用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分自行 聖提女 VS 聖彼得
go

20分自行 聖提女 VS 聖彼得

如題
希望大家比下意見(emoji)
女,住14網,但心儀中西區(emoji)(emoji)

謝謝大家

回覆 chanccchan 的帖子

有龍讀龍

chanccchan 發表於 21-9-14 00:40
如題
首先你要攪清楚自己係咪報聖提女會有20分
因為聖提女只接受聖公會洗禮既人仕作為同宗教而俾分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-14 09:43
首先你要攪清楚自己係咪報聖提女會有20分
因為聖提女只接受聖公會洗禮既人仕作為同宗教而俾分
...

已搞清楚了。謝謝提醒。

minichong28 發表於 21-9-14 09:31
回覆 chanccchan 的帖子

有龍讀龍

以往20分中聖提女既機會係咪極細?! 因為聽聞佢冇得叩門,所以係咪20分揀聖彼得較好?起碼有得叩呢?

如題
聖提女, 升中有保障

Arabellahk    發表於 21-9-17 12:27

pccw2017 發表於 21-9-14 10:10
聖提女, 升中有保障

係呀!好吸引,但就係太吸引,應該爭崩頭,所以20分自行係咪聖彼得易少少?
求賜教!

chanccchan 發表於 21-9-14 10:52
係呀!好吸引,但就係太吸引,應該爭崩頭,所以20分自行係咪聖彼得易少少?
求賜教!
...
20 分 st peter 都會要抽, 如果唔中你會唔會心有戚戚然當初唔搏聖提女?

回覆樓主:

聖提女幼稚園大部分已經夠分直上。同大部分受歡迎聖公會小學一樣,好多位係預留比有關聯人士,街外人一般靠大抽獎入。

joyce2015 發表於 21-9-14 11:56
聖提女幼稚園大部分已經夠分直上。同大部分受歡迎聖公會小學一樣,好多位係預留比有關聯人士,街外人一般靠 ...

不是全部人(包括聖幼生)一齊公平地計分同抽籤嗎? 學校是自己抽籤還是交給教育局?

zaba 發表於 21-9-14 11:20
20 分 st peter 都會要抽, 如果唔中你會唔會心有戚戚然當初唔搏聖提女?

應該會,但相反抽聖提女唔中可能都會心有戚戚然唔抽st Peter(emoji)(emoji)
St. Peter 係咪111 先有機會叩門?

chanccchan 發表於 21-9-14 14:25
應該會,但相反抽聖提女唔中可能都會心有戚戚然唔抽st Peter(emoji)(emoji)
St. Peter 係咪111 先有機會 ...

十年八載前,有聽聞聖幼收生時會考慮囡囡埋夠唔夠分自行上小學,夠分既會有優勢收先後夠分自行直上小學。咁當然,去到小學自行收生,點都行番公平程序,計分抽籤(純粹聽聞,唔知真假+up唔update)。
Peter仔以往唔使111叩門,今年唔知。今年小一入學嗰批,叩門好似要筆試+ 2次shortlist面試(無記錯的話)。
以往,20分自行去抽聖提定Peter仔,機會都係差不多.............咁微。今年移民潮下,機會唔知會唔會高番少少。要博,都係建議博聖提,博到6年後唔使搞升中,大前提係自行條件符合,唔好計錯分。

chanccchan 發表於 21-9-14 14:22

不是全部人(包括聖幼生)一齊公平地計分同抽籤嗎? 學 ...

純粹推測,可能不正確。
聖提女每屆畢業人數升唔多。 幼稚園一般會收取必收生和25分學生。自行派位的學位好多已經給這批學生攞左,剩下嗰批幼稚園學生如果自行或者大抽獎唔中,小學用叩門位收番。20分當然係公平咁抽,但係位應該唔多。所以入到佢地幼稚園係好大機會上埋小學。
不過,如果有20分又心儀點都要博下。

可以攞住20分或以上抽聖提女既人,一定比Peter仔競爭人數少一大截
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanccchan 發表於 21-9-14 14:25
St. Peter 係咪111 先有機會 ...
應該唔係, 你可以爬下舊帖同埋啱啱暑假嗰 round 叩門, 好似好遲都仲有 call waiting

hkpapa852 發表於 21-9-14 15:12
可以攞住20分或以上抽聖提女既人,一定比Peter仔競爭人數少一大截

如果學校政策無變,聖彼得係接受埋天主教。有朋友兩年前用天主教5分,共20分自行成功。唔係間間聖公會津校都接受天主教嗰5分。所以用20分自行聖彼得係比用20分自行聖提女更多!

joyce2015 發表於 21-9-14 16:05
如果學校政策無變,聖彼得係接受埋天主教。有朋友兩年前用天主教5分,共20分自行成功。唔係間間聖公會津校 ...
聖公會屬下既學校有分開不同辦學團體,歸屬聖公宗嗰批一般都接受天主教,畀夠資料証明就有五分宗教分,其他既學校就有唔同宗教分要求。

如題

聖提女有直中值博率 ✓

聖彼得一般只有1/3 係女仔 所以升中優勢比較好

聖彼得男女一齊爭, 聖提女得女仔, 仲要有聖心分薄左, 係咪點計都聖提女大機會d?