用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問大家怎樣準備幫自己子女升小一
go

想問大家怎樣準備幫自己子女升小一

想問大家怎樣幫自己子女升小一?聽人講要準備portfolio 個d ? 是不是要k2 開始準備?我是新手所以想指教大家,謝謝

回覆 ashash123 的帖子

你小朋友幾大? 因為太多野可以凖備
唔同時間準備又可以好唔同

一般來講 有良好閱讀習慣同 禮貌 係好重要
考cert 只係錦上添花 not a must
target唔同學校 部署又會唔一樣

有啲難一概而論

見今年報的私直.... 唔少都唔收portfolio, 就算收都係4頁(max.)
主要只係交學校成績表, 睇平日表現
同埋最最最主要都係interview表現

問題太general

冇經驗可以搵吓啲小一面試班,問吓面試班嘅老師點樣準備。
但家長都要了解吓邊啲學校適合小朋友,究竟諗住係即知,私校,定係政府學校,玩法唔同。
調返轉問如果你自己係中學期間要報讀大學你點樣裝備自己,都係要中英數補習。點解下自己喜歡邊啲科目邊啲學校。
至於整profile. 可以出去搵人整,但家長都要預備一啲小朋友嘅生活圖片,cert.
今年都會收profile. 起碼我都已經 submit 咗4份。
有啲媽媽係K1下學期已經幫小朋友報朗誦班所以因人而異

回覆樓主:

首先要諗下讀官津/直私/國際

官津:自行有無穩入既學校?如果無,預備抽獎點排,再諗下如果抽唔中係咪去叩門,叩門就要預備portfolio ,考下cert,訓練多d面試對答。

直私:portfolio 要睇下心儀既學校收唔收,有d學校無限制頁數,有d只收底面共2頁,有d直情唔收。portfolio 最好滲透到家庭既教育理念同學校差不多,包含一d表現到小朋友同親子關係既內容,如果有考cert亦都貼埋落去,去體現小朋友有培養某d興趣。
另外考直私會問中英數,推理,情景題,畫畫;有d要帶書去講下本書講咩,小朋友要有閱讀習慣。同埋要練習答問題技巧(有禮貌,唔同人爭野玩,望住老師答問題,即使唔識都嘗試等等)

國際:去返國際版問會好d

至於cert幾時準備,K1K2參加比賽就可以放入portfolio (因為部分小學係k2下學期已經開始收申請表)

當你知道黎 EK,你已經比大部分家長走前一步了

我們也是從零開始,家裡沒人讀過名牌幼小中
小朋友之前讀地區幼稚園,whatsapp 群沒人發言,因為大家都不懂
就算現在讀小學,whatsapp 群很多人發言,發言對日常校務很有幫助
但是背景太過相近,討論缺乏差異性,而且由於非匿名,不會見到理論性或爭議性的討論

不具體說考小細節,因為太多了
不如分享一下我如何使用 EK 吧

1. 追貼追三年

以下每個子討論區睇足三年,如果懶的話起碼睇足一年
例如小一選校,要從 2020.05.01 “聖羅撒小一叩門要做卷嗎?
“ 開始
為什麼 5.1 呢,因為每年的申請小一程序從 5.1. 左右開始,到下年 9.30 左右才結束
https://www.edu-kingdom.com/foru ... id=368&page=114
從 114版開始把每個題目感興趣的都看看
就算不感興趣,看到很多人討論的帖子,多於一版,都要看看,因為有爭議話題都有正反意見,都有參考價值
幼稚園兩個子討論區,因為你小朋友現在讀幼稚園嘛
中學兩個子討論區,因為很多小學有中學部,而且中學的話題你等到中學才看,已經太遲了
國際學校,就算你讀本地,國際學校那邊其實是平衡戰線,到大學的時候本地國際的同學都會合流在一起,了解一下平衡車道發生何事都很重要

幼校討論
幼教雜談
小一選校
小學雜談
升中派位
初中教育
國際學校
課外活動

2. 追貼追全部

心儀小學
心儀幼稚園
的子討論區的全部帖子,從最後一個開始回看,例如

https://www.edu-kingdom.com/foru ... fid=185&page=13
https://www.edu-kingdom.com/foru ... fid=467&page=66

3. 在首頁或小一選校子討論區去搜索特定詞組例如 “三私”,"拔萃"
都會出現很多有趣討論

以上三個動作很花時間,不停睇可能都要一個星期以上
但是會掃除你大部分基礎疑問
畢竟每年考幼小中的程序都是輪迴,一模一樣的呢

1. 搜尋目標
2. 認清自己同小朋友能力
3. 調整心態
4. 上網搵資料
5. 睇多啲書冇壞,係你同佢一齊睇
6. 培養小朋友大膽說話,禮貌待人
7. 準備4頁 版 及 5頁版的個人資料
8. 豬肉獎證書要唔要都冇所謂,如有勁嘢去爭取下,拎到就加入去
9. 諗定大抽獎去邊區,要唔要搬或搵個地址,抽獎排位

不能盡錄~~~

我覺得學術唔需要話學到flyer .. 唔需要學到成數除數
學術基本就夠
因為真係唔會考得好深
著重多閱讀,禮貌,有專長,看圖圖講故事,show n tell ,解難題,常識

利申,已經順利升小