用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學男生幾耐通電一次
go

[其他] 留學男生幾耐通電一次 [複製鏈接]

我個仔剛留學,除咗頭2天與他通電1次,之後都係whatsapp, 打給他都話唔駛,朋友話男仔係這樣的!
   1    0    0    1

回覆 issactmaria 的帖子

男仔係咁㗎喎,我個仔去第一個term夾埋打咗三次電話,WhatsApp咗三次。唯有當no news is good news。

王家爸爸    發表於 21-9-14 09:34
Yanamami    發表於 21-9-13 19:51

亞仔第一日打過電話返嚟之後,冇電話whatsapp佢又唔係日日覆!

回覆 devillam 的帖子

我女一星期先打電話返香港一次,whatsapp都係 幾日先覆,佢哋返學都好忙

回覆樓主:

男女無分別!我D囡都甚少打電話返嚟!

issactmaria 發表於 21-9-13 18:29
我個仔剛留學,除咗頭2天與他通電1次,之後都係whatsapp, 打給他都話唔駛,朋友話男仔係這樣的!
...

我仔好少來電,我哋亦都冇打電話比佢。到而家一個電話都冇,不過我哋都冇乜特別野要搵佢。有時佢會what’s app講兩句例如果我放學喇,午餐時間,或者無聊出一個公仔證明佢有呼吸心跳知道佢安全開心已經足夠,冇乜所謂,我明白宿生其實好忙好活動多

之前我兩個仔響不同國家留學,只有我兩公婆響香港,咁我哋就一星期一次group FaceTime, 平日佢哋又會影下自己煮嘅嘢食,或者出街食嘅嘢,我又會影下香港隻貓貓相比佢哋睇。我哋個family group WhatsApp 通常日日都有聯絡住。

我仔唔會主動聯絡,不過我老公规定每星期通電話一次

beastiebistro 發表於 21-9-13 18:48
回覆 issactmaria 的帖子

男仔係咁㗎喎,我個仔去第一個term夾埋打咗三次電話,WhatsApp咗三次。 ...
我個仔 same same, 佢無事就唔聯絡我

我仔一樣,聯絡我就只系想我幫佢去Amazon買野,不過我老公唔理,每個星期六晚即英國時間下午,佢就視像揾仔。

我女第一年去,暫時都係一日打兩次比我,一次hk 15:00, 一次hk 02:30

issactmaria 發表於 21-9-13 18:29
...

我仔女都very OK。基本每日/ 隔日都會有電話/信息( just to say hi) 可能我地屋企習慣左, 佢地好細個, 我出差返工都會打電話, 大d , 發信息。 所以佢地依家都會咁做。
‹ 上一主題|下一主題