用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網還是14校網,好難抉擇。
樓主: KKF888
go

12校網還是14校網,好難抉擇。 [複製鏈接]

抽獎階段選12/14網,12網升中係靚過14網~

若果目標係非直屬小學,亦即係無咗直升自己中學嘅優勢。須知12網係細區,強校多,要成為本區嘅真Band 1生,難度係比14網高,包括你是否入讀有聯繫嘅軒小。要有機會抽聯繫位,還須首要係本區Band 1生,否則,QC/BPS都係唔使預你~

所以選擇12/14網為自己小朋友選校,都係適宜先考慮家長取向和心態,再初步估計下自己小朋友嘅學習能力,會較好。始終幾間直聯小學,有自己中學嘅,佢哋Band 1率應該係比其他小學高,共佔本區人數亦係比例近50%~~~

KKF888 發表於 21-9-16 20:43
我報果d私校無咁快有結果。有d仲有2nd in,暫時都不明朗。自行再報軒尼詩都係自殺多。既然無希望,咁我不如 ...

都係既,14網除左1間無咁受歡迎,其他間間都會有大把人放乙一,相對好平均!
14網其實除左果2間男/女校外,其他升中結果係咪都算平均呢?

kekawai 發表於 21-9-16 22:17
都係既,14網除左1間無咁受歡迎,其他間間都會有大把人放乙一,相對好平均!
14網其實除左果2間男/女校外 ...

滬江近年都算突出,其他似乎差唔多,只係有間比較弱~~~

mcl203 發表於 21-9-16 22:26

滬江近年都算突出,其他似乎差唔多,只係有間比較弱~~~
好精英制㗎,集中資源,成績係易突出。

PTL_L 發表於 21-9-16 23:22
好精英制㗎,集中資源,成績係易突出。

我知,分精英班~~~

我係12網,我嘅感受係12網好天地,第二選擇嘅寶血同李賜豪都不及14網嘅太古/滬江/丹循etc (你去過校舍就明) ,男仔嚟講感覺上你入唔到St Jo/軒小/軒銅/聖雅各就gg…

如果俾我由頭揀多次,我諗我會去14網抽華仁,第二揀太古/滬江。

如果我係你就疊埋心水入太古,最尾試下叩華仁/St. Jo

利申:
20分 st Jo 唔中,大抽獎都唔中,抽中寶血。最後幾經辛苦先叩返入St. Jo。

vslc285 發表於 21-9-17 08:16
我係12網,我嘅感受係12網好天地,第二選擇嘅寶血同李賜豪都不及14網嘅太古/滬江/丹循etc (你去過校舍就明 ...
我最後都係因為你講既原因,12網的確好天地。。我15分去任何一間都係死 倒不如唔好浪費。

KKF888 發表於 21-9-18 10:19
我最後都係因為你講既原因,12網的確好天地。。我15分去任何一間都係死 倒不如唔好浪費。 ...
好奇一問。你寶血放第二定第三

醒目開學勳章 王國長老

我係12網,我嘅感受係12網好天地,第二選擇嘅寶血同李賜豪都不及14網嘅太古/滬江/丹循etc (你去過校舍就明 ...

要揀校舍,太古勝
揀升中,我要寶血唔要太古(有幾gg?)
事實上12網寶血乙一幾乎肯定直入,係好多人唔甘心要搏間勁嘅擺乙一啫

KKF888 發表於 21-9-18 10:20
好奇一問。你寶血放第二定第三
第二

Charlotte_mom 發表於 21-9-18 16:04
要揀校舍,太古勝
揀升中,我要寶血唔要太古(有幾gg?)
事實上12網寶血乙一幾乎肯定直入,係好多人唔甘心 ...
其實寶血年年升中入B1比例都有4X%, 比14網一半以上小學出色
除咗校舍同位置, 其實無乜好挑掦啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

滬江放乙2?
咪玩啦! 8/9年前, 滬江放乙1都未必入到啦!
雖然華小過咗14網曾令滬江試過有一年有人乙2人入到, 但恐怕連5個都無

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

14網15分最值搏一向都係個兩間: 滬江, 北官

hkpapa852 發表於 21-9-23 08:37
14網15分最值搏一向都係個兩間: 滬江, 北官
14網, 乙2,乙3 攞邊間穩陣

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-9-23 08:34
其實寶血年年升中入B1比例都有4X%, 比14網一半以上小學出色
除咗校舍同位置, 其實無乜好挑掦啦!

我睇過帖約37-40%左右升band one,可以講大抽獎乙一直入,只係家長唔肯放棄大獎而已
我就唔會因為校舍而寧願揀間band one%低,不過人各有志啦

wyan16 發表於 21-9-23 13:28
14網, 乙2,乙3 攞邊間穩陣

14網乙2可考慮北官

Poyau 發表於 21-9-23 14:37
14網乙2可考慮北官
我本身太古有25分  軒尼詩就20  我自行擺左軒尼詩 (始終都係唔甘心)😓

既然放棄左太古自行,咁我大抽獎就乙1北官,乙2太古,乙3未決定

請教大家 咁做冒險嗎

KKF888 發表於 21-9-23 15:28
我本身太古有25分  軒尼詩就20  我自行擺左軒尼詩 (始終都係唔甘心)😓

既然放棄左太古自行,咁我 ...

以往乙2北官有機 乙1應該穩陣

KKF888 發表於 21-9-23 15:28

既然放棄左太古自行,咁我 ...

滬江升中唔係好過北官咩?
你target QC?

Poyau 發表於 21-9-23 14:37
14網乙2可考慮北官
乙2 太古, 是否都冇行?
‹ 上一主題|下一主題