用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於東亞銀行匯款
go

[英國] 關於東亞銀行匯款  

想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐戶口,好似要手續費

因為我估計會用匯豐銀行交學費,而家因為東亞銀行個匯率好,所以喺東亞銀行儲錢,因匯率比較好⋯⋯
想問問你地平時點做?
麻煩晒

失暈爸爸 發表於 21-9-14 13:12
想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐 ...
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。
匯豐銀行轉港幣去IB無手續費(香港轉香港,港幣無手續費),IB換成英鎊無匯兌差價(銀行換隨時收你0.5%),IB手續費好平(印象中大約係1美元)。IB每月有一次免費提款,所以IB轉英鎊返去匯豐銀行既英鎊戶口,基本上都係免費。
除咗IB,都有好多類似既服務,例如 Wise(以前叫 Transferwise)。

王家爸爸 發表於 21-9-14 13:29
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉 ...
請指教 IB 係點開呀?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-9-14 14:56
請指教 IB 係點開呀?
用 Google 搜尋 Interactive Brokers Open an Account

王家爸爸 發表於 21-9-14 18:29
用 Google 搜尋 Interactive Brokers Open an Account
thanks
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

失暈爸爸 發表於 21-9-14 13:12
想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐 ...
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由自己英國東亞轉去小朋友英國東亞又免手續費,抵晒.我和小朋友都各自有一張英國debit card

cfs 發表於 21-9-15 10:32
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由 ...

明白,唔該晒

回覆 王家爸爸 的帖子

識用一定用IB, 不會再用香港銀行唱外幣!

cfs 發表於 21-9-15 10:32
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由 ...

新開嘅東亞英國家長戶口已經冇debit card
仲有提款轉錢都有好多限制
所以唔再建議用東亞

IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將啲英鎊由東亞轉去匯豐,我會儲埋一次轉,手續費好似hk$60

kinder17 發表於 21-9-15 16:40
IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將 ...

咁平?我之前問過,東亞俾唔到個實數我,因為除了東亞自己之外,還有第三者嘅收費,因為英鎊唔可以喺hk 做結算(大概意思,c9仔,0金融知識)。

kinder17 發表於 21-9-15 16:40
IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將 ...
東亞個rate無可能好,IB係收你成交價,東亞係收你擘價(成交價加銀行利潤)。

meemeefung 發表於 21-9-15 12:43
回覆 王家爸爸 的帖子

識用一定用IB, 不會再用香港銀行唱外幣!
同意,你同IB買,然後即時賣,都係蝕2美元手續費。如果係銀行,一來一回,起碼唔見1%。

maribel 發表於 21-9-15 15:25
新開嘅東亞英國家長戶口已經冇debit card
仲有提款轉錢都有好多限制
所以唔再建議用東亞

我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇問題出現亦沒有收費,剛剛上星期在香港分行提英鎊出來,也沒有收取任何費用,致於英國提款,亞仔落機後提了一次,一切正常。

cfs 發表於 21-9-16 07:37
我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇 ...

佢講緊新開戶口的,改變可能跟我們一班舊客戶無大關係。不過,我都有興趣知,係米真係有好大改變,朋友有時會問我,手上有準確資料最好。謝謝其他家分享資料。

TTEE1819 發表於 21-9-16 07:51
佢講緊新開戶口的,改變可能跟我們一班舊客戶無大關係。不過,我都有興趣知,係米真係有好大改變,朋友有 ...

我朋友係新開,未見有任何分別,所以我都想知道情況,日後有其他朋友需要開户口可以分享一下比較一下

回覆樓主:

東亞提現金好唔方便,只有限定的幾間分行才可以預訂,其他分行,每次問都無現鈔。上次我去佐敦,用了差不多40分鐘才攞到錢,慢到不可思議,話顯卓理財嘅同事sick leave,要排普通隊,counter 處理完後,要等另一個counter 嘅人去攞cash,跟本係流程上安排唔好。

SIYip 發表於 21-9-16 08:04
東亞提現金好唔方便,只有限定的幾間分行才可以預訂,其他分行,每次問都無現鈔。上次我去佐敦,用了差不多 ...

想用最方便的服務,一定係HSBC。不過我自己用左BEA 接近8年,所有我用的服務,稱心滿意。又唔需要用兩間銀行,把錢搬來搬去,方便我自己,省我時間等於省我銀。如有能力用HSBC, 真係好呀。

TTEE1819 發表於 21-9-16 08:20
想用最方便的服務,一定係HSBC。不過我自己用左BEA 接近8年,所有我用的服務,稱心滿意。又唔需要用兩間銀 ...
純粹講提存服務,其實兩間銀行都差唔多。差異只係匯率,銀行點都差啲,始終營運成本高過國際股票行。

cfs 發表於 21-9-16 07:37
我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇 ...

我年頭申請小朋友有debit card大人就冇
個戶口每個月只係準俾我轉賬兩次
你要用嚟交學費比個仔做零用錢就好唔方便
我專登走去倫敦嘅東亞銀行問吓有冇得改
佢個男職員話係咁㗎啦冇得改
態度仲好差添