用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 刪除
go

刪除  

已過期

兩間津校, 兩間直資, 又唔同區, 佢想排乜野呢?
其實我覺得最緊要係間中學適合個小朋友, 排名只係虛名.

jacknetpass    發表於 21-9-14 23:58
王家爸爸    發表於 21-9-14 18:41

不如先討論你朋友個囡的成績,什麼小學,獎項,體育,音樂等等各方面先會較容易排學校。

ysnmama 發表於 21-9-14 10:39
不如先討論你朋友個囡的成績,什麼小學,獎項,體育,音樂等等各方面先會較容易排學校。 ...

刪除

Rpp 發表於 21-9-14 10:07
朋友升中煩腦排名:協恩、瑪利諾修院,聖瑪利,德望。歡迎討論排名。
近屋企果間, 除非你話有特別野如玩運動.

Rpp 發表於 21-9-14 10:45
級前三,讀書型,只有英文和中文最佳辨論員奬,奧數華夏杯全國一等奬,學業奬,各科成績最佳科目奬。無運 ...

以上4間好大機會有offer, 可不考多兩間直資SPCC及DGS, 若有offer再慢慢揀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

間間差唔多,揀間近屋企嘅又免學費啦。

考埋SPCC 同DGS.
提果4間就MCS啦

MCS St Mary 自行 補直 spcc DGS GH 協恩 二串四

tkhhung 發表於 21-9-14 11:33
MCS St Mary 自行 補直 spcc DGS GH 協恩 二串四
無錯。唔好排住,都有條件全部考哂先。

ysnmama 發表於 21-9-14 11:49
無錯。唔好排住,都有條件全部考哂先。

自行要排1定2,MCS 排自1啦

tkhhung 發表於 21-9-14 11:33
兩膽拖4

tkhhung 發表於 21-9-14 11:52
自行要排1定2,MCS 排自1啦
SMCC 女生就比較實而不華。咁可能集中討論排MCS定SMCC在自一。

gracelam 發表於 21-9-14 11:17
以上4間好大機會有offer, 可不考多兩間直資SPCC及DGS, 若有offer再慢慢揀
...

原來係多餘嘅

回覆 b3410 的帖子

剛上年識個差不多條件既小朋友,反而DGS收左,SPCC冇

b3410 發表於 21-9-14 13:35
大膽推測,呢4間9成9入到,SPCC機會過半,DGS 大概2,3成機會。
咪玩啦!
近年SPCC隻船縮咗水之餘,揀人都手緊咗好多

想大機會就要小四至呈二每次考試都係級三內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-14 14:50
咪玩啦!
hkpapa852, if so, means really difficult to apply SPCC nowadays? Thx
B4 I really wanna try SPCC, but I found they won't count P4 results, only P5&6
DGS at least needs the p4 results...

回覆 Rpp 的帖子

皇帝同太監的心態有沒可能一樣?(皇帝唔急太監急,從尼個角度睇,應該就難以一樣啦)

PS:作爲旁人,又如何了解到家長/學生的心思尼,笑而不語或許最好.

hkpapa852 發表於 21-9-14 14:50
咪玩啦!

Rpp 發表於 21-9-14 10:07
朋友升中煩腦排名:協恩、瑪利諾修院,聖瑪利,德望。歡迎討論排名。
One man's meat is another man's poison,唔知道小朋友既具體情況,其實好難比較。