用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Apply Sixth Form
go

[英國] Apply Sixth Form [複製鏈接]

大家好,我女兒就讀於九龍塘某名女校,成績中上, 打算完成F.4到英國升讀A-Level, 會選修 math, bio, econ...

女希望學校較少亞洲人,女校和寄宿 (希望學校對宿生較關愛, 宿生 比高) , 可以繼續學習芭蕾舞

沒有考IELTS, 只做過mock paper (from agency)
Grammar 76% ~ ielts 6.5
Writing 8/10

請教各位有咩學校推薦? thanks
   5    0    0    0

回覆 rowh 的帖子

寄宿比例高嘅女校都係嗰幾間,Wycombe Abbey, Cheltenham Ladies College, Downe House, Benenden, St. Mary's Ascot, St Mary's Calne, Sherborne Girls等。
WA, CLC, DH, Benenden都算比較大間,其他細啲。rule of thumb就細校關愛啲,不過唔代表大校就一定差。我女喺CLC(係最大嘅女子寄宿學校),我就覺關愛都好好。

你冇講你小朋友係咪報2022九月入學,如果係有部分已經截咗(好似CLC),你要逐間睇睇。

多謝你資料打算明年9月, plan 得較遲,可能miss 咗啲好學校.... 我自己prefer 大校舍可以認識多D同學...
另外佢須要喺香港考番ielts至過英國嗎? 唔考會唔會影響第時選擇大學?

thanks all

rowh 發表於 21-9-14 18:30
多謝你資料打算明年9月, plan 得較遲,可能miss 咗啲好學校.... 我自己prefer 大校舍可以認識多D同學. ...
考咗安心啲。

回覆 rowh 的帖子

好多大學嘅學科都會要求有ielts去代替GCSE英文,某啲大學某啲學科甚至要睇GCSE數。IELTS應該點都要考,不過又唔一定要考咗先去嘅。如果你認為過咗去浸多一年先考好啲,咪去咗先。

睇吓依個做參考

https://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/list-of-league-tables/girls-boarding-schools

apply 學校主要睇學校成績表,仲會唔會睇課外活動或獎狀?如果以上提供嘅學校,大家會點排?始終不會全部考,申請費都貴!thanks

回覆 rowh 的帖子

1. Apply學校並唔係主要睇學校成績表(呢樣係好港式嘅諗法),而係睇Interview同每間學校嘅校本評核試。當然佢哋都會參考香港學校成績同reference,其他課外活動或者獎狀,interview時可能問下。
2. 至於學校點排就睇你嘅需要。因為間間學校嘅風格都唔同,好難用一個排法。例如學校用大細排嘅話(in general大校多啲resources,多啲同學所以多啲嘢玩,細校intimate啲,pastoral care容易做好啲),咁CLC, WA, DH呢啲咪大,兩間St Mary's, Sherborne咪細。如果用學校環境嚟排,咁CLC校園係同民居撈埋一齊嘅town school,DH, Sherborne, WA呢啲係有個campus嘅校園。St Mary's Ascot係天主教,其他大部分係Church of England。你要先排好你同小朋友嘅要求,再了解邊間學校最合適。

可以睇睇我日誌參考。

beastiebistro 發表於 21-9-15 09:36
回覆 rowh 的帖子

1. Apply學校並唔係主要睇學校成績表(呢樣係好港式嘅諗法),而係睇Interview同每間學 ...
我go thru了所有信息,非常有用。 但是對於Sixth form,你會建議多活動還是應該專注於學習準備A level?

回覆 rowh 的帖子

Sixth form嘅話,都要放啲時間讀書。不過對我嚟講,去得英國就係要佢嘅balance(齋讀留喺香港都得啦)。嘅然係咁,當然其他設施,學生人數,寄宿睇驗都非常重要。我就會揀大間啲嘅學校,resources/配套/設施/以至一齊玩嘅人數都多啲。
而且我認為每年咁多人畢業,生涯規劃/銜接大學嘅經驗更豐富,更幫到學生。(唔係話細校唔好呀,不過純計人數,學校做過嘅case都多好多啦。)

rowh 發表於 21-9-14 18:30
多謝你資料打算明年9月, plan 得較遲,可能miss 咗啲好學校.... 我自己prefer 大校舍可以認識多D同學. ...

太早考IELTS 冇用, 2 年expired ,  未入大學已過期
‹ 上一主題|下一主題