用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校持續返半日
樓主: Kirin007
go

學校持續返半日   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-1 07:49
唔知係咪已經中六呢?!我女不太想轉全日,想保持番e+咁只返半日。

我哋啲女諗法一樣
我女返咗全日,星期一留校操卷至 7點,星二補 M2, 星期三補 Chem 都放晏,覺得冇晒時間消化啲知識。

唔知係咪已經中六呢?!我女不太想轉全日,想保持番e+咁只返半日。

學生角度, 中五生一樣想法

我女及佢啲同學其實都係好唔想返全日, 半日放學後可以去補習及做佢自己鍾意做嘅野

9月開學時學校出通告要 upload 針紙, 阿女及同學唔 upload, 佢哋話唔夠人打針就唔洗返全日, 9月中嗰時又真係全校唔夠人只有~69% 當時佢哋好開心架, 成功令到自己返半日學. 後來學校出通告打咗針先至可以參加課外活動及陸運會, 阿女及佢啲同學先至 upload 針紙. 如果佢哋9月開學時 upload, 其實9月中或尾已經可以返全日了

YolandaTam 發表於 21-11-1 08:19
我哋啲女諗法一樣  。
我女返咗全日,星期一留校操卷至 7點,星二補 M2, 星期三補 Chem 都放晏 ...

同感。其實,唔可以中五就做操卷咩?!灘長嚟操唔好咩?!學校真係諗諗佢好。真係唔係人人都吃得消呢!

小時了了 發表於 21-11-1 10:00
學生角度, 中五生一樣想法

我女及佢啲同學其實都係好唔想返全日, 半日放學後可以去補習及做佢自己鍾意做 ...

我女話仲差幾個人就達標開全日,佢和好多同學仔都唔想,夾計虛報哩招佢哋有諗過,不過最後無膽放棄了,我估下學期前應該返番全日了,中六生有DD吊軌,真係返唔夠一陣就停學了。

我女中三都唔想返全日,返半日其實都係返夏令時間表,每堂減短咗少少時間,但就多咗個下午時間俾佢搞課外活動嘅嘢,返全日就時間會緊迫……

gigayan 發表於 21-11-1 10:31
我女中三都唔想返全日,返半日其實都係返夏令時間表,每堂減短咗少少時間,但就多咗個下午時間俾佢搞課外 ...

係呀!阿女話,全日和半中嘅每堂時數唔多得去邊,但多出下午時間就好好好用,其實教育局可以考慮下半日上課成為常態,有需要就設定下午留校補某D學科。

YmOra 發表於 21-11-1 10:37
係呀!阿女話,全日和半中嘅每堂時數唔多得去邊,但多出下午時間就好好好用,其實教育局可以考慮下半日上 ...
最好可以彈性處理。我仔學校同學就好開心可以全日,恢復正常學校生活,課後活動也恢復,覺得終於可以正常。佢哋行PBL,一定係在學校先可以完成。
女就覺得可以正常時間午膳,健康咗。留在學校上堂,小班/小組教學的特點才可以發揮。放學後再搞其他活動比較趕時間,不過都覺得點都好過之前還要上半截zoom

b3410 發表於 21-11-1 11:30
最好可以彈性處理。我仔學校同學就好開心可以全日,恢復正常學校生活,課後活動也恢復,覺得終於可以正常。 ...

無錯,最好可以彈性處理,希望EDB會試下好好考慮未來的學習時間表。其實,今次突如其來的疫情,扭轉咗學習新模式,若然EDB肯好好計劃下未來,得益一定係學生們。記得有間中學係上半天上堂學習,下半天只有活動,這種校園生活係好健康。

YolandaTam 發表於 21-11-1 08:19
我哋啲女諗法一樣  。
我女返咗全日,星期一留校操卷至 7點,星二補 M2, 星期三補 Chem 都放晏 ...

其實已經返全日,還要集體放學補和操卷
唔少學校高中還半日呢!

宜自己調整休息時間。

bbc2018 發表於 21-11-1 14:34
其實已經返全日,還要集體放學補和操卷
唔少學校高中還半日呢!

努力中
‹ 上一主題|下一主題