兩間的分別

我仔現在KIS讀Reception, 暫時開了學一個月,非常滿意。我仔亦超級喜歡KIS, 每天放學後都跟我分享學校的趣事。

每星期class teacher都會通知家長課程,對一個4歲幾小朋友來說我就認為好足夠,有phonics, sensory play, mathematics, putonghua, swimming, ICT, Taekwondo, etc.

Seandaddy 發表於 21-9-21 10:36
可以分享下兩間有咩分別?

‹ 上一主題|下一主題